Το ωκεανογραφικό πλοίο “Αιγαίο” έδεσε στο λιμάνι της Πάτρας – Ξεκινά περιβαλλοντικές έρευνες […]

Το ωκεανογραφικό σκάφος «ΑΙΓΑΙΟ» έδεσε το πρωί της Πέμπτης στο βόρειο λιμάνι της αχαϊκής πρωτεύουσας, στο ύψος του μόλου του Αγ. Νικολάου. Σύμφωνα με τους ερευνητές του πλοίου, το ερευνητικό σκάφος βρίσκεται στην Πάτρα, για ανεφοδιασμό και στη συνέχεια θα ξεκινήσει μια σειρά χαρτογραφήσεων στο Ιόνιο, στα "οικόπεδα" όπου εστιάζουν και τα γεωτρύπανα, που μελλοντικά θα αναζητήσουν υδρογονάνθρακες κάτω από τον πυθμένα της θάλασσας.

Στόχος της νέας αποστολής του ωκεανογραφικού "Αιγαίο", είναι η αποτύπωση με τρισδιάστατα μοντέλα, του βυθού του Ιονίου στις "επίμαχες" περιοχές και επίσης η καταγραφή των περιβαλλοντικών συνθηκών στην παρόυσα φάση, ώστε να υπάρχει προηγούμενο στις μετρήσεις της περιοχής. Η οποία αξίζει να αναφέρουμε, πως σύμφωνα με τους ερευνητές, δεν έχει καμία επίσημη περιβαλλοντική καταγραφή στο παρελθόν.

Πρόκειται για ένα σύγχρονο πλωτό εργαστήρι εξοπλισμένο με όλα τα τελευταίας τεχνολογίας όργανα για την πολύτιμη πολυδιάστατη ερευνητική δραστηριότητα του ΕΛΚΕΘΕ, η οποία περιλαμβάνει από γεωφυσικές μελέτες βυθού ως και την παρακολούθηση περιβαλλοντικών συνθηκών.

ΤΟ ΩΚΕΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟ ΚΑΙ ΟΙ ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ ΤΟΥ

Το ωκεανογραφικό πλοίο «ΑΙΓΑΙΟ», που σχεδίασε ο σημερινός πρόεδρος του ΟΛ.ΚΕ. Σπύρος Στεφανίδης, έχει συνολικό μήκος 61.51 μέτρα και καθελκύστηκε το Δεκέμβριο του 1985. Είναι ερευνητικό πλοίο πολλαπλών χρήσεων και μπορεί να φέρει εις πέρας όλων των ειδών τις ερευνητικές εργασίες, όπως Φυσική Ωκεανογραφία, Βιολογική Ωκεανογραφία και Υδροβιολογία, Χημική Ωκεανογραφία, Υποθαλάσσια Γεωλογία και Γεωφυσική καθώς και τεχνικές εργασίες.
Μετά τη μετασκευή του, το 1997, έγινε πλοίο Διεθνών Πλόων, και ταξιδεύει όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε ολόκληρη τη Μεσόγειο, τη Μαύρη Θάλασσα και από το 2010 και στην Ερυθρά Θάλασσα. Επιπλέον, είναι εξοπλισμένο και εξοπλίζεται συνεχώς με όργανα τελευταίας τεχνολογίας, όπως για παράδειγμα το επανδρωμένο βαθυσκάφος «ΘΕΤΙΣ», που φτάνει συνολικό βάθος περίπου 700 μέτρα, και τα μη επανδρωμένα αυτόνομα υποβρύχια οχήματα που μπορούν να φτάσουν τα 2.000 μέτρα βάθος.
Όπως είναι γνωστό, το « ΑΙΓΑΙΟ» μεταξύ άλλων έχει συμμετάσχει στην αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών, όπως τον εντοπισμό και ανέλκυση των δύο ελικοπτέρων του ΕΚΑΒ στο Σούνιο και την Ικαρία, τον εντοπισμό και ανέλκυση του Mirage 2000 στο Κεντρικό Αιγαίο, τον εντοπισμό και ανέλκυση του ελικοπτέρου Chinook στη θαλάσσια περιοχή του Αγίου Όρους.

Επίσης, έχει βοηθήσει το 2016 στην ανεύρευση του F -16 που είχε πέσει νότια της Κρήτης, καθώς και του Mirage που έπεσε στη θάλασσα το 2017 με τελευταία αποστολή την ανεύρεση και ανέλκυση του μοιραίου Mirage 2000-5, που συνετρίβη στις 12 Απριλίου 2018 κοντά στη Σκύρο και είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο του σμηναγού Γιώργου Μπαλταδώρου.


Πηγή

  • Δημοσιεύτηκε:

    16 Νοεμβρίου 2018

  • Κατηγορίες:

    Κοινωνία