Βάρδα: Δυναμικό ξεκίνημα του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας

Με τις πλέον φιλόδοξες προοπτικές ξεκίνησε στην Βάρδα του Δήμου Ανδραβίδας Κυλλήνης η λειτουργία Σχολείου Δεύτερης ευκαιρίας (Σ.Δ.Ε.), το οποίο είναι και το μοναδικό σε ολόκληρη την περιοχή.

Τα εγκαίνια του Σχολείου τέλεσε την περασμένη Παρασκευή ο θεοφιλέστατος επίσκοπος Ωλένης Αθανάσιος Μπαχός, συμπαραστατούμενος από ιερείς της τοπικής Εκκλησίας.

Παρόντες στα εγκαίνια, οι βουλευτές κ. Μάκης Μπαλαούρας, Δημήτρης Μπαξεβανάκης, ο δήμαρχος Ναμπίλ Μοράντ, ο διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλείας κ. Βασίλης Δημητρέλλος, ο γεν. γραμματέας του Δήμου κ. Νίκος Σοφιανόπουλος, πρόεδροι ΝΠ του Δήμου οι κ.κ. Άννα Γεωργιοπούλου και Αναστασία Οικονομοπούλου, οι αντιδήμαρχοι κ.κ. Ανδρέας Μίγκος, Τάσος Μυλωνόπουλος και Λάμπης Δημόπουλος, δημοτικοί σύμβουλοι, ο πρόεδρος της ΔΕ Βάρδας κ. Χρήστος Ρετουνιώτης και πλήθος κόσμου.

Πρόκειται, όπως τόνισαν και οι ομιλητές, για σχολείο το οποίο θα λειτουργεί σε αίθουσα του Γυμνασίου Βάρδας και θα δώσει την ευκαιρία σε πολλούς δημότες, οι οποίοι δεν έχουν ολοκληρώσει την υποχρεωτική δευτεροβάθμια εκπαίδευση, να αποκτήσουν ισότιμο τίτλο του Γυμνασίου. Στη συνέχεια πολλοί απόφοιτοι συνεχίζουν στο Λύκειο και δεν είναι λίγοι εκείνοι που ακολουθούν πανεπιστημιακές σπουδές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η τοπική κοινωνία έχει αγκαλιάσει την πρωτοβουλία και οι εγγραφές έχουν ξεπεράσει κάθε προσδοκία, αφού ήδη έχουν εγγραφεί μέχρι στιγμής 55 άτομα, γεγονός που δείχνει την επιτυχία του Σ.Δ.Ε.

Ουσιαστική συμβολή

Το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας στη Βαρδα έγινε μετά από εμπεριστατωμένο αίτημα του Δήμου Ανδραβίδας Κυλλήνης πριν ένα χρόνο και την αποφασιστική συμβολή των βουλευτών Μάκη Μπαλαούρα και Δημήτρη Μπαξεβανάκη που προώθησαν το θέμα και έφτασε μέχρι την υλοποίηση του. Είναι το μοναδικό τέτοιο σχολείο ανάμεσα στην Αμαλιάδα και την Πάτρα και ουσιαστικά καλύπτει τις ανάγκες τριών Δήμων.

Το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας (Σ.Δ.Ε.) είναι ένα δωρεάν, καινοτόμο δημόσιο σχολείο εκπαίδευσης ενηλίκων, με συνολική διάρκεια φοίτησης 2 εκπαιδευτικά έτη. Απευθύνεται σε πολίτες ηλικίας 18 ετών και άνω, οι οποίοι δεν έχουν ολοκληρώσει την υποχρεωτική δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Με την επιτυχή ολοκλήρωση της φοίτησης παρέχεται τίτλος ισότιμος του Γυμνασίου.

Το πρόγραμμα σπουδών των Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας διαφέρει από το αντίστοιχο της τυπικής εκπαίδευσης, διαθέτει πιο ευέλικτο περιεχόμενο, και έχει προσαρμοσμένη διδακτική μεθοδολογία και αξιολόγηση των εκπαιδευομένων. Στόχος των Σ.Δ.Ε. είναι η επανασύνδεση των εκπαιδευομένων με τα συστήματα εκπαίδευσης και κατάρτισης, η διαμόρφωση θετικής στάσης προς τη μάθηση, η απόκτηση βασικών γνώσεων και δεξιοτήτων, η ενίσχυση της προσωπικότητας και, τέλος, η πρόσβαση στην αγορά εργασίας.

Η συνολική διάρκεια του προγράμματος είναι 18 μήνες, συγκεκριμένα δύο εκπαιδευτικά έτη και το εβδομαδιαίο πρόγραμμα είναι 25ωρo και τα μαθήματα γίνονται απογευματινές ώρες, από Δευτέρα έως Παρασκευή. Τα μαθήματα που διδάσκονται είναι: Ελληνική Γλώσσα, Μαθηματικά, Αγγλική, Γλώσσα, Πληροφορική, Κοινωνική Εκπαίδευση, Περιβαλλοντική Εκπαίδευση, Φυσικές Επιστήμες, Πολιτισμική – Αισθητική αγωγή.

Χωρίς αποφοιτήριο Δημοτικού
8.000 δημότες

Υπενθυμίζεται και όπως έχει δηλώσει ο αντιδήμαρχος κ. Ανδρέας Μίγκος τον Οκτώβριο του 2017 μετά την δημιουργία του ΙΕΚ στα Λεχαινά ο δήμος σκέφθηκε να προτείνει στο Υπουργείο Παιδείας να κάνει μια δομή Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας. Η τεκμηρίωση που έγινε ήταν πολύ επαρκής γιατί μεταξύ άλλων τονίστηκε ότι από την Αμαλιάδα μέχρι την Πάτρα δεν υπάρχει κανένα άλλο. Έτσι προτάθηκε η Βάρδα που βρίσκετε στο μέσον της απόστασης. Το σχολείο μπορεί να απορροφήσει πολύ κόσμο από τον δήμο Δυτικής Αχαΐας. Ένα άλλο στοιχείο, σύμφωνα πάντα με τον κ. Μίγκο που ήταν πολύ θετικό στην τεκμηρίωση είναι ότι ελήφθησαν στοιχεία από την Στατιστική Υπηρεσία σύμφωνα με τα οποία 8.000 πολίτες στο δήμο Ανδραβίδας Κυλλήνης δεν έχουν ολοκληρώσει την υποχρεωτική εκπαίδευση.


Πηγή