Βελανίδι Πηνείας: ‘Αποχαιρετισμός της αντιπυρικής ζώνης’ με… πυρκαγιά!

Αυλαία με… φωτιά για την αντιπυρική περίοδο έτους 2018, σε ότι αφορά την Πυροσβεστική Υπηρεσία Αμαλιάδας.

Χθες 31 Οκτωβρίου έληξε η αντιπυρική περίοδος που είχε ξεκινήσει την 1η Μαΐου 2018 και για το ‘κλείσιμο’ οι πυροσβέστες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αμαλιάδας είχαν να αντιμετωπίσουν μία πυρκαγιά, μικρής ευτυχώς έκτασης, στην περιοχή της Τοπικής Κοινότητας Βελανιδίου στην Πηνεία.

Η φωτιά εκδηλώθηκε το μεσημέρι σε δασική έκταση στην περιοχή και η αντίδραση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αμαλιάδας ήταν άμεση. Στο σημείο έσπευσαν τέσσερα πυροσβεστικά οχήματα και ο απολογισμός της φωτιάς ήταν ένα περίπου στρέμμα καμένη δασική έκταση.

Τα καμένα στρέμματα

Ακόμη και με την χθεσινή πυρκαγιά πάντως τα στοιχεία της φετινής αντιπυρικής περιόδου είναι σαφώς βελτιωμένα σε σχέση με τα στοιχεία της αντίστοιχης περσινής αντιπυρικής περιόδου. Κατά την διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου του έτους 2017 κάηκαν περίπου 5.000 στρέμματα δασική και αγροτική έκταση, ενώ κατά την διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου 2018 κάηκαν συνολικά 1.415 στρέμματα!

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αμαλιάδας, στην περιοχή ευθύνης της κατά την διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου 2018, σημειώθηκαν 92 αγροτικές πυρκαγιές, οι οποίες άφησαν πίσω τους 223 στρέμματα καμένη έκταση, καθώς και 16 δασικές πυρκαγιές που άφησαν πίσω τους 1.191 καμένη δασική έκταση. Σε αυτά εάν προστεθεί και η χθεσινή πυρκαγιά στο Βελανίδι, οι δασικές πυρκαγιές ανέρχονται σε 17 και η καμένη έκταση σε 1.192 στρέμματα.

Κατά την διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου έτους 2017 σημειώθηκαν 117 αγροτικές πυρκαγιές και 13 δασικές και άφησαν πίσω τους 5.000 περίπου στρέμματα καμένης έκτασης. Ο αριθμός των καμένων στρεμμάτων πέρυσι ήταν εντυπωσιακά αυξημένος γιατί είχε σημειωθεί η μεγάλη πυρκαγιά σε Ανάληψη- Περιστέρι, η οποία άφησε πίσω της περίπου 4.000 στρέμματα καμένη έκταση.

Φέτος, η μεγαλύτερη πυρκαγιά σημειώθηκε τον Αύγουστο στην περιοχή της Δαφνιώτισσας και στην περιοχή του Γερακίου, σε δύο διαφορετικά μέτωπα την ίδια ημέρα, με τον δείκτη επικινδυνότητας να βρίσκεται στο (3).

Βοήθησε ο καιρός

Ικανοποιημένος από τον απολογισμό της φετινής αντιπυρικής περιόδου εμφανίστηκε ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αμαλιάδας κ. Κωνσταντίνος Χριπάτσιος, καθώς δεν παρατηρήθηκαν μεγάλα προβλήματα και όλα τα συμβάντα αντιμετωπίστηκαν σχεδόν εν τη γενέσει τους, γεγονός που απέτρεψε την περαιτέρω εξέλιξή τους.

«Και πέρυσι αλλά και φέτος η κινητοποίηση , ειδικά τις ημέρες με υψηλό δείκτη επικινδυνότητας, ήταν μεγάλη και η Περιφέρεια φρόντιζε έτσι ώστε μετά από κάποια πυρκαγιά να μένουν πολλές δυνάμεις στην Ηλεία και έτσι καταφέραμε να αντιμετωπίσουμε έγκαιρα τα πάντα. Ακόμη και σε μικρά συμβάντα η κινητοποίηση ήταν μεγάλη και υπήρχε συμμετοχή δυνάμεων και από τις όμορες περιφέρειες» επεσήμανε ο κ. Χριπάτσιος.

Εκτός από τις δυνάμεις, φέτος ήταν καλύτεροι και οι δείκτες επικινδυνότητας σε σχέση με πέρυσι. Τον Αύγουστο του 2017 καταγράφηκαν τέσσερις δείκτες επικινδυνότητας με βαθμό (4) και 21 δείκτες με βαθμό (3). Αντιθέτως, τον Αύγουστο του 2018 καταγράφηκαν δύο δείκτες με βαθμό επικινδυνότητας (4) και δέκα δείκτες με βαθμό επικινδυνότητας (3).

Πιο δύσκολος μήνας φέτος ήταν ο Σεπτέμβριος, καθώς υπήρχε ανομβρία ενώ αρκετές ημέρες οι άνεμοι ήταν ιδιαίτερα ισχυροί. Έτσι, στον βαθμό επικινδυνότητας καταγράφηκαν ένας δείκτης με βαθμό επικινδυνότητας (4) και εννέα δείκτες με βαθμό επικινδυνότητας (3).

Σε εμπρησμούς οι δασικές

Φέτος δόθηκαν αρκετές άδειες από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Αμαλιάδας για ελεγχόμενη καύση, ενώ σημειώθηκαν και περιστατικά κατά τα οποία κάποιοι έκαψαν ξηρά χόρτα σε ημέρες με απαγορευτικό. Είτε πάντως επρόκειτο για παράνομη καύση είτε για ελεγχόμενη, σε καμία περίπτωση δεν ξέφυγαν οι φωτιές και δεν σημειώθηκε πυρκαγιά.

Διαφορετική είναι η εικόνα σε ότι αφορά τις δασικές πυρκαγιές. Από ανακριτικής πλευράς, σημειώθηκαν τρεις συλλήψεις στα πλαίσια του αυτοφώρου για εμπρησμό από πρόθεση και οι δύο εξ αυτών κρίθηκαν προφυλακιστέοι.

Σε δύο περιπτώσεις δασικών πυρκαγιών, η εκδήλωσή τους οφειλόταν σε κεραυνούς, ενώ όλες οι υπόλοιπες περιπτώσεις ήταν καθαρά από πρόθεση, δηλαδή εμπρησμοί.

Το σημαντικό είναι ότι κατά την διάρκεια των συμβάντων δεν παρουσιάστηκε καμία βλάβη σε κανένα από τα οχήματα της υπηρεσίας, αποδεικνύοντας ότι απέδωσαν καρπούς οι συντηρήσεις πριν την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου.

Επίσης, δεν σημειώθηκε κάποιος τραυματισμός σε ότι αφορά το ανθρώπινο δυναμικό και αξίζει να επισημανθεί αυτό που υπογράμμισε και ο κ. Χριπάτσιος, ότι όλοι οι πυροσβέστες εργάστηκαν και με το παραπάνω.

Εκτός από το ανθρώπινο δυναμικό και τα οχήματα, όπως προαναφέρθηκε φέτος βοήθησαν σημαντικά και οι καιρικές συνθήκες, τα εναέρια μέσα ανταποκρίθηκαν άμεσα όταν εκδηλωνόταν πυρκαγιά και σημαντική ήταν η βοήθεια και των πολιτών, οι οποίοι εκτός από την κατάσβεση βοήθησαν και στην καθοδήγηση των πυροσβεστών μέσα σε αγροτικούς δρόμους.

Να σημειωθεί επιπλέον ότι βρίσκεται στο στάδιο της ολοκλήρωσης και η κατασκευή του νέου πυροφυλακείου στην περιοχή του Περιστερίου, το οποίο γίνεται σε συνεργασία Δασαρχείου και Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αμαλιάδας.

Χθες έληξε και η θητεία των έξι εποχικών υπαλλήλων, οι οποίοι φέτος αντί για πεντάμηνη είχαν εξάμηνη σύμβαση.

Και μπορεί η αντιπυρική περίοδος επίσημα να έφτασε στο τέλος της, σύμφωνα με τον κ. Χριπάτσιο πάντως η Πυροσβεστική Υπηρεσία βρίσκεται σε εγρήγορση και θα παραμένει μέχρις ότου εκδηλωθούν οι χειμερινές βροχές.


Πηγή