Ξεκινούν τα φετινά Πρωτοκλήτεια στην Πάτρα

Ξεκινούν τα φετινά Πρωτοκλήτεια που είναι αφιερωμένα στον Πολιούχο των Πατρών, Απόστολο Ανδρέα. Όλος ο μήνας Νοέμβριος κάθε χρόνο επικεντρώνεται στον Άγιο Ανδρέα, τον Πρωτόκλητο, η μνήμη του οποίου τιμάται μεγαλοπρεπώς στις 30 Νοεμβρίου.

Όπως μάθαμε την Κυριακή 4 Νοεμβρίου ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Πατρών κ.κ. Χρυσόστομος θα χοροστατήσει στην Θεία λειτουργία στο νέο ιερό ναό Αγίου Ανδρέου όπου και θα κηρύξει το Θείο λόγο ενώ θα προβεί και σε χειροτονία του ιερομόναχου Παϊσίου της ιεράς Μονής Παναγίας Γηροκομήτισσας σε πρεσβύτερο.

Στο μεταξύ το Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2018 στις 19.00 το απόγευμα, όπως είδαμε στον ιερό ναό Παντανάσσης Πατρών θα λάβει χώρα συναυλία εκκλησιαστικής μουσικής με την ανδρική, τετράφωνο χορωδία του ναού «Γεώργιος Ν. Τριάντης» που συμπληρώνει και εορτάζει εκατό χρόνια απ’ όταν συστάθηκε. Η Χορωδία με μαέστρο τον Θόδωρο Χαλκιόπουλο θα παρουσιάσει Βυζαντινούς ύμνους, μελωδίες και απολυτίκια.

Ο Γεώργιος Τριάντης (1875 – 1954), ήταν δήμαρχος Πατρέων, σταφιδέμπορος και συνθέτης τετράφωνης εκκλησιαστικής μουσικής. Διηύθυνε επί δεκαετίες την τετράφωνη χορωδία του Μητροπολιτικού ναού της Ευαγγελιστρίας στην Πάτρα και αργότερα, έως τα χρόνια της Κατοχής, την τετράφωνη χορωδία του Ι.Ν. Παντανάσσης Πατρών. Η τετράφωνη χορωδία του Ι.Ν Παντανάσσης που υφίσταται μέχρι σήμερα (από αυτή την Κυριακή 4/11 θα μετάσχει στη 2η πρωινή Θεία λειτουργία της Παντάνασσας) φέρει το όνομα "Γεώργιος Τριάντης" προς τιμήν του παλιού χοράρχη και ιδρυτής της.

Ο Τριάντης όπως αναφέρει η Wikipedia, εδραίωσε την τετράφωνη εκκλησιαστική μουσική στην Πάτρα, η οποία φαίνεται να προϋπήρχε στην πόλη ήδη από το 1870, δημιουργώντας σημαντική παράδοση. Τα έργα του αείμνηστου Γεωργίου Τριάντη ψάλλονται σήμερα και σε Αθηναϊκές εκκλησίες και αποτελούν ρεπερτόριο χορωδιακών συγκροτημάτων και συνόλων.

Πατήστε εδώ για να δείτε το πρόγραμμα των Πρωτοκλητείων 2018.


Πηγή

  • Δημοσιεύτηκε:

    1 Νοεμβρίου 2018

  • Κατηγορίες:

    Κοινωνία