Ζαχάρω: Κοινωνικό μέτωπο ενάντια στην παιδική κακοποίηση

Την ανάγκη να ανοίγουν τα στόματα και να μην κρύβεται στη σιωπή η παιδική κακοποίηση, επισήμανε την περασμένη Παρασκευή από τη Ζαχάρως η συντονίστρια της καμπάνιας «Ένα στα Πέντε» ενάντια στην παιδική σεξουαλική κακοποίηση στην Ελλάδα ως μέλος του Δικτύου Κοινοβουλευτικών του Συμβουλίου της Ευρώπης και βουλευτής Θεσσαλονίκης, Έλενα Ράπτη.

Σε μια όμορφη και ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα εκδήλωση που υλοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του Δημοτικού Σχολείου Ζαχάρως, με πρωτοβουλία του ΚΔΑΠ και του Κέντρου Κοινότητας της πόλης, η κα Ράπτη αναφέρθηκε στο φαινόμενο της παιδικής κακοποίησης και τους τρόπους με τους οποίους θα τερματιστεί.

«Ένα στα πέντε παιδιά στην Ευρώπη και περίπου στην ίδια αναλογία και στην Ελλάδα είναι θύματα παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης. Δυστυχώς, τα καθημερινά περιστατικά που βλέπουν το φως της δημοσιότητας επιβεβαιώνουν αυτό το φαινόμενο. Επομένως κανένας δεν μπορεί να εφησυχάζει όσο υπάρχουν παιδιά που είναι θύματα τέτοιων συμπεριφορών», τόνισε η κα Ράπτη κάνοντας λόγο για ένα πρόβλημα που συχνά κρύβεται αντί να αναδειχθεί.

«Ήταν ένα θέμα κρυμμένο κάτω από τη σιωπή που κρατούσε μέσα του θλιβερές ιστορίες. Σήμερα είναι στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας σχεδόν κάθε μέρα και έχει προσθέσει ασφάλεια στον κόσμο των παιδιών. Είναι σημαντικό η κοινωνία να αναγνωρίζει τα προβλήματα και να μιλά. Μόνο έτσι θα αλλάξουμε αυτά που την πληγώνουν. Γνωρίζω πως ανάλογες σιωπές υπήρξαν και σε ξένα κράτη» σημείωσε και στάθηκε στη συμβολή της καμπάνιας «ΈΝΑ στα ΠΕΝΤΕ» στην αντιμετώπιση του προβλήματος.

«Θεωρώ πως η καμπάνια άλλαξε την ισορροπία και έφερε στο φως το πρόβλημα. Πλέον πληθαίνουν οι περιπτώσεις των καταγγελιών παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης, κάτι που σημαίνει πως η δράση των θυτών σταματά να είναι πια μυστικό, ενώ όλο και περισσότερες περιπτώσεις παραπέμπονται πλέον στη δικαιοσύνη», τόνισε.


Πηγή