21ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου: Εναρκτήρια εκδήλωση στην Αμαλιάδα – Πληθώρα δράσεων

Με την τελετή έναρξης που πραγματοποιήθηκε χθες βράδυ στο θέατρο «Απόλλων» στον Πύργο ξεκίνησε το 21ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου για Παιδιά και Νέους (εκτενές φωτορεπορτάζ στο αυριανό φύλλο της ΠΑΤΡΙΣ).

Το βράδυ της Παρασκευής με πολύ δυναμικό τρόπο ξεκίνησε και η 18η Camera Zizanio. Στην κατάμεστη αίθουσα του Συνεδριακού Κέντρου της Π.Ε. Ηλείας στον Πύργο ξεκίνησαν οι προβολές όπου παρόντες ήταν οι δημιουργοί των ταινιών από το νομό Ηλείας αλλά και μεγάλες ομάδες παιδιών από το Γυμνάσιο Πεδινής Ιωαννίνων και το 5ο Δημοτικό Ναυπλίου. Στον ίδιο χώρο προηγήθηκε η πρώτη συνάντηση της κριτικής επιτροπής του Ελληνικού τμήματος ενώ ακόμα πιο πριν τα παιδιά του 5ου Δημοτικού σχολείου Ναυπλίου παρακολούθησαν ένα κινηματογραφικό σεμινάριο.

Εναρκτήρια προβολή

Η προβολή της νέας ταινίας του αγαπημένου φίλου του Φεστιβάλ Γιαννίκ Χάστρουπ, “Η Σιρκλίν, η Κοκό και ο άγριος ρινόκερος”, θα είναι και η εναρκτήρια του 21ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους. Η προβολή θα πραγματοποιηθεί ταυτόχρονα σε 7 πόλεις της Πελοποννήσου και της Δυτικής Ελλάδας σήμερα Κυριακή, στις 11 π.μ. Η ταινία θα προβληθεί μεταγλωττισμένη στα ελληνικά.

  • Πύργος: Θέατρο Απόλλων
  • Αμαλιάδα: Cine Cinema
  • Αγρίνιο: Δημοτικός Κινηματογράφος Άνεσις
  • Αίγιο: Δημοτικός Κινηματογράφος Απόλλων
  • Καλαμάτα: Αμφιθέατρο Νικόλαος Πολίτης – Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου
  • Κόρινθος: Πολυχώρος Πολιτισμού “Μαρία Δημητριάδη”
  • Μεσολόγγι: Τρικούπειο Πολιτιστικό Κέντρο

«Η πόλη σε κίνηση» στον Πολυχώρο Πολιτισμού στην Αμαλιάδα

Εγκαινιάζεται σήμερα, παράλληλα με την εναρκτήρια εκδήλωση του 21ου Φεστιβάλ στην Αμαλιάδα, η έκθεση «Η πόλη σε κίνηση» στον Πολυχώρο Πολιτισμού. Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους, συνεχίζοντας την δημιουργική αναζήτησή του με τον Πολιτιστικό Οργανισμό Ορίζοντας Γεγονότων», προχώρησε σε μια συνέργια με πρόθεση την προσφορά στον τόπο, αυτή τη φορά βλέποντας τον δημόσιο χώρο σαν μια άλλου τύπου κινηματογραφική αφήγηση. Μέσα από την εικαστική ματιά καλλιτεχνών της Ηλείας και όχι μόνο, απηύθυνε κάλεσμα δημιουργίας με στόχο να πλαισιώσουν και να εμψυχώσουν με δημόσια καλλιτεχνικά έργα την πόλη της Αμαλιάδας.

Επίσης θα παρουσιαστούν αποσπάσματα από τις ταινίες που λαμβάνουν μέρος στο διαγωνιστικό πρόγραμμα των ταινιών ντοκιμαντέρ (Kids and Docs) του Φεστιβάλ Ολυμπίας και θα παρουσιαστούν η Διεθνής Κριτική Επιτροπή και η Κριτική Επιτροπή των Παιδιών.

Αφιέρωμα: Εργασία και ανθρώπινη αξιοπρέπεια

Φέτος, για τρίτη φορά στην ιστορία του, ο θεσμός του Φεστιβάλ φιλοξενεί το αφιέρωμα «Εργασία και Ανθρώπινη Αξιοπρέπεια», που θα πραγματοποιηθεί στην πόλη της Αμαλιάδας από 3-14 Δεκεμβρίου. Το αφιέρωμα, περιλαμβάνει δεκαπέντε ταινίες μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ (πέντε μεγάλου μήκους, και δέκα μικρού μήκους), από τις οποίες οι πέντε θα προβληθούν για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Σχεδιασμός αφιερώματος: Δημήτρης Σπύρου, Αθανασία Σφακιανάκη.

OlympiaCreative IdeasPitching Lab

Ξεκίνησε χθες και ολοκληρώνεται στις 4 Δεκεμβρίου στον Πύργο το 1st Olympia “Creative Ideas” Pitching Lab, στο πλαίσιο του 21ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου. Σκηνοθέτες και σεναριογράφοι παρουσιάζουν τις ιδέες τους για τη δημιουργία ταινίας μικρού μήκους για παιδιά και νέους. Παράλληλα, εφτά επαγγελματίες κινηματογραφιστές, Έλληνες και ξένοι, τους εκπαιδεύουν στις ιδιαιτερότητες του «κινηματογράφου για παιδιά και νέους», επικεντρώνοντας στην ανάπτυξη του σεναρίου.

Βραβεία θα δοθούν στις δύο καλύτερες ιδέες, από τις 12 που προκρίθηκαν. Βραβείο ΕΡΤ AE: Χρηματοδότηση 3.000 ευρώ, για την ενθάρρυνση των περαιτέρω βημάτων για την πραγματοποίηση της ταινίας. Το Νεανικό Πλάνο προσφέρει υποστήριξη στις ενέργειες προώθησης της παραγωγής (φάκελος, μεταφράσεις, διεθνής επικοινωνία) και τον υποτιτλισμό της ταινίας.
Η εταιρεία SteFilm προσφέρει δωρεάν Post production (Color Correction, μίξη ήχου stereo, DCP Mastering).
Βραβείο Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου: Χρηματοδότηση 3.000 ευρώ για την ενθάρρυνση των περαιτέρω βημάτων για την πραγματοποίηση της ταινίας. Το Νεανικό Πλάνο προσφέρει υποστήριξη στις ενέργειες προώθησης της παραγωγής (φάκελος, μεταφράσεις, διεθνής επικοινωνία) και τον υποτιτλισμό της ταινίας. Η εταιρεία Authorwave προσφέρει δωρεάν Post production (Color Correction, μίξη ήχου stereo, DCP Mastering).

Η αξιολόγηση κατέληξε στην επιλογή 12 ιδεών που προσκλήθηκαν να συμμετάσχουν στο Pitching Lab και θα διεκδικήσουν τα δύο βραβεία.

Οι δώδεκα επιλεγείσες προτάσεις είναι οι παρακάτω, σε αλφαβητική σειρά:

  • Αγγελόπουλος Γιώργος, “Καρό κοράκι”
  • Αθανασίου Έρικα, “Παράσταση”
  • Αναστασοπούλου Γιούλη, “Ψυχή στην Κούλουρη”
  • Βαρδαρινός Γρηγόρης, “Ο φανταστικός πατέρας μου”
  • Κατράκης Κώστας, “Το παρεάκι των Χριστουγέννων”
  • Κωστόπουλος Αλέξανδρος, “Br(e)aking Point”
  • Μουτσιάκας Δημήτρης, “Μπάικ”
  • Νταγιαντάς Νίκος, “Το στυλ της Ενυδρίδας”
  • Πουρσανίδης Νίκος, “Η μαγεμένη καρυδιά”
  • Ρασσιά Ελένη, “Παράσταση”
  • Φραγκούλης Κωνσταντίνος, “Labrador”
  • Χριστοφόρου Γιάννης, “Underground”

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΕΣ

Φέλιξ Βαγκιντερχόιζεν, Βέλγιο, Διανομέας Παιδικών Ταινιών, Παραγωγός Εκπαιδευτικών Κινηματογραφικών Προγραμμάτων, Γενικός Γραμματέας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Παιδικού Κινηματογράφου

Σανέτ Ναγιέ, Ολλανδία, Σύμβουλος, παραγωγός, πρώην διευθύντρια του Φεστιβάλ Cinekid του Άμστερνταμ, επίτιμο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Παιδικού Κινηματογράφου

Αντρέι Ρόμαν Γιάζεβιτς, Πολωνία, Συγγραφέας, Σκηνοθέτης, Παραγωγός, Μέλος της Διοίκησης της Ένωσης Πολωνών Σκηνοθετών

Λίνα Γιαννοπούλου, Παραγωγός Ταινιών, μέλος Οργανωτικής Επιτροπής Olympia IFF.

Αγάθη Δαρλάση, Σύμβουλος Storytelling, consultant, Σκηνοθέτιδα, Σεναριογράφος.

Τζωρτζίνα Κακουδάκη, Σκηνοθέτιδα, Θεατρολόγος, Θεατροπαιδαγωγός

Δημήτρης Σπύρου, Σκηνοθέτης, Σεναριογράφος, Καλλιτεχνικός Διευθυντής Olympia IFF


Πηγή