691 παιδιά είχαν περάσει από τις δομές της ΜΚΟ Praksis στην Πάτρα – Προχωρά η μεταφορά τους στον ΔΟΜ

Όπως ήδη έχει γίνει γνωστό το Κέντρο Ημέρας Ασυνόδευτων Ανηλίκων και η Στέγη + με τον Ξενώνα Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων και Ευάλωτων Ομάδων Πάτρας, δύο δομές που λειτουργούσε μέχρι πρότινος η Μη Κυβερνητική Οργάνωση Praksis, περνούν στην εποπτεία του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης.

Το Κέντρο Ημέρας λειτουργούσε από το 2011 και η Στέγη + από το 2014. Όλα αυτά τα χρόνια από τις δομές αυτές έχουν περάσει 691 παιδιά, ενώ αυτή τη στιγμή στον ξενώνα φιλοξενούνται 16 παιδιά αφού η Μη Κυβερνητική Οργάνωση είχε κάνει γνωστό ότι εξαιτίας της κατάστασης που επικρατούσε και τα χρήματα που της όφειλε το κράτος από τα κονδύλια δεν μπορούσε να ανοίξει και δεν μπορούσε να δεχτεί περισσότερους ανηλίκους.

Η Praksis το διάστημα που ήταν στην Πάτρα ανέπτυξε μία σειρά δράσεων που έφεραν τους ανήλικους αυτούς μετανάστες, οι οποίοι προέρχονταν από δύσκολες καταστάσεις στις χώρες τους, με πολέμους και διώξεις, κοντά στην τοπική κοινωνία της Πάτρας.

Οι δράσεις ήταν καλλιτεχνικού, πολιτιστικού, εκπαιδευτικού και κοινωνικού χαρακτήρα, ενώ ταυτόχρονα έγιναν επανενώσεις ανηλίκων με τις οικογένειες τους που είχαν γίνει δεκτές σε χώρες της Δυτικής Ευρώπης.

Παράλληλα με αυτές τις δράσεις υπήρξαν και αρκετές ακόμα πρωτοβουλίες εκπαιδευτικού τύπου, και όχι μόνο, που έτρεξαν μέσω ειδικών προγραμμάτων από τους ανθρώπους της Praksis, στην Πάτρα.

Πλέον οι δύο αυτές δομές περνούν οριστικά στον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, ενώ ήδη έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση του έργου από το εθνικό πρόγραμμα AMIF (Ευρωπαϊκό Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης) και σταδιακά θα προχωρήσει η εκταμίευση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εργαζόμενοι θα παραμείνουν στις θέσεις τους, καθώς σταδιακά θα προχωρήσει η εκταμίευση, ενώ θα πληρωθούν οι μισθοί που τους οφείλονταν από τον περασμένο Σεπτέμβριο έως και σήμερα, μαζί με το Δώρο Χριστουγέννων.

Οι αρμόδιοι φροντίζουν αυτές τις ημέρες ώστε να μην επηρεαστεί η καθημερινότητα των παιδιών, ενώ ακόμα δεν είναι σίγουρο αν θα χρειαστεί ανάγκη μεταφοράς των δύο δομών και των παιδιών σε άλλα κτίρια.


Πηγή