Άμεση βοήθεια για τους ελαιοπαραγωγούς ζητά ο Κατσανιώτης


Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κατέθεσε ο Βουλευτής Αχαΐας ΝΔ, Ανδρέας Κατσανιώτης…

…και οι Βουλευτές Άρτας και Λευκάδας, Γέωργιος Στύλιος και Αθανάσιος Καββαδάς, σχετικά με την καταβολή κρατικών ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (de minimis) στους δικαιούχους ελαιοκαλλιεργητές, με αφορμή τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού μετά την πρόσφατη επίσκεψή του στα Καλάβρυτα για καταβολή κρατικών ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (de minimis) στους αιγοπροβατοτοτρόφους αλλά και τις πρόσφατες αποφάσεις που αφορούν καπνοπαραγωγούς και ροδακινοπαραγωγούς.
Ο Βουλευτής Αχαΐας ΝΔ, Ανδρέας Κατσανιώτης, προέβη επίσης στην ακόλουθη δήλωση:
«Όπως το κράτος βοηθά αγρότες άλλων καλλιεργειών, πρέπει να στηρίξει και τους ελαιοπαραγωγούς. Εάν θέλει να στηρίξει το εθνικό μας προϊόν, το ελαιόλαδο, πρέπει να σώσει τους αγρότες μας που με κόπο το παράγουν, από την καταστροφή. Τράπεζες, δεν τους στηρίζουν, οι έμποροι τους εκβιάζουν, ας έχουν τουλάχιστον την στήριξη του κράτους για να μην καταστραφούν».

Ακολουθεί αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης

Κύριε Υπουργέ,
Σε συνέχεια προηγούμενων ερωτήσεών μας, επανερχόμαστε στο θέμα της λήψης αντισταθμιστικών μέτρων για τη συμπλήρωση του εισοδήματος των ελαιοκαλλιεργητών στην Ήπειρο και στην Αχαΐα και στην Λευκάδα.

Σας θυμίζω ότι, στις ευρύτερες περιοχές της Άρτας, της Αχαΐας και της Λευκάδας, έχει παρατηρηθεί εκτεταμένη μειωμένη παραγωγής στις ελαιοκαλλιέργειες λόγω παρατεταμένης ανομβρίας, υψηλών θερμοκρασιών και σημαντικότατων ελλείψεων σε θέματα υποδομών άρδευσης. Οι παραγωγοί εκτός από τα ακραία καιρικά φαινόμενα έχουν και ως αντίπαλο, τον ΕΛΓΑ καθώς είτε δεν δικαιολογεί την απώλεια παραγωγής ως αποτέλεσμα ακραίων καιρικών φαινομένων, είτε όταν το κάνει, καθυστερεί την καταγραφή του προβλήματος και τις αποζημιώσεις.

Σύμφωνα με πρόσφατα δελτία τύπου που εξέδωσε το Υπουργείο σας, θα αποφασίσατε την καταβολή κρατικών ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (de minimis) ύψους 8,2 εκατ. ευρώ στους παραγωγούς καπνού και 10,2 εκατ. ευρώ στους παραγωγούς επιτραπέζιων ροδάκινων και νεκταρινιών ενώ προηγήθηκε η χορήγηση ενισχύσεων de minimis 42 εκατ. ευρώ σε αιγοπροβατοτρόφους κατόπιν της πρόσφατης επίσκεψης του Πρωθυπουργού στην πόλη των Καλαβρύτων, του Ν. Αχαΐας.

Οι ελαιοκαλλιεργητές μας, βλέπουν την περιουσία τους να εξανεμίζεται. Η κατάσταση απαιτεί την εφαρμογή άμεσων και συγκεκριμένων λύσεων. Η κλιματική αλλαγή που συντελείται, αλλά και οι ιδιαιτερότητες της ελληνικής γεωργίας, καταστούν αφενός επιβεβλημένη την αναμόρφωση του παρόντος γεωργο-ασφαλιστικού συστήματος και αφετέρου την άμεση καταβολή αποζημιώσεων.

Με βάση τα παραπάνω ερωτάστε κύριε Υπουργέ

1. Προτίθεστε να προχωρήσετε στην καταβολή κρατικών ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (de minimis) στους δικαιούχους ελαιοκαλλιεργητές της Άρτας, της Αχαΐας και της Λευκάδας;

2. Αν όχι, ποια άλλα αντισταθμιστικά μέτρα θα λάβετε για να μετριαστούν οι απώλειες των ελαιοπαραγωγών, οι οποίοι έχουν περιέλθει σε απόγνωση, προκειμένου να μην επιβαρυνθούν υπέρμετρα λόγω της εκτεταμένης καταστροφής της παραγωγής;

3. Έχει την πρόθεση το Υπουργείο σας να επανεξετάσει το θεσμικό πλαίσιο των αποζημιώσεων στους ελαιοπαραγωγούς;

4. Σε ποιες ενέργειες έχετε προβεί προκειμένου να αναδειχθεί το θέμα στην Ε.Ε. και να εξασφαλιστούν επιπλέον κονδύλια λόγω της κλιματικής αλλαγής;

5. Υπάρχουν επικαιροποιημένες μελέτες στο Υπουργείο σας για την κατασκευή αντλιοστασίων στην Άρτα και ειδικότερα για τις ημιορεινές περιοχές;


Πηγή