Αναγκαία η άμεση λήψη μέτρων για την υπεραλίευση σε Πατραϊκό – Κορινθιακό

Επιτακτική είναι η ανάγκη προστασίας του Πατραϊκού και Κορινθιακού Κόλπου από το φαινόμενο της υπεραλίευσης, το οποίο θέτει σε κίνδυνο την σταθερότητα του θαλάσσιου οικοσυστήματος.

Αυτό το μήνυμα κυριάρχησε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης που διοργάνωσε η Ένωση Προστασίας Φυσικού και Πολιτιστικού Περιβάλλοντος Κορινθιακού – Πατραϊκού «Ο ΝΗΡΕΑΣ», κλείνοντας τις εργασίες του 21ου Forum Ανάπτυξης, το βράδυ της Κυριακής 25 Νοεμβρίου, στο ξενοδοχείο «Αστήρ».

«Ασελγούμε ανελέητα πάνω στη θάλασσά μας», ανέφερε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών Κωνσταντίνος Κουτσικόπουλος, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, αναδεικνύοντας τα προβλήματα αλλά και τις προτάσεις για τη σταθερότητα του θαλάσσιου οικοσυστήματος.

Ανέφερε πως η αλιεία είναι ένας «αδύναμος κρίκος» που η διαχείρισή της γίνεται σ’ ένα αόρατο σύστημα εξαιτίας της πολυπλοκότητάς του και μέσα από μια ενδιαφέρουσα προσέγγιση απάντησε στην πρόκληση για τον «δικό μας αναπροσανατολισμό».

Όπως είπε, οι μισές από τις δέκα πιο εξαρτώμενες από την αλιεία περιοχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι στην Ελλάδα, γεγονός που επιτάσσει σοβαρή αντιμετώπιση του κλάδου. Έκρουσε τον κώδωνα για την υπεριαλίευση καθώς καταγράφηκαν 940 παραβάσεις από το 1998 – 2013, εκ των οποίων οι 2/3 για ερασιτεχνική αλιεία ή υποβρύχιο ψάρεμα, αλλά και για την «επίθεση από την ξηρά (π.χ. προβλήτες, πλαζ, κ.ά.)» που έχουν επίδραση στα υδάτινα οικοσυστήματα.

Σε ό,τι αφορά στην περιοχή Πατραϊκού – Κορινθιακού ανέφερε πως δεν μπορεί να γίνει ακριβής αποτύπωση εφόσον οι έλεγχοι είναι ανεπαρκείς. «Απαιτείται πλέγμα μέτρων με περιοριστικούς όρους για την αλιεία. Όπου εφαρμόστηκε τα αποθέματα αυξήθηκαν. Εξαιτίας των μεγάλων αλλαγών στα οικοσυστήματα με αποσπασματικά μέτρα δεν λύνεται το πρόβλημα», παρατήρησε ο καθηγητής, ενώ κατέληξε λέγοντας πως «ο Πατραϊκός – Κορινθιακός Κόλπος είναι ένας χώρος που ζητά επειγόντως αναπροσανατολισμό!»

«Βιώσιμη αλιεία είναι η νόμιμη αλιεία», δήλωσε κατηγορηματικά ο παράκτιος αλιέας και μέλος του ΝΗΡΕΑ, Κωνσταντίνος Κουμούτσος, ο οποίος υπογράμμισε πως η παράνομη αλιεία τείνει να γίνει επάγγελμα επιφέροντας καταστροφικές συνέπειες στον κλάδο αλλά και στο θαλάσσιο οικοσύστημα.

«Στην περιοχή του Εύηνου και του Αχελώου απαγορεύεται η μέση αλιεία όλο το χρόνο. Όμως, οι παράνομοι αλιείς πηγαίνουν τη νύχτα χωρίς φώτα και συλλέγουν μεγάλα αποθέματα αλιευμάτων, αρκετά βρεφικά είδη, τα οποία δεν καταγράφονται πουθενά. Δυστυχώς, δεν υπάρχει καταγραφή των αλιευμάτων παρά το γεγονός ότι υπάρχει το ηλεκτρονικό ημερολόγιο. Δεν υπάρχει πολιτική βούληση για να περιοριστούν οι παρατυπίες», ανέφερε μεταξύ άλλων, καυτηριάζοντας παράλληλα την απουσία μητρώου αλλά και το μέτρο της απόσυρσης των αλιευτικών σκαφών. Κάλεσε, δε, τους πολίτες να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους, με το να γνωρίζουν τι ψάρια θα βάλουν στο πιάτο τους συμβάλλοντας στην πάταξη της παράνομης αλιείας.

Για τους μεγάλους αγώνες που έχει δώσει ο ΝΗΡΕΑΣ για τη θάλασσά μας μίλησε ο εκπρόσωπος της Ένωσης Γιώργος Παλαμάρης, τονίζοντας πως ο κλάδος εάν υποστηριχτεί μπορεί να προσφέρει πολλά στην τοπική και εθνική μας οικονομία.

«Η θάλασσά μας είναι ο πλούτος μας, αλλά εμείς τη λεηλατούμε… Τα τελευταία χρόνια δεν γίνονται οι επενδύσεις, δεν εκσυγχρονίζεται ο στόλος και σε μια 15ετία οι επιπτώσεις θα είναι εμφανείς. Χρειάζεται να επενδύσουμε στην εκπαίδευση των νέων για να διατηρηθεί το επάγγελμα που σήμερα διδάσκεται εμπειρικά, στον τουρισμό αλλά και στον πολιτισμό. Χρειάζεται άλλη προσέγγιση, με σεβασμό στο οικοσύστημα, στις παραδόσεις και τον πολιτισμό μας! Ο κόσμος της αλιείας πρέπει να ξεφύγει από την εσωστρέφειά του. Εμείς, προτείνουμε τη δημιουργία ενός οδικού χάρτη για την αλιεία», ανέφερε, τονίζοντας πως εάν αξιοποιήσουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του Πατραϊκού – Κορινθιακού και μετατραπεί σε εθνική προστατευόμενη περιοχή αλιείας τα οφέλη θα είναι πολλαπλά.

Παρέμβαση έκανε ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ/ΤΔΕ Θανάσης Πετρόπουλος, ο οποίος τάχθηκε υπέρ της προσπάθειας για να προστατεύσουμε τις θάλασσές μας και τόνισε πως είναι αναγκαία η καταγραφή του αλιευτικού αποτυπώματος της περιοχής.

Κλείνοντας την εκδήλωση το μέλος της ΟΙΚΙΠΑ Γιώργος Κανελλής υπογράμμισε πως οι εθελοντικές οργανώσεις θα εξακολουθούν να αγωνίζονται για την καταγραφή στοιχείων, την εφαρμογή των νόμων και την προστασία των οικοσυστημάτων.


Πηγή

  • Δημοσιεύτηκε:

    14 Δεκεμβρίου 2018

  • Κατηγορίες:

    Κοινωνία