Δεκάδες Πατρινοί στον Άγιο Νικόλαο για να ανάψουν ένα κεράκι

Η εκκλησία μας γιορτάζει τον Άγιο Νικόλαο τον προστάτη του ναυτικού.

Ο Άγιος Νικόλαος, στο κάτω μέρος των σκαλιών της Αγίου Νικολάου και στο πάνω μέρος της ομώνυμης οδού, είναι ένας από τους πιο χαρακτηριστικούς ναούς της Πάτρας που έχει την δική του προσωπικότητα ως θρησκευτικό, αλλά και ως ιστορικό μνημείο.

Ταυτόχρονα αποτελεί μια από τις σημαντικότερες ενορίες της πόλης, με πλούσια δράση και δεκάδες πιστούς που έχουν ένα ξεχωριστό δέσιμο με την εκκλησία τους.

Πλήθος πιστών έχουν προσέλθει αυτές τις ώρες στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου – τόσο την παραμονή, όσο και ανήμερα της εορτής – για να ανάψουν ένα κεράκι στην χάρη του, αλλά και να παρακολουθήσουν τις θρησκευτικές εκδηλώσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Ο Ιερός Ναός του Αγίου Νικολάου έχει μία διαρκή σχέση με την τοπική κοινωνία της Αχαϊκής πρωτεύουσας, αλλά και την ιστορία της.

Δεκάδες Πατρινοί στον Άγιο Νικόλαο για να ανάψουν ένα κεράκι

Οι πρώτες γραπτές μαρτυρίες για την παρουσία του ναού στην Πάτρα ανάγονται στις αρχές του 14ου αιώνα, ενώ σύμφωνα με κάποιες ιστορικές πηγές αναφέρεται ως μονή που είχε κελιά για τους μοναχούς του, ακόμα και νοσοκομείο. Στα χρόνια της Φραγκοκρατίας ήταν η έδρα του Λατίνου Αρχιεπισκόπου Πατρών, όμως από τότε και μετά ο ναός έχει άρρηκτη σχέση με την Ορθοδοξία.

Ο ναός είναι κτισμένος σε ρυθμό τρίκλιτης βασιλικής που εσωτερικά δημιουργεί την αίσθηση ενός ευρύχωρου παραλληλογράμμου και μαγνητίζει τον επισκέπτη, ενώ η παλαιότερη εικόνα του είναι μια φορητή εικόνα του Αγίου Νικολάου, που χρονολογείται στα μέσα του 17ου αιώνα.

Κάθε χρόνο την εορτή του Αγίου Νικολάου όπου ο ναός πανηγυρίζει, δεκάδες πιστοί από όλη την Πάτρα, προσέρχονται σε αυτόν για να προσκυνήσουν, κάτι που έγινε και φέτος.

(Οι πληροφορίες είναι από την enromiosini).

Δεκάδες Πατρινοί στον Άγιο Νικόλαο για να ανάψουν ένα κεράκι


Πηγή