Δήμος Πηνειού: Σημαντικές αποφάσεις για τον Πολιτισμό

Με τις εστίες που προάγουν πολιτισμό ασχολήθηκε το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Πηνειού λαμβάνοντας σημαντικές αποφάσεις για τα Λαογραφικά Μουσεία Αγίας Μαύρας και Βαρθολομιού καθώς και για την Φιλαρμονική Γαστούνης.

Το Λαογραφικό Μουσείο Βαρθολομιού θα μεταστεγαστεί στο κτίριο του πρώην Κοινοτικού Ιατρείου. Μέχρι σήμερα το Μουσείο –πραγματικό στόλισμα για τον Δήμο Πηνειού- στεγάζεται σε κτίριο της Ιεράς Μητροπόλεως στο Βαρθολομιό, απέναντι από τον ιερό ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

Το Λαογραφικό Μουσείο Βαρθολομιού

Ο Δήμος Πηνειού διαθέτει ακόμη ένα κόσμημα πολιτισμού: το Λαογραφικό Μουσείο Αγίας Μαύρας που επιμελήθηκε με πολύ κόπο και μεράκι ο πρ. δήμαρχος Τραγανού Γρηγόρης Γιαννακόπουλος, ο οποίος παρουσίασε στο ΔΣ τις θεματικές ενότητες του Μουσείου (3.500 εκθέματα- δωρεές από την Ηλεία και όλη την Ελλάδα) που έχουν εντυπωσιάσει όσους το έχουν επισκεφθεί.

Νομιμοποίηση του Μουσείου

Επίσης ο κ. Γιαννακόπουλος ζήτησε πρώτον: να ενταχθεί το Μουσείο στο ΝΠ Πολιτισμού (με ΦΕΚ) ώστε να υπάρχει νομιμοποίησή του, δεύτερον να προσληφθεί ένα άτομο που θα αναλάβει το τμήμα της επικοινωνίας και τρίτον να δημιουργηθεί ιστοσελίδα και προφίλ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Όλα τα μέλη του ΔΣ-πλην της κ. Μαρίας Παραλίκα-ψήφισαν υπέρ των αιτημάτων του κ. Γιαννακόπουλου. Σύντομα το Μουσείο όπως τόνισε ο πρόεδρός του κ. Δημήτρης Βασιλόπουλος θα ενταχθεί σε εκπαιδευτικά προγράμματα και από τον επόμενο μήνα θα ξεκινήσουν συστηματικές επισκέψεις από σχολεία του νομού.

Για να φθάσει το Μουσείο (που δεν χρηματοδοτείται από κανένα δημόσιο φορέα) στη σημερινή του μορφή συνέβαλαν πρωτίστως ο δήμαρχος Αλέξης Καστρινός, και ακολούθως ο Βασίλης Κασσιανός, οι Δημήτρης Βασιλόπουλος, Σάκης Γεωργόπουλος, Νίκος Μαφρέδας και Δημήτρης Δήμου.

Το ΔΣ ασχολήθηκε και με τον Σύλλογο Φιλαρμονικής Γαστούνης. Τα μέλη του συλλόγου θα χρησιμοποιούν για τις πρόβες τους καθώς και για μαθήματα εκμάθησης των μουσικών οργάνων αίθουσες του Πολιτιστικού Κέντρου Βαρθολομιού. Ο κ. Βασιλόπουλος ευχαρίστησε τον μουσικό κ. Γιώργο Βίτανο που προσφέρει εθελοντικά τις υπηρεσίες του.

Να σημειωθεί ότι ο δήμαρχος κ. Αλέξης Καστρινός προγραμματίζει μεγάλη συγκέντρωση στο Κουρβισιάνειο Πολιτιστικό Κέντρο τον επόμενο μήνα όπου θα κάνει απολογισμό έργου αλλά και ανακοινώσεις που αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.


Πηγή