Δημοτικό Συμβούλιο Ήλιδας: Αιχμές και έγκριση κατά πλειοψηφία για τον ισολογισμό – απολογισμό του 2015

Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε στην χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ήλιδας, στην διάρκεια του οποίου δεν έλειψαν οι αντιπαραθέσεις και οι βολές εκατέρωθεν, ο οικονομικός απολογισμός έτους 2015 και ο ισολογισμός χρήσεως έτους.

Το Συμβούλιο τα ενέκρινε με δώδεκα θετικές ψήφους, έναντι επτά αρνητικών και δύο λευκών ψήφων, αφού είχε προηγηθεί εκτενής συζήτηση με την συμπολίτευση και την αντιπολίτευση να διασταυρώνουν τα βέλη τους.

Τόσο τον απολογισμό όσο και τον ισολογισμό παρουσίασε στο Σώμα ο ορκωτός ελεγκτής κ. Κωνσταντίνος Ευαγγελινός, ενώ την βασική εισήγηση έκανε η αρμόδια αντιδήμαρχος κα Ρούλα Γκουβίτσα η οποία επεσήμανε ότι το μεγάλο ‘πλήγμα’ για το δήμο είναι η υστέρηση στα οικονομικά του λόγω μη είσπραξης οφειλών, με μία απώλεια εσόδων το έτος 2015 της τάξεως των 650.000 ευρώ από τη μη καταβολή ανταποδοτικών τελών στη ΔΕΗ, τόνισε ωστόσο ότι η δημοτική αρχή έκανε και κάνει προσπάθεια για να τακτοποιήσει τα οικονομικά για να ορθοποδήσει ο δήμος.

Με καθυστέρηση

Σφοδρή ήταν η κριτική από την πλευρά του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας κ. Γιάννη Λυμπέρη και του δημοτικού συμβούλου κ. Βασίλη Ζαχαρόπουλου, για την καθυστέρηση με την οποία ήρθαν στο Δημοτικό Συμβούλιο ο απολογισμός και ο ισολογισμός, μετά το πέρας τριών χρόνων, με τον κ. Λυμπέρη να χαρακτηρίζει ως ‘αφήγημα’ τα όσα επικαλείται η δημοτική αρχή και για την καθυστέρηση και για το περιεχόμενο.

Κατηγόρησε επίσης την δημοτική αρχή ότι δεν αξιοποίησε την δυνατότητα που έδωσε η κεντρική εξουσία για λήψη χρηματοδότησης προκειμένου να εξοφληθούν ληξιπρόθεσμες οφειλές, όπως έγινε σε άλλους δήμους. Επίσης, κατηγόρησε τη νυν δημοτική αρχή για μικροπολιτική και υπογράμμισε ότι σε λίγους μήνες όλοι θα βρίσκονται στον πολιτικό στίβο για να ‘μετρηθούν’ από τον λαό. Κατά την ψηφοφορία η παράταξή του καταψήφισε το θέμα.

Κατηγορίες για ψεύδη

Νωρίτερα ο κ. Ζαχαρόπουλος είχε αντιπαρατεθεί με την κα Γκουβίτσα. Ο κ. Ζαχαρόπουλος κατηγόρησε την δημοτική αρχή για ψέματα και ότι έχει κάτι να κρύψει, προκαλώντας την έκρηξη της κας Γκουβίτσα, η οποία ανέφερε ότι δεν έχει τίποτα να κρύψει η δημοτική αρχή, αντιθέτως κατηγόρησε την προηγούμενη δημοτική αρχή ότι πρέπει να φοβάται για να απαντήσει ο κ. Ζαχαρόπουλος ότι: «Εγώ καθαρός ουρανός ήμουν και καθαρός θα μείνω και βάζω και το χέρι μου στο Ευαγγέλιο. Να φοβάμαι επειδή έδωσα το αίμα μου και την ψυχή μου για να φτιάξουμε το δήμο; Από εσάς πρέπει να τρομάζουμε».

Αναφορικά με την καθυστέρηση που ήρθε το θέμα προς ψήφιση, η κα Γκουβίτσα ανέφερε ότι η ουσία δεν είναι πότε έρχεται ο ισολογισμός- απολογισμός, αλλά η ουσία είναι το περιεχόμενό τους και τόνισε ότι η υστέρηση εσόδων είναι σε βάθος χρόνου.

Κατηγόρησε την προηγούμενη δημοτική αρχή

Αιχμές κατά της προηγούμενης δημοτικής αρχής άφησε ο Δήμαρχος Ήλιδας κ. Χρήστος Χριστοδουλόπουλος, ο οποίος υποστήριξε ότι υπάρχουν αγωγές κατά του δήμου που αφορούν την προηγούμενη δημοτική αρχή ύψους 6,5 εκ. ευρώ, ενώ αναφορικά με τα χρήματα που δόθηκαν από την κεντρική εξουσία για την κάλυψη ληξιπρόθεσμων οφειλών, επεσήμανε ότι για να δοθούν σε ένα δήμο έπρεπε να είχαν τελεσιδικήσει οι απαιτήσεις, κάτι που δεν έχει γίνει στο δήμο Ήλιδας και αναφορικά με τις καθυστερήσεις σε ότι αφορά την σύνταξη του ισολογισμού και απολογισμού επικαλέστηκε τις μαρτυρίες του κ. Ευαγγελινού αλλά και του διευθυντή οικονομικών υπηρεσιών κ. Νίκου Τσάκωνα που ήταν στην συνεδρίαση και τοποθετήθηκε για το θέμα.

Ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας κ. Νίκος Διαμαντόπουλος ψήφισε λευκό αιτιολογώντας το ως πολιτική στάση απέναντι στην δημοτική αρχή.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της ‘Λαϊκής Συσπείρωσης’ κ. Άγγελος Κολόσακας καταψήφισε ισολογισμό και απολογισμό, καταψηφίζοντας όπως είπε συνολικά την οικονομική πολιτική του δήμου που κινείται στο ίδιο μήκος κύματος με την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης.

Η συνεδρίαση συνεχίστηκε μέχρι αργά το βράδυ με την τακτική συνεδρίαση.


Πηγή