Δρ. Αυγερινοπούλου: «Οι επενδύσεις στο Περιβάλλον και την Ενέργεια η «κρυφή» αναπτυξιακή ευκαιρία της χώρας!»

Η Δρ. Διονυσία – Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, τ. Βουλευτής Ν. Ηλείας και Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, απηύθυνε ομιλία κατά τη διάρκεια του 12ου Τακτικού Συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας, στην οποία ανέδειξε το διεθνές περιβαλλοντικό και κλιματικό χρηματοδοτικό πλαίσιο, θέτοντας τις προτεραιότητες που θα πρέπει να ακολουθήσει η Νέα Δημοκρατία, κατόπιν της εκλογής της, για αξιοποίηση των διαθέσιμων κονδυλίων προς καλυτέρευση της ζωής τόσο της μεσαίας τάξης όσο και των πιο ευάλωτων κοινωνικών στρωμάτων που έχουν πληγεί περισσότερο από την πολυετή κρίση.

Η ομιλία της ήταν εστιασμένη στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, την ανάγκη δημιουργίας συνθηκών πραγματικής ανάπτυξης και ενός σταθερού νομικού και φορολογικού περιβάλλοντος για κερδοφόρες και χαμηλού ρίσκου επενδύσεις στους τομείς του περιβάλλοντος και της ενέργειας. Επισήμανε, μάλιστα, ότι η χώρα μας είναι ιδιαίτερα πλούσια σε φυσικό κεφάλαιο, ιδίως περιοχές όπως η Ηλεία, και σε αυτό πρέπει να επενδύσουμε. Τέλος, επικεντρώθηκε στο κομμάτι των νέων μορφών οικονομίας που εμπίπτουν στην κατηγορία των κλιματικών επενδύσεων, όπως της κατασκευής υποδομών για τη πρόληψη και την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών που είναι αναγκαίες για να μην αντιμετωπίσει η Ελλάδα άλλη φορά απροετοίμαστη τραγικές καταστάσεις, όπως αυτές στο Μάτι και την Μάνδρα Αττικής.

Η δήλωση, η οποία απευθύνθηκε στο σύνολο των συνέδρων έχει ως εξής:

«Αξιότιμε Πρόεδρε,

Αξιότιμοι κ. Συνάδελφοι, κυρίες και κύριοι Σύνεδροι,

Συναγωνιστές και Συναγωνίστριες,

Σε λίγους μήνες, σε λίγες εβδομάδες, η Νέα Δημοκρατία θα είναι πάλι κυβέρνηση! Κανείς δεν το αμφισβητεί αυτό πια. Μπροστά σε αυτή τη προοπτική οφείλουμε να είμαστε έτοιμοι. Η Νέα Δημοκρατία, με την ηγεσία του Κυριάκου Μητσοτάκη, και το Πρόγραμμα το οποίο καταρτίζει είναι έτοιμη να αναλάβει την εξουσία και να κυβερνήσει προς όφελος όλων των Ελλήνων, προς όφελος της χώρας, από την πρώτη μέρα.

Ενώπιων των μεγάλων προκλήσεων, οικονομικών και γεωπολιτικών, που η χώρα μας τελευταία αντιμετωπίζει, εμείς έχουμε την μεγάλη ευθύνη να κερδίσουμε αυτές τις εκλογές. Πρέπει να κερδίσουμε τις εκλογές για να προστατεύσουμε τα σύνορά μας, να υπερασπιστούμε τις πάγιες εθνικές θέσεις της χώρας μας, να διατηρήσουμε στο ακέραιο το όνομά μας και τη ταυτότητά μας. Θα κερδίσουμε τις εκλογές για να εξασφαλίσουμε ότι η Ελλάδα, περήφανη, ακέραιη και ισχυρή θα υπάρχει και στο μέλλον όχι μόνο για εμάς, αλλά και για τις επόμενες γενιές.

Πρέπει να κερδίσουμε τις εκλογές και για να δημιουργήσουμε τις συνθήκες πραγματικής ανάπτυξης στη χώρα μας. Και αυτό θα το επιτύχουμε όχι μόνο με την σωστή οικονομική διαχείριση των δημοσίων χρημάτων, αλλά και με νέες και πρόσθετες επενδύσεις σε κρίσιμους τομείς της οικονομίας.

Ο Πρόεδρός μας, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει αναπτύξει ένα στρατηγικό σχέδιο το οποίο θα βγάλει οριστικά τη χώρα από την κρίση, το Στρατηγικό Σχέδιο των 100 δις σε επενδύσεις. Σε αυτό το σχέδιο, μεγάλο ποσοστό θα πρέπει και μπορούν να καταλάβουν οι επενδύσεις στους τομείς του Περιβάλλοντος και της Ενέργειας, δύο τομείς, που επιτρέψτε μου να σας πω, ότι είναι η «κρυφή» έως σήμερα «αναπτυξιακή ευκαιρία» της χώρας. Κρυφή, γιατί πολλοί μίλησαν για τη «πράσινη ανάπτυξη», αλλά κανένας δεν την υλοποίησε. Η χώρα μας, είναι ιδιαίτερα πλούσια σε φυσικό κεφάλαιο, ιδίως σε περιοχές, όπως η Ηλεία, και σε αυτές πρέπει να επενδύσουμε.

Οι τομείς του περιβάλλοντος και της ενέργειας αποτελούν από τους πλέον κομβικούς τομείς που μπορούν σήμερα να προσελκύσουν σημαντικές επενδύσεις. Πρόκειται για κερδοφόρες επενδύσεις σε υψηλές επιδόσεις και, εφόσον το νομοθετικό και φορολογικό περιβάλλον είναι σταθερό, και θα φτιάξουμε εμείς αυτό το περιβάλλον σταθερό, αποτελούν και επενδύσεις χαμηλού ρίσκου, και γι’ αυτό προσελκύουν ολοένα και περισσότερους επενδυτές διεθνώς.

Πρόκειται για επενδύσεις σε συστήματα απορρύπανσης, διαχείρισης αποβλήτων, ανακύκλωσης, διαχείρισης υδάτων, βιώσιμης γεωργίας, βιώσιμου τουρισμού και ενεργειακών υποδομών, κυρίως σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και σε έργα ενεργειακής επάρκειας, για να εξασφαλίζουμε φθηνό ρεύμα για τα σπίτια μας και τις επιχειρήσεις μας.

Περιλαμβάνουν έργα υποδομών μεταφορών που ακόμα στην Ελλάδα δεν έχουμε – αναφέρω δε το παράδειγμα της ηλεκτροκίνησης που είναι και ένα από τα βασικά θέματα αυτού του Συνεδρίου.

Αφορούν επενδύσεις για την ανάπτυξη της καινοτομίας και της τεχνολογίας και την ενίσχυση της έρευνας στα Πανεπιστήμιά μας.

Υποστηρίζουν τις νέες μορφές οικονομίας, όπως τη βιοικονομία και κυρίως αφορούν σε κάποιες επενδύσεις που ξεχνούμε ότι ανήκουν στην ομάδα των περιβαλλοντικών, και συγκεκριμένα των κλιματικών επενδύσεων, εκείνων της κατασκευής υποδομών για τη πρόληψη και την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών. Χρειαζόμαστε τέτοιου είδους επενδύσεις, για να μην αντιμετωπίσει η Ελλάδα άλλη φορά απροετοίμαστη τραγικές καταστάσεις, όπως αυτές στο Μάτι ή την Μάνδρα Αττικής. Η Ελλάδα οφείλει να θωρακιστεί για να μην θρηνήσουμε άλλα θύματα. Και εμείς μπορούμε να την θωρακίσουμε και θα την θωρακίσουμε με ορθή πρόληψη και διαχείριση στις φυσικές καταστροφές και με επαρκείς υποδομές.

Αυτές τις επενδύσεις θα φέρουμε από τις πρώτες στη χώρα μας, για να προστατεύσουμε τους συμπολίτες μας, για να δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας για τους νέους μας και να τους φέρουμε πίσω στη χώρα, για να εξασφαλίσουμε καλύτερη ποιότητα ζωής για όλους, για να διατηρήσουμε το φυσικό κεφάλαιο της Ελλάδας μας.

Και πού θα βρεθούν όλα αυτά τα χρήματα θα αναρωτηθείτε; Υπάρχουν ή αποτελούν ένα προεκλογικό ευχολόγιο για το Συνέδριο;

Θα σας απαντήσω αμέσως.

Οι διεθνείς επενδυτικές τράπεζες, όπως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα για την Ανασυγκρότηση και την Ανάπτυξη και η Παγκόσμια Τράπεζα, αλλά και οι διεθνείς ιδιώτες επενδυτές, έχουν ήδη δεσμεύσει ένα μεγάλο ποσοστό για τις περιβαλλοντικές, κλιματικές και βιώσιμες επενδύσεις. Μόλις προχθές, στο Κατοβίτσε της Πολωνίας, όπου μετείχα στη Διεθνή Συνδιάσκεψη του ΟΗΕ για τις Κλιματικές Αλλαγές, την COP24, η Παγκόσμια Τράπεζα ανακοίνωση ότι θα διαθέσει 200 δις για επενδύσεις προς αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Επί του παρόντος, η Ελλάδα είναι χώρα που μπορεί να πάρει χρηματοδοτήσεις από την Παγκόσμια Τράπεζα, ώστε να φτιάξει τις υποδομές της και να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας.

Αλλά και εντός του Ευρωπαϊκού χώρου, η ΕΕ έχει δεσμεύσει τουλάχιστον το 20% των επενδύσεών της προς τα Κράτη Μέλη γι’ αυτούς τους τομείς. Το συνολικό ποσοστό των επενδύσεων μπορεί να αγγίξει και το 30% τα επόμενα χρόνια. Η χρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων μέχρι το 2020 σε επενδυτικούς περιβαλλοντικούς και κλιματικούς στόχους μπορούν να αγγίξουν τα 500 δις. Για τις ενεργειακές υποδομές θα δοθούν 873 εκατ. ευρώ ως το 2020 και 981 εκατ. ευρώ για την ενεργειακή απόδοση, τα κτήρια, την τηλεπαραγωγή και τη τηλεθέρμανση, για τα έξυπνα δίκτυα.

Θα δοθούν 2,6 δις ευρώ για την έρευνα και την καινοτομία σε τεχνολογίες χαμηλών τιμών άνθρακα.

Θα δοθούν 2 δις μέσα από το Horizon 2020 για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, με το ποσό να ενδέχεται να αγγίξει, αν χρειαστεί τα 3 δις.

Αρκετά από αυτά τα χρήματα μπορούν και πρέπει να κατευθυνθούν στην Ελλάδα!

Η Ελλάδα με κατάλληλο σχεδιασμό, με στρατηγική, πολιτικές και νομοθεσία μπορεί να αξιοποιήσει αυτές τις ευκαιρίες. Αυτή είναι η Ελλάδα που αξίζουμε! Αυτή την Ελλάδα μπορούμε να δομήσουμε!

Αυτή την Ελλάδα είμαστε έτοιμη να δημιουργήσουμε!

Κύριοι Σύνεδροι και με την νίκη!

Ευχαριστώ πολύ!»


Πηγή