Δύο τραυματίες και 35 προσαγωγές από τα επεισόδια στα Εξάρχεια

Δύο τραυματίες και 35 προσαγωγές από τα επεισόδια στα Εξάρχεια

Πετούν μολότοφ από τις ταράτσες

Δύο τραυματίες, 35 προσαγωγές, τέσσερα καμμένα οχήματα, ένα σπίτι μισοκαμμένο, χιλιάδες μολότοφ, πέτρες και δακρυγόνα είναι ο μέχρι στιγμής «απολογισμός» των επεισοδίων που σημειώνονται από το απόγευμα στα Εξάρχεια.

Στο περιθώριο των εκδηλώσεων μνήμης για τα δέκα χρόνια από την δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, εκατοντάδες κουκουλοφόροι έστησαν οδοφράγματα στις οδούς των Εξαρχείων και εξαπέλυσαν επιθέσεις με μολότοφ και πέτρες κατά αστυνομικών. Είχαν μάλιστα καταλάβει από νωρίς ταράτσες πολυκατοικιών και είχαν φροντίσει να «ξηλώσουν» πεζοδρόμια και προσόψεις πολυκατοικιών για «πολεμοφόδια».

Από τις συγκρούσεις υπάρχουν δύο τραυματίες. Ο ένας τραυματίας είναι νεαρής ηλικίας ο οποίος βρίσκεται σε αυτοσχέδιο φορείο στην πλατεία Εξαρχείων και φέρεται να έχει τραυματιστεί στο πόδι, ενώ ο άλλος να υποφέρει από αναπνευστικά προβλήματα. Η ατμόσφαιρα είναι αποπνικτική από τα δακρυγόνα.

Η ΕΛΑΣ επιστράτευσε το ένα από τα δύο τεθωρακισμένα οχήματα «Αίαντες» (αύρες) προκειμένου να διαλύσουν τα οδοφράγματα και τους διαδηλωτές από την Στουρνάρη. Οι κουκουλοφόροι έχουν πλέον περιοριστεί στην πλατεία Εξαρχείων. Συνεχίζονται ωστόσο οι οδομαχίες με τους νεαρούς να έχουν οχυρωθεί ουσιαστικά πίσω από το οδόφραγμα τους, στην πλατεία Εξαρχείων αλλά και από ταράτσες πολυκατοικιών όπου πετούν πέτρες και μολότοφ εναντίον της αύρας της ΕΛΑΣ που επιχειρεί στο σημείο και πραγματοποιεί συνεχείς ρίψεις νερού. «Επικρατεί κόλαση» λένε αυτόπτες μάρτυρες για τον κλεφτοπόλεμο στα Εξάρχεια.

Από τις μολότοφ έπιασε φωτιά μπαλκόνι διαμερίσματος σε πολυκατοικία που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Τοσίτσα και Σπ. Τρικούπη, η οποία όμως έσβησε σε σύντομο χρονικό διάστημα κι έτσι δεν χρειάστηκε η παρέμβαση της πυροσβεστικής.

Στις 20:30 ο «Αιάντας» διέλυσε το πρώτο οδόφραγμα των αναρχικών στην οδό Τοσίτσα και απώθησε τους κουκουλοφόρους προς τα στενά των Εξαρχείων με συνεχείς ρίψεις νερού. Ωστόσο, μια μολότοφ που έσκασε κάτω από τον «Αίαντα» προξένησε πυρκαγιά στο πίσω αριστερό ελαστικό του. Πυροσβέστες προσπάθησαν να την σβήσουν με μάνικα που… δεν είχε νερό. Τελικώς κατασβέσθηκε η φωτιά στο θωρακισμένο της αστυνομίας.

Οι οδομαχίες έχουν μεταφερθεί στην οδό Νοταρά και στους γύρω δρόμους των Εξαρχείων, όπου Οι πληροφορίες αναφέρουν για 4 καμένα οχήματα.

Από τις 17:00 άρχισαν να ανάβουν οι πρώτες φωτιές στους δρόμους των Εξαρχείων, ενώ μετά τις 18:00 ξεκίνησε νέα πορεία με 1.000 διαδηλωτές από κόμματα, συλλογικότητες και οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς και του αντιεξουσιαστικού χώρου στη μνήμη του Αλέξη Γρηγορόπουλου στη Βουλή και η δεύτερη στα Εξάρχεια.

Νωρίτερα σήμερα πραγματοποιήθηκε πορεία που ξεκίνησε από τα Προπύλαια και η οποία κατέληξε σε οδομαχίες μεταξύ αστυνομικών και κουκουλοφόρων.

Τα επεισόδια μεταξύ ομάδας διαδηλωτών και δυνάμεων των ΜΑΤ σημειώθηκαν επί της οδού Σταδίου λίγο μετά την έναρξη της μαθητικής πορείας για την επέτειο της δολοφονίας του Αλεξάνδρου Γρηγορόπουλου. Κουκουλοφόροι επιτέθηκαν κατά των αστυνομικών με πέτρες και άλλα αντικείμενα με τους πρώτους να απαντούν με χρήση χημικών και βομβίδων κρότου λάμψης. Οι αστυνομικοί έχουν προχωρήσει συνολικά σε 24 προσαγωγές.

Απ

Νέα επεισόδια στη Θεσσαλονίκη

Νέα επεισόδια σημειώθηκαν το βράδυ της Πέμπτης και στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, στην οδό Εγνατία, μετά την ολοκλήρωση της πορείας στη μνήμη του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Ομάδα περίπου 50-70 ατόμων βρήκε στην οδό Εγνατία από τη Θεολογική Σχολή, που τελεί υπό κατάληψη, και πέταξε βόμβες μολότοφ στην περιοχή του Συντριβανίου. Οι δυνάμεις των ΜΑΤ έκαναν χρήση χειροβομβίδων κρότου-λάμψης με αποτέλεσμα τα άτομα που προκάλεσαν τα επεισόδια να κατευθυνθούν προς τη Θεολογική Σχολή.

Ο «κλεφτοπόλεμος» μεταξύ νεαρών και των δυνάμεων των ΜΑΤ συνεχίζεται. Οι δρόμοι γύρω από τα πανεπιστήμια (ΑΠΘ και ΠΑΜΑΚ) είναι κλειστοί.

Φωτογραφίες: Eurokinissi

Πηγή: https://www.kontranews.gr/KOINONIA/348402-Dyo-traymaties-sta-Exarcheia-apo-ta-epeisodia ΚΟΙΝΩΝΙΑ

The post Δύο τραυματίες και 35 προσαγωγές από τα επεισόδια στα Εξάρχεια appeared first on Nafpaktia News.


Πηγή