Δυτική Αχαΐα:«Κάνω έκκληση, θα πλημμυρίσουμε στο Καλαμάκι»-Η μελέτη αντιδιάβρωσης ακτών και η έλλειψη

Και…ξαφνικά, το Καλαμάκι έμεινε «στην απ' έξω» και τρέχει τώρα και δεν φτάνει! Στη μελέτη Ρογκάν, που παρουσιάστηκε πριν λίγες μέρες από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και αφορά το μείζον πρόβλημα της διάβρωσης της ακτογραμμής του Πατραϊκού Κόλπου στο κομμάτι της Δυτικής Αχαϊας, αποδείχθηκε πως ο χάρτης των παρεμβάσεων φτάνει ως και τα Νιφορέικα. Το Καλαμάκι, στην παραλία τού οποίου οι καταστροφές είναι και εμφανέστατες και εντονότατες, έμεινε εκτός σχεδίου, εκτός πρότζεκτ. Η μελέτη που είχε παρουσιαστεί το περασμένο καλοκαίρι στην Αγορά Αργύρη από τον επιστημονικό συνεργάτη του save coast, Χρήστο Καπόπουλο, έκανε αναφορά σε ήπιες παρεμβάσεις, επιστημονικά τεκμηριωμένες, ώστε να προστατευθεί η περιοχή από το σαράκι της διάβρωσης των ακτών. Η εξαίρεση όμως του κομματιού αυτού από τη μελέτη Ρογκάν, αλλάζει τα δεδομένα, για την ώρα τουλάχιστον.
Η «Π» χτύπησε την πόρτα του προέδρου του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Καλαμακίου, Περικλή Ρογκάλα, ζητώντας του να περιγράψει τη διαμορφωθείσα κατάσταση και να αποκαλύψει τις κινήσεις που θα κάνει από 'δω και πέρα, στην κατεύθυνση να ενταχθεί και το Καλαμάκι, το συντομότερο δυνατό, στο πλάνο αποκατάστασης των διαβρωμένων ακτών από Πάτρα έως Καλαμάκι. -«Ευελπιστούμε, και δεν το λέω τυχαία αυτό, γιατί είμαι σίγουρος πως στην Περιφέρεια θα κάνουν ό,τι μπορούν, ότι θα βρεθεί η φόρμουλα για να μπει και το Καλαμάκι στο χάρτη των παρεμβάσεων για τη διάβρωση στις παραλίες. Οι παραλίες του Καλαμακίου, των Βραχνεϊκων και του Αλισσού είναι οι πιο κατεστραμμένες. Και υπάρχουν δύο τρόποι για να γίνει επανόρθωση της αμέλειας ή της αδικίας: είτε να γίνει νέο πρόγραμμα-μελέτη, συγκεκριμένα για την περιοχή μας, και να ενταχθεί στο σχέδιο Ρογκάν, είτε να αξιοποιηθεί το ήδη υπάρχον σχέδιο, από τη μελέτη Καπόπουλου που είχε στηριχθεί στην πατέντα του αείμνηστου Γούδα. Δεν γίνεται να μείνει εκτός ατζέντας το Καλαμάκι, σίγουρα υπάρχει φόρμουλα να ενταχθούν και οι δικές μας, οι πολύπαθες παραλίες στο φάκελο».
-«Ηδη έχουμε ζητήσει ραντεβού από τον κ. Κατσιφάρα και είμαι βέβαιος πως θα μας δεχθεί και θα κάνει ό,τι μπορεί, γιατί ξέρει το πρόβλημα και έχει κατανοήσει πόσο σοβαρό είναι για την περιοχή μας. Πιστεύω, συνεπώς, πως η Περιφέρεια θα βρει τον τρόπο για να ενταχθεί το έργο του Καλαμακίου σε ένα νέο πρόγραμμα, αλλά άμεσα».
«Μας έχει παραμελήσει τελείως η δημοτική αρχή»
Ο κ. Ρογκάλας δεν έκρυψε τα παράπονά του, και παράπονα, όπως ανέφερε, όλου του Καλαμακίου, για την αντιμετώπιση που τυγχάνουν από τη δημοτική αρχή. Παράπονο, πίκρα και οργή μαζί… -«Τι πρέπει να κάνουμε, δηλαδή; Να πουλήσουμε τα σπίτια μας και να πάμε να ζήσουμε αλλού; Να φύγουμε απ' τον τόπο μας; Γιατί η δημοτική αρχή δεν είναι κοντά μας; Γιατί δεν βλέπει τα προβλήματά μας; Πέρασε το καλοκαίρι και δεν είχαμε καν πρόσβαση στις ακτές. Παρακαλάμε εδώ και καιρό να τσιμενταριστεί ένα κομμάτι πριν την παραλία, για να είναι προσβάσιμη, αλλά τίποτα. Ούτε φωνή ούτε ακρόαση».
-«Σε τι θα βοηθήσει η δημοτική αρχή; Στα σκουπίδια δεν μπορεί να βοηθήσει. Στο ν' αλλάξει τις λάμπες, που έχουμε ζητήσει τόσο καιρό, δεν μπορεί. Στο αντιπλημμυρικό, ούτε εκεί. Ακόμα και σε ένα τόσο σοβαρό θέμα όπως είναι το νερό, πάλι καμία απάντηση. Το νερό στο Καλαμάκι είχε κριθεί ακατάλληλο από το εργαστήριο του κ. Βανταράκη στο Πανεπιστήμιο. Εχουμε χιλιοπαρακαλέσει τη δημοτική αρχή να μας πει τι θα κάνει με τη χλωρίασή του ή κάτι άλλο, αλλά καμία απάντηση. Μας έχουν εγκαταλείψει, έτσι νιώθουμε».
ΕΝΘΕΤΟ
Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ-ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΧΡ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ
Ο Δήμαρχος Δυτικής Αχαΐας Χρήστος Νικολάου, σε ό,τι αφορά το θέμα στην ακτή του Καλαμακίου τόνισε στην «Π»: «Καλό είναι αυτό που έγινε, αλλά χρειάζεται και κάτι ακόμα παραπάνω και θα το καταφέρουμε όλοι μαζί, εκμεταλλευόμενοι πόρους της ΠΔΕ. Η μελέτη είναι αλήθεια πως έχει μία εκκρεμότητα με τις ακτές Καλαμακίου, Λακκόπετρας καθώς και του Αλιευτικού Καταφυγίου Αλυκών Κάτω Αχαΐας. Εδώ είμαστε για να διεκδικήσουμε το επόμενο βήμα γι' αυτές τις εκκρεμότητες, αφού το πρόβλημα είναι μεγάλο.Πιστεύω ότι με σοβαρότητα, σύνεση και δημοκρατική διαδικασία, θα έχουμε στο άμεσο μέλλον καλύτερα αποτελέσματα»
Π.ΡΟΓΚΑΛΑΣ Το δεύτερο μεγάλο θέμα, μπορεί να 'χει γίνει και πρώτο κιόλας, για το Καλαμάκι είναι το αντιπλημμυρικό. Οι κάτοικοι της περιοχής τρέμουν στην ιδέα του χειμώνα και των βροχών… Όπως εξήγησε ο κ. Περικλής Ρογκάλας στην «Π», στην περιοχή του Προφήτη Ηλία ο λοφίσκος έχει καταστεί κίνδυνος-θάνατος. Με την πρώτη μπόρα, τα νερά θα φύγουν σφαίρα για κάτω και αφού δεν θα συναντήσουν καμία αντίσταση, θα παρασύρουν στο διάβα τους τα πάντα και θα φτάσουν ως τα σπίτια του Καλαμακίου. Το αποτέλεσμα μπορεί εύκολα να το φανταστεί κανείς… Τα σπίτια θα κινδυνεύσουν άμεσα να πλημμυρίσουν. Γι' αυτό ο κ. Ρογκάλας σπεύδει να προειδοποιήσει: «Κάνω έκκληση, εκ μέρους των κατοίκων της Κοινότητας, στη δημοτική αρχή να κάνει κάτι άμεσα, γιατί έρχεται χειμώνας και θα βουλιάξει το Καλαμάκι, θα πλημμυρίσει, θα κινδυνέψουν περιουσίες και άνθρωποι».
Χ.Β.


Πηγή

  • Δημοσιεύτηκε:

    5 Δεκεμβρίου 2018

  • Κατηγορίες:

    Αχαΐα