Αίγιο:Αφιέρωμα στο ΙΕΚ – Ενα δημόσιο Κολλέγιο γνώσης, εξειδίκευσης (Φωτο)

Ενα αληθινό εκπαιδευτικό στολίδι για την Αιγιάλεια. Ενας φωτεινός φάρος μάθησης και κατάρτισης για το Αίγιο. Ενα πραγματικό Σχολείο με όλη τη σημασία της λέξης! Ενα κολλεγιακού επιπέδου Ινστιτούτο! Δημόσιο ΙΕΚ Αιγίου. Ενα γνήσια επαγγελματικό Ινστιτούτο, που προσφέρει, δωρεάν και απλόχερα, στους σπουδαστές του γνώση, κατάρτιση, εξειδίκευση, ταλέντο, πρακτική άσκηση. Ενα Ινστιτούτο που παράγει επαγγελματίες! Ο διευθυντής του ΙΕΚ κ. Χριστολουκάς και το επιτελείο του έχουν φτιάξει ένα ξεχωριστό Ινστιτούτο, που ουσιαστικά ετοιμάζει τους αυριανούς επαγγελματίες της αγοράς εργασίας. Όχι εμπειρικά, όμως, αλλά πλήρως επαγγελματικά. Και προσέξτε και τούτο: το Δημόσιο ΙΕΚ Αιγίου δεν ακολουθεί την πεπατημένη. Δεν αραδιάζει 8-10 ειδικότητες απ' το σωρό, ό,τι να 'ναι, και άντε να ξεμπερδεύουμε. Εχει κάνει άλματα μπροστά: Οι 11 ειδικότητες που δουλεύονται στο ΙΕΚ Αιγίου έχουν προκύψει μετά από αυστηρά συγκεκριμένα κριτήρια: -ενδελεχής διερεύνηση του ενδιαφέροντος των υποψήφιων καταρτιζομένων. -λεπτομερής καταγραφή των αναγκών της τοπικής κοινωνίας. -δυνατότητες, επί πραγματικού και όχι επί ιδεατού, επαγγελματικής αποκατάστασης των αποφοίτων.
Το Δημόσιο ΙΕΚ Αιγίου λειτουργεί με 14 τμήματα, 300 καταρτιζόμενους και 100 εκπαιδευτές. Και πάμε στο ζουμί: Νέα τμήματα, όπως «Τεχνικός Τουριστικών Μονάδων» και «Βοηθός Φυσικοθεραπείας», βρήκαν μεγάλη ανταπόκριση τόσο στους υποψήφιους καταρτιζόμενους όσο και στους επαγγελματίες της ευρύτερης περιοχής του Αιγίου, οι οποίοι διαθέτουν τους επαγγελματικούς τους χώρους και τη μεγάλη τους εμπειρία για τη διδασκαλία των μαθημάτων πρακτικής εφαρμογής σε πραγματικές συνθήκες εργασίας. Επίσης το ενδιαφέρον των καταρτιζομένων κατευθύνθηκε για άλλη μια χρονιά στις ειδικότητες «Εσωτερική Αρχιτεκτονική, Διακόσμηση και Σχεδιασμός αντικειμένων», «Βοηθός Φαρμακείου», «Βοηθός Βρεφονηπιοκόμων», «Βοηθός Νοσηλευτή Γενικής Νοσηλείας», «Τεχνικός Κομμωτικής Τέχνης», «Τεχνικός Μαγειρικής Τέχνης – Αρχιμάγειρας CHEF», «Τεχνικός Η/Υ», «Τεχνικός Αισθητικής Τέχνης» και «Στέλεχος Εμπορίας και Διαφήμισης», για τη λειτουργία των οποίων το ΙΕΚ Αιγίου διαθέτει κατάλληλους εργασιακούς χώρους και μεγάλη εμπειρία. O σκοπός του Δημόσιου Ινστιτούτου Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΔΙΕΚ) είναι η δωρεάν παροχή υπηρεσιών επαγγελματικής κατάρτισης σε αποφοίτους δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (γενικών και επαγγελματικών Λυκείων), πτυχιούχους Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, φοιτητές και εργαζόμενους ανεξαρτήτως ηλικίας. Κι αυτό το τελευταίο έχει τη σημασία του: ακόμα και πτυχιούχοι ΑΕΙ και ΤΕΙ, ακόμα και φοιτητές, σπεύδουν να εγγραφούν στο ΔΙΕΚ Αιγίου για να κερδίσουν κατάρτιση, εξειδίκευση, άσκηση. Οχι απλώς για να μάθουν καλά κάτι που τους ενδιαφέρει, αλλά κυρίως για να μάθουν να το εξασκούν άμεσα και στην πράξη. Η κατάρτιση, θεωρητική και εργαστηριακή, είναι επιμερισμένη σε τέσσερα εξάμηνα συνολικής διάρκειας 1200 διδακτικών ωρών και πρακτική άσκηση 960 ωρών. Τα εργαστηριακά μαθήματα διεξάγονται σε κατάλληλα εξοπλισμένους χώρους του ΔΙΕΚ ή σε συνεργαζόμενες επιχειρήσεις της περιοχής μας. Στις ίδιες επιχειρήσεις μπορούν οι καταρτιζόμενοι να κάνουν και την πρακτική τους άσκηση. Στους αποφοίτους των Δ.ΙΕΚ χορηγείται Δίπλωμα Επαγγελματικής Ειδικότητας, Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, ΕΠΙΠΕΔΟΥ 5, σύμφωνα με το Εθνικό πλαίσιο προσόντων και Αναγνωρισμένο στην Ευρωπαϊκή Ένωση . Στα πλαίσια της εξωστρέφειας για την παρουσίαση και ανάδειξη του έργου και των ικανοτήτων των καταρτιζομένων, το ΔΙΕΚ Αιγίου συμμετέχει σε δράσεις σε συνεργασία με τη ΔΗΚΕΠΑ, τον Εμπορικό Σύλλογο Αιγίου, έχει δημιουργήσει το Σύλλογο Αιμοδοσίας «Δέντρο Ζωής» που οργανώνει κάθε χρόνο ανοιχτή αιμοδοσία σε συνεργασία με το Γενικό Νοσοκομείο Ανατολικής Αιγιαλείας.
Ο διευθυντής του ΙΕΚ Αιγίου Λουκάς Χριστολουκάς έκανε την εξής τοποθέτηση στην «Παναιγιάλεια»: »Το Δημόσιο ΙΕΚ Αιγίου στοχεύει στην παροχή κατάρτισης υψηλού επιπέδου, στη διασύνδεση με την αγορά εργασίας και στην επαγγελματική αποκατάσταση των καταρτιζομένων μας. Ιδιαίτερη αναφορά θα ήθελα να κάνω στο πολύ καλό κλίμα που επικρατεί στην ομάδα διοίκησης του ΙΕΚ, που αποτελείται από κ. Ευάγγελο Κοτσιφάκο, υποδιευθυντή του ΔΙΕΚ, την κ. Αλεξάνδρα Φωτεινού, υπεύθυνη κατάρτισης και εξωστρέφειας, τον κ. Δημήτριο Διαμαντή, υπεύθυνο διοικητικής λειτουργίας και την κ. Μαρία Ψωμοδότη, υπεύθυνη πρακτικής άσκησης και μαθητείας. Αποτέλεσμα αυτής της άριστης συνεργασίας είναι η μεταφορά του ανάλογου κλίματος στους εκπαιδευτές και τους καταρτιζόμενους, με θετικά αποτελέσματα στη λειτουργία του ΔΙΕΚ και στην προώθηση των δεξιοτήτων των καταρτιζόμενων με τις δράσεις εξωστρέφειας».
Χ.Β.


Πηγή

  • Δημοσιεύτηκε:

    5 Δεκεμβρίου 2018

  • Κατηγορίες:

    Αχαΐα