Ελευθερία Πυργιώτη: Ο κρίκος που συνδέει το Μουσείο Επιστημών με την πόλη

Πώς συνδέονται το τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Πατρών με το Μουσείο Επιστημών και Τεχνολογίας (ΜΕΤ); Συνδετικός κρίκος και «ψυχή» ανάμεσά τους, παραμένει η Ελευθερία Πυργιώτη αναπληρώτρια καθηγήτρια του Τμήματος και πρόεδρος του Συλλόγου φίλων του ΜΕΤ σε μια αγαστή συνεργασία. Τροφοδοτεί το Μουσείο με ερευνητικά όργανα και μηχανικό εξοπλισμό, πιστεύοντας στην ενδιαφέρουσα δουλειά που κάνει στον Πανεπιστημιακό χώρο και αναδεικνύοντάς τη, ευρύτερα στην κοινωνία της πόλης. Η Ελευθερία Πυργιώτη είναι μια γυναίκα με μεγάλο συγγραφικό και εκπαιδευτικό έργο, με πλούσια ερευνητική κι επιστημονική δραστηριότητα και δεκάδες εκπονήσεις μελετών στην αντικεραυνική προστασία και στην καταγραφή κεραυνικής δραστηριότητας στην ευρύτερη περιοχή της Πάτρας. Οταν τη συνάντησα, προσπάθησα να δω τον τρόπο που μιλάει, που συμπεριφέρεται, «έκλεβα» ό,τι μπορούσα ή ό,τι θεωρούσα ότι ταιριάζει σε μια καθηγήτρια Πανεπιστημίου που αν και οι διδακτορικές της διατριβές έχουν προκαλέσει τις καλύτερες κριτικές, παραμένει ένας άνθρωπος χαμηλών τόνων. Από τη μια, είναι μια επιστήμονας που η μεταδοτικότητά της, η ενεργητικότητα του χαρακτήρα της, η ασταμάτητη δράση της, η πολυπραγματοσύνη της, η εργατικότητα της επεκτείνει τον ορίζοντα των γνώσεών μας καθώς μελετά τα ρευστά όρια ανάμεσα στην παρατήρηση και την ποικιλομορφία των φυσικών φαινομένων με τον κόσμο μέσα από τις πολυάριθμες τεχνολογικές έρευνες που κάνει, προσπαθώντας να δώσει στοιχεία για θέματα που απασχολούν την επιστημονική κοινότητα. Από την άλλη, καθαρή από σκέψεις και λογικές επεξεργασίες, είναι μια συνεσταλμένη γυναίκα που εμπνέεται από τον εθελοντισμό. Από τα πρώτα κιόλας βήματά της στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας, στήριζε και στηρίζει μαζί με άλλους πανεπιστημιακούς, το έργο του Μουσείου ανοίγοντας τις «πύλες» του προς τα έξω με πολλές και ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις και δράσεις εστιάζοντας σε ζητήματα που προωθούν τις εκλαϊκευμένες θέσεις της επιστήμης, του πολιτισμού και της τεχνολογίας συμβάλλοντας ταυτόχρονα στην εξέλιξη και εδραίωση του Μουσείου στην τοπική κοινωνία. Πώς συνδέεται το τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών με το ΜΕΤ (Μουσείο Επιστημών και Τεχνολογίας); Το Μουσείο Επιστημών και Τεχνολογίας έχει ως κύριο στόχο την εκλαΐκευση της επιστήμης και τεχνολογίας και την επιστημονική και τεχνολογική μόρφωση όσο το δυνατόν μεγαλύτερου μέρους της κοινωνίας. Ανάμεσα στα θέματα που πραγματεύεται, είναι οι τηλεπικοινωνίες, τα ηλεκτρονικά, η ενέργεια, η ρομποτική, οι υπολογιστές, το διαδίκτυο, θέματα που συνδέονται άμεσα με το αντικείμενο του ηλεκτρολόγου μηχανικού. Ετσι από το ξεκίνημα του Μουσείου, πολλά μέλη ΔΕΠ το υποστήριξαν και το υποστηρίζουν είτε μέσω του Συλλόγου Φίλων, είτε με άλλους τρόπους.
Τι θεωρείτε ότι έχει καταφέρει το ΜΕΤ μέχρι σήμερα ως προς την εκλαΐκευση των επιστημών και της τεχνολογίας και τη σύνδεση με τη τοπική κοινωνία; Το Μουσείο Επιστημών και Τεχνολογίας πέτυχε να προσφέρει κατανόηση δύσκολων θεμάτων των επιστημών και της τεχνολογίας μέσω της βιωματικής εκπαίδευσης και της ψυχαγωγίας. Το ΜΕΤ συμβάλλει θετικά στον επιστημονική μόρφωση όχι μόνο των φοιτητών, αλλά και των μαθητών και της κοινωνίας γενικότερα μέσα από τη μόνιμη έκθεση, τις περιοδικές εκθέσεις, τις εκπαιδευτικές δράσεις για όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, τους πανελλήνιους διαγωνισμούς, τα σεμινάρια και τις εκδηλώσεις.
Το ΜΕΤ τι έχει καταφέρει μέχρι σήμερα όσον αφορά στην επιστημονική έρευνα δράσης του Πανεπιστημίου Πατρών; Ποιος ο σκοπός του και η συμβολή του προς τα έξω; Είστε ικανοποιημένη από τη μέχρι τώρα λειτουργία του; Υπάρχει υποστήριξη από άλλους φορείς; Το Μουσείο πέτυχε το άνοιγμα του πανεπιστημίου στην κοινωνία και τη σύνδεσή του με αυτή, έχοντας αναπτύξει πολλές συνεργασίες με φορείς της πόλης και της εκπαίδευσης και έχει πετύχει ένα πολύ μεγάλο για τις δυνατότητές του αριθμό επισκεπτών: Περισσότεροι από 40.000 επισκέπτες τα τελευταία χρόνια.
Τι είναι εθελοντισμός για εσάς και τι έχετε κερδίσει από τη συμμετοχή σας ως πρόεδρος του Συλλόγου φίλων του ΜΕΤ; Ο εθελοντισμός είναι στάση ζωής και αποτελεί συστατικό του ενεργού πολίτη. Θεωρώ ότι ο εθελοντισμός ξεκινάει πρώτα απ' όλα στη δουλειά μας. Κάθε πολίτης οφείλει να είναι παρών και να στηρίζει σημαντικές πρωτοβουλίες και ανάγκες της κοινωνίας. Ο εθελοντισμός παρά το ότι δεν ξεκινά με κίνητρο την ανταμοιβή, προσφέρει στον εθελοντή χαρά και ικανοποίηση για την προσφορά του, ομαδικότητα, συντροφικότητα, εμπειρία. Ως πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων συντονίζω τις δυνάμεις μιας μεγάλης ομάδας ανθρώπων που όλοι μαζί υποστηρίζουμε τις δράσεις του Μουσείου και έχουμε τη χαρά να αισθανόμαστε ότι συμβάλουμε στην εξέλιξη και εδραίωση του μουσείου στην πανεπιστημιακή κοινότητα και την κοινωνία.
Σήμερα διδάσκετε στο τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών στο ΠΠ. Τι προσφέρει το συγκεκριμένο τμήμα για τον σημερινό φοιτητή και αυριανό επιστήμονα κυρίως στον τομέα της έρευνας; Τα μέλη του τμήματος τυγχάνουν διεθνούς αναγνώρισης και συνεργάζονται με μέλη άλλων πανεπιστημίων του εξωτερικού. Στο πλαίσιο αυτών των συνεργασιών δίνεται η δυνατότητα στους αποφοίτους μας να λαμβάνουν μέρος σε ελληνικά και διεθνή ερευνητικά προγράμματα, να συμβάλλουν στην προαγωγή της επιστήμης και της τεχνολογίας. Οι απόφοιτοί μας, με την εκπαίδευση που λαμβάνουν, είναι ικανοί να αντεπεξέλθουν σε οποιοδήποτε ερευνητικό ή εργασιακό περιβάλλον βρεθούν. Αυτό προκύπτει και από τη μέχρι τώρα σταδιοδρομία τους. Ζούμε σε μια δύσκολη εποχή επαγγελματικής αποκατάστασης των νέων. Τι θα συμβουλεύατε ως πανεπιστημιακή δασκάλα τους φοιτητές σας; Να φύγουν στο εξωτερικό ή να μείνουν στη χώρα μας και να παλέψουν σε μια μετα-μνημονιακή Ελλάδα με πολλά προβλήματα; Η αλήθεια είναι ότι ποτέ οι εποχές δεν ήταν ιδιαίτερα εύκολες για τους μηχανικούς. Το επάγγελμα του μηχανικού είναι δύσκολο και απαιτητικό. Ο μηχανικός πρέπει να μελετά και να ενημερώνεται συνεχώς. Οι εξελίξεις στο αντικείμενο του ηλεκτρολόγου μηχανικού είναι ραγδαίες και χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια να τις παρακολουθείς. Η επαφή με δομές εκτός Ελλάδος πιστεύω ότι ανοίγει τους ορίζοντες ενός επιστήμονα. Το ιδανικό θα ήταν οι νέοι επιστήμονες να γυρίζουν στην Ελλάδα, μετά από ένα μικρό διάστημα παραμονής στο εξωτερικό, γιατί αυτοί αποτελούν το μέλλον της χώρας.
Ποια θεωρείτε ότι είναι τα βασικά πλεονεκτήματα ενός ηλεκτρολόγου μηχανικού; Οι μηχανικοί ως επιστήμονες προάγουν την επιστήμη στους τομείς που σχετίζονται με την ειδικότητά τους, τη τεχνική και τη τεχνολογία και τις αξιοποιούν για την αυτοδύναμη οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη της χώρας. Οι ηλεκτρολόγοι μηχανικοί, αποτελούν μία από τις βασικές ειδικότητες των μηχανικών με αντικείμενα μεγάλου εύρους. Ετσι είναι φανερό ότι ένας ηλεκτρολόγος μηχανικός έχει πολλές επιλογές για την επιστημονική και την επαγγελματική του δραστηριότητα και μπορεί να συνεισφέρει στη καλυτέρευση της ζωής των πολιτών.
Σήμερα, την Ελευθερία Πυργιώτη, εκτός από τα πανεπιστημιακά έδρανα και το ΜΕΤ, πού αλλού τη συναντάμε ; Συμμετέχω σε μόνιμες επιτροπές του ΕΛΟΤ που ασχολούνται με την σύνταξη των Ελληνικών Προτύπων (Αντικεραυνική Προστασία, Προστασία του ανθρώπου από την έκθεση σε ηλεκτρομαγνητικά πεδία, Ηλεκτρικές Εγκαταστάσεις κτιρίων). Είμαι πραγματογνώμονας σε θέματα που αφορούν κυρίως ηλεκτρικά συστήματα υψηλής τάσης και αντικεραυνικής προστασίας. Προσφέρω διοικητικό και τεχνικό έργο ως μέλος επιτροπών στο Πανεπιστήμιο Πατρών και στο Τμήμα Δυτικής Ελλάδας του ΤΕΕ.
*Από την Έντυπη Έκδοση – Συνέντευξη στην Άνθη Ροδοπούλου


Πηγή

  • Δημοσιεύτηκε:

    17 Δεκεμβρίου 2018

  • Κατηγορίες:

    Αχαΐα