Ένα ακόμα βήμα για το φυσικό αέριο στην Ηλεία

Ένα αποφασιστικό βήμα για την έλευση του φυσικού αερίου στη Δυτική Ελλάδα έγινε χθες, καθώς με απόφαση του Υφυπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης Στάθη Γιαννακίδηεγκρίθηκε η ένταξη στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, μεποσό 18,5 εκατ. ευρώ, του έργου«Ανάπτυξης δικτύων διανομής Φυσικού Αερίου μέσης και χαμηλής πίεσης στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος».

«Είναι μια εξέλιξη που μας φέρνει πιο κοντά σ’ ένα στόχο στρατηγικού χαρακτήρα για την Περιφέρεια μας. Πιο κοντά σε μια φιλική προς το περιβάλλον και φθηνότερη πηγή ενέργειας, πιο κοντά σε νέες θέσεις εργασίας και σε μια κατάκτηση που θα ενισχύσει την αναπτυξιακή δυναμική της περιοχής», ανέφερε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος Απόστολος Κατσιφάρας.

Όπως είναι γνωστό, τον Ιούνιο του 2016 η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος υπέγραψε προγραμματική σύμβαση με το ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδος, το TEE Αιτωλοακαρνανίας και τη ΔΕΠΑ με αντικείμενο την προώθηση του έργου «Δημιουργία Αποκεντρωμένων Συστημάτων Τροφοδοσίας Φυσικού Αερίου στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας». Απ’ αυτή την συνεργασία προήλθε η εκπόνηση μελέτης που τεκμηρίωνε την βιωσιμότητα του έργου και με βάση αυτή την εξέλιξη η Δυτική Ελλάδα περιελήφθη στον σχεδιασμό της ΔΕΠΑ (μέσω της ΔΕΔΑ Α.Ε.) για επέκταση των δικτύων της. Δεκάδες χιλιάδες νοικοκυριά αλλά και ένας εξίσου σημαντικός αριθμός επιχειρήσεων σ’ όλη την Δυτική Ελλάδα θα επωφεληθούν απ’ την επέκταση των δικτύων διανομής Φυσικού Αερίου.

Το φυσικό αέριο σχεδιάζεται να έρθει στη Δυτική Ελλάδα σε υγροποιημένη μορφή και μέσω των δικτύων διανομής να φτάσει στους καταναλωτές, αποκαθιστώντας έτσι μια διαχρονική αδικία σε βάρος των πολιτών και των επιχειρήσεων της Δυτικής Ελλάδος.

Ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Γ. Γεωργιόπουλος έθεσε με δηλώσεις του ως στόχο διεκδίκησης την κατασκευή δεξαμενής αποθήκευσης υγροποιημένου φυσικού αερίου στο λιμάνι του Κατακόλου, προκειμένου να μπει σε νέα τροχιά ανάπτυξης με οικονομικότερη και φιλικότερη στο περιβάλλον διάσταση.

«Μια δεξαμενή αποθήκευσης στο λιμάνι του Κατακόλου, αλλά και στης Κυλλήνης, θα δώσει αναπτυξιακή ώθηση, διότι θα μπορεί να εφοδιάζει με φυσικό αέριο τα κρουαζερόπλοια. Έτσι το λιμάνι θα είναι πιο ελκυστικό παρέχοντας φθηνά καύσιμα και ίσως αποτελεί και ένα ακόμα όπλο για τη μετατροπή του σε home port στο μέλλον. Άλλωστε αυτή είναι και η στρατηγική κατεύθυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης», τόνισε ο κ. Γεωργιόπουλος.

O πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Πύργου, Λεων. Βαρουξής, τόνισε η αποθήκευση φυσικού αερίου στο Κατάκολο θα προσδώσει ξεχωριστή δυναμική με πολλαπλά οφέλη.

«Η κατασκευή δεξαμενής αποθήκευσης υγροποιημένου φυσικού αερίου στο λιμάνι του Κατακόλου εντάσσεται στον στρατηγικό μας στόχο να κάνουμε το λιμάνι τρίτο δημοφιλέστερο προορισμό πανελλαδικά. Αυτό θα το επιτύχουμε προσφέροντας στα κρουαζεριόπλοια υπηρεσίες σύγχρονες, φθηνές και φιλικές προς το περιβάλλον, εναρμονιζόμενοι με τα ευρωπαϊκά πρότυπα για την επόμενη δεκαετία. Η τροφοδότησή τους με φυσικό αέριο θα μετατρέψει το λιμάνι σε σημείο αναφοράς, συνδυάζοντας καινοτομία, οικονομία και σεβασμό στο περιβάλλον. Θα αγωνιστούμε για αυτό και θα συνεργαστούμε με όλους τους φορείς, όπως πράξαμε με τα έργα που έχουν ήδη γίνει και με αυτά που δρομολογούνται», τόνισε ο κ. Βαρουξής.


Πηγή