Έτσι στήνει το συνδυασμό του ο Βασίλης Γκίζας

Ένα από τα πλέον πολυσυζητημένα πρόσωπα αυτής της άτυπης, έως σήμερα, προεκλογικής περιόδου, χωρίς καμία αμφιβολία, είναι ο Βασίλης Γκίζας. Ο γνωστός δικηγόρος της Ναυπάκτου, δίχως έως σήμερα να έχει μιλήσει δημοσίως και επίσημα για την κάθοδό του στις εκλογές του ερχόμενου Μαΐου, έχει καταφέρει να αποτελέσει θέμα συζήτησης στα πολιτικά πηγαδάκια, απλώνοντας, και λόγω αυτής του της τακτικής ένα πέπλο μυστηρίου σχετικά με το «πως» αλλά και με το «με ποιους» θα πορευτεί. Η «Εμπρός» έχει το ρεπορτάζ και σας μεταφέρει όλα όσα έχουν έως σήμερα δρομολογηθεί από τον ίδιο και την ομάδα του, ξεκαθαρίζοντας, σύμφωνα με τις δικές μας πληροφορίες, πως το θέμα της υποψηφιότητας είναι «κλειδωμένο», αναμένοντας μάλιστα σύντομα εξελίξεις και σε δημόσια θέα.

Και όνομα και σύμβολο

Πριν πάμε όμως, στις πιο εκ των έσω αναφορές μας για το τι συμβαίνει στο εσωτερικό της ομάδας, αξίζει να υπενθυμίσουμε κάτι που γράφαμε προ λίγων εβδομάδων. Καταρχάς, είχαμε σημειώσει ότι εντός του πρώτου 15ημέρου του Δεκεμβρίου ο Β. Γκίζας θα προχωρούσε στην επίσημη ανακοίνωσή του, δίνοντας για αρχή ένα γενικό πλαίσιο εντός του οποίου θα κινηθεί διεκδικώντας το δήμο. Αυτό δεν συνέβη, όμως, όπως λένε οι πηγές μας, για λόγους τακτικής, μεταθέτοντάς την κατά ένα περίπου μήνα αργότερα, δίνοντας μία ολοκληρωμένη γεύση για το πως οραματίζεται το αύριο του δήμου Ναυπακτίας. Είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, μάλιστα, ότι εκτός των άλλων η παράταξη έχει ήδη καταλήξει και στο όνομά της, αλλά και στο σύμβολο, επιδιώκοντας και μέσω αυτών τη δημιουργία έντονων συμβολισμών.

Γιατί πήρε την απόφαση

Τί είναι όμως αυτό που οδήγησε το Βασίλη Γκίζα στο να πάρει την απόφαση καθόδου στις εκλογές, μη έχοντας έως σήμερα ασχοληθεί ποτέ ξανά με τα κοινά; Ο ίδιος, σε συζητήσεις που κάνει, τονίζει την ανάγκη ανανέωσης του πολιτικού προσωπικού στο δήμο, εκφράζοντας παράλληλα την πεποίθηση πως η δική του υποψηφιότητα θα καταφέρει, σε επίπεδο πρότασης, να το κομίσει αυτό. Συνεργάτες του, μάλιστα, μας είπαν χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων ότι όσο τα προβλήματα παραμένουν άλυτα, αλλά και οξυμένα, τόσο επιτακτικότερη είναι η συστράτευση και η ενεργοποίηση περισσότερων πολιτών για την αντιμετώπισή τους, εκφράζοντας παράλληλα την βεβαιότητα ότι ο κόσμος, βλέποντας την ομάδα που σχηματίζεται, θα στραφεί προς αυτή αναζητώντας μία νέα εναλλακτική πρόταση διοίκησης για το δήμο.

Η απόφαση είναι ειλημμένη

«Μετά από καθημερινές συζητήσεις και επαφές έχει δημιουργηθεί μια αρκετά μεγάλη ομάδα αξιόλογων ανθρώπων, κυρίως νέων ως προς τη συμμετοχή τους στα κοινά, η οποία διαρκώς εμπλουτίζεται και ενισχύεται», ανέφερε συνομιλητής μας, ερωτηθείς για το σε πιο στάδιο είναι σήμερα οι διαδικασίες συγκρότησης της παράταξης, ξεκαθαρίζοντάς μας σε όλους τους τόνους ότι η απόφαση συμμετοχής στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές είναι ειλημμένη. Μάλιστα έκανε λόγο για ευρεία στήριξη- αποδοχή από τον κόσμο, η οποία καθιστά την κάθοδο στις εκλογές ως μονόδρομο.

Οι συνθήκες επιβάλλουν συνεργασίες

Πόσο επηρεάζει το σχεδιασμό της ομάδας, αλλά και την τακτική της, ο νέος εκλογικός νόμος, και η διεξαγωγή των εκλογών με το σύστημα της απλής αναλογικής; Ο Βασίλης Γκίζας δηλώνει στους συνεργάτες του ότι η ανταλλαγή απόψεων δεν είναι κάτι που επιβάλλεται από το νόμο, αλλά από τις συνθήκες συναίνεσης που έχει ανάγκη ο τόπος, έχοντας μάλιστα ήδη κάνει πράξη το συγκεκριμένο «πιστεύω του». «Η παράταξή μας, ωστόσο, παίρνει θέση στον εκλογικό στίβο διεκδικώντας την μεγαλύτερη δυνατή υποστήριξη», μας ανέφερε στενός του συνεργάτης, κάνοντας και εδώ ξεκάθαρο το ότι η κάθοδος στις εκλογές θα γίνει αυτόνομα, αποκλείοντας μάλιστα το ενδεχόμενο προσχώρησής της σε κάποιο άλλο σχήμα. «Είμαστε βέβαια ανοιχτοί σε ενδεχόμενη προεκλογική στήριξη ή και συμμετοχή στο συνδυασμό μας, από υφιστάμενα αυτοδιοικητικά σχήματα ή πρόσωπα, πάντα όμως στη βάση συγκεκριμένων αρχών και θέσεων», συμπλήρωσε με νόημα, και προφανώς έχοντας κάτι συγκεκριμένο κατά νου, αλλά που για την ώρα δεν μπορεί να βγει σε δημόσια θέα. Σχετικά με την επόμενη μέρα των εκλογών, και το πώς τη βλέπει σήμερα η ομάδα Γκίζα, θέτοντας το ζήτημα η απάντηση που πήραμε είναι ότι το εκλογικό αποτέλεσμα θα καθορίσει το εύρος των συνεργασιών, όμως σε κάθε περίπτωση, κι αφού είναι αναγκαίες, θα πρέπει να βασίζονται σε αρχές και θέσεις, διεπόμενες όμως ταυτόχρονα από διαφάνεια ως προς τους όρους τους.

Οι άξονες του προγράμματος

Οι αρχές και το πρόγραμμα της παράταξης θα είναι στη διάθεση των πολιτών σε δεύτερο χρόνο, όχι όμως πολύ μακριά, καθώς αναμένεται καταρχάς να γίνει η επίσημη ανακοίνωση της υποψηφιότητας. Βασικοί του άξονες θα είναι η διερεύνηση και η εξάντληση όλων των διαθέσιμων εργαλείων προκειμένου η περιοχή να πάρει την… ανιούσα, με έμφαση όμως τόσο στην αποτελεσματική διαχείριση της καθημερινότητας, όσο και στη χρηστή διοίκηση του δήμου. Η καθαρή διαχείριση του δημοτικού χρήματος αποτελεί ύψιστης σημασίας θέμα για τον ίδιο το Β. Γκίζα, καθιστώντας από σήμερα σαφές προς όλους ότι όσοι έχουν άλλες… διαθέσεις, υποψήφιοι και μη, καλό θα είναι τη δική του πόρτα να μην τη χτυπήσουν καν.

Σε ποιες συνεργασίες λέει «ναι»

Καλά πληροφορημένη μας πηγή, μας ανέφερε ότι το ψηφοδέλτιο της παράταξης είναι κατά το μεγαλύτερό του ποσοστό έτοιμο, όμως λόγω και τις δυναμικής που καθημερινά αναπτύσσεται, έτσι τουλάχιστον μας είπε, αυξάνονται παράλληλα και ποιοτικά, αλλά και ποσοτικά οι επιλογές μέχρι την τελική κατάρτισή του. Θα αποτελείται, σύμφωνα με τις αναφορές της, από πολίτες που έχουν διάθεση προσφοράς, έχοντας όμως ήδη αποδείξει στον καθημερινό τους βίο την αξία τους είτε στον επαγγελματικό στίβο, είτε στην προσωπική και κοινωνική τους ζωή. «Είτε ακόμα και στην μέχρι σήμερα ενασχόλησή τους με τα κοινά», μας είπε συμπληρώνοντας, δίνοντάς μας ένα καλό έναυσμα για σκέψη, καθώς η πόρτα φαίνεται να είναι ανοιχτή και για ήδη συμμετέχοντες στον αυτοδιοικητικό χάρτη. Προ λίγων εβδομάδων, αναφορικά με το κεφάλαιο αυτό γράφαμε: «(…)Στη λίστα των προσώπων που θα τον πλαισιώσουν (σσ το Β. Γκίζα), εκτός των νέων που θα φέρει μαζί του, δεν αποκλείεται να υπάρχουν και ήδη γνωστά ονόματα των κοινών, σε αριθμό όμως πολύ μικρό, και σε βαθμό που δεν θα μπορεί να επηρεάσει την εικόνα του καινούριου που θέλει να κομίσει ως πρόταση εξουσίας. Ο Β. Γκίζας, μάλιστα επ’ αυτού, φαίνεται αποφασισμένος να «σερβίρει» κρασί με ίσως λίγο «νερό», κι όχι όπως συνέβη σε αρκετές περιπτώσεις έως σήμερα από άλλες παρατάξεις, «νερό» με ολίγη αίσθηση «οίνου». Είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε πως τούτο ήδη αποτελεί χάραξη πολιτικής στρατηγικής, και σε πρακτικό επίπεδο, με πρώτη και κύρια διαπίστωση την ύπαρξη καλής διάθεσης για ενδεχόμενες συνεργασίες.

Χωρίς κομματική ταυτότητα

Ο Βασίλης Γκίζας τοποθετείται πολικά σε έναν συγκεκριμένο χώρο, αυτό της λεγόμενης «δεξιάς πολυκατοικίας», μην αρνούμενος τις καταβολές του, ακόμα κι αν ποτέ ο ίδιος δεν συμμετείχε σε διαδικασίες του κόμματος. Παρόλα ταύτα δεν επιθυμεί να συνδεθεί η υποψηφιότητά του με κανένα κόμμα. Σε ερωτήσεις που του τίθενται, σχετικά με το θέμα, τονίζει ότι ο συνδυασμός του θα είναι εκ πεποιθήσεως ανεξάρτητος πολιτικά, αποτελούμενος από ανθρώπους όλων των κομματικών αποχρώσεων, με τους οποίους η συγκολλητική ουσία δεν μπορεί να είναι άλλη από την αγάπη για τον τόπο. «Η πορεία και οι πολιτικές απόψεις του καθενός είναι δεδομένες και σεβαστές», μας είπε συνεργάτης του, ξεκαθαρίζοντας όμως πως ο στόχος τώρα επιβάλει την υπέρβαση και την παραμέριση αυτών των χαρακτηριστικών.

Θα πρέπει να ανοίξει δρόμους

Όλα τα παραπάνω αποτελούν απόρροια αρκετών συζητήσεων που κάναμε με ανθρώπους που γνωρίζουν καλά τον τρόπο με τον οποίο σκέφτεται σήμερα ο Βασίλης Γκίζας. Αποτελούν πληροφορίες που συλλέχτηκαν από έγκυρες πηγές, καθώς ο ίδιος για την ώρα κρατά κλειστά τα χαρτιά του, για λόγους τακτικής, μιλώντας μόνο μέχρι εκεί που κρίνει ότι πρέπει να μιλήσει. Προφανώς και η ανάγνωσή τους αποπνέει σε μεγάλο βαθμό τον τρόπο με τον οποίο η ήδη σχηματισθείσα ομάδα αντιλαμβάνεται το κλίμα, ή ενδεχομένως θέλει να το συνδιαμορφώσει, κι αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να γίνει ξεκάθαρο στην ανάγνωση του θέματος. Είναι σίγουρο, βέβαια, ότι ο συγκεκριμένος συνδυασμός, παίρνοντας ως δεδομένη την κάθοδό του στις εκλογές, θα πρέπει να ξεπεράσει αρκετές δυσκολίες, μιας και δεν έχει να βαδίσει σε δρόμο στρωμένο με ροδοπέταλα. Και οι δυσκολίες αυτές δεν σχετίζονται μόνο με το ότι άλλες υποψηφιότητες από τον ίδιο περίπου «χώρο», πχ του Ντίνου Τσουκαλά ή η ενδεχόμενη του Θανάση Παπαθανάση του ασκούν πίεση, πράγμα που προφανώς ισχύει.

Έχοντας βάλει τον πήχη ψηλά, μιας και ο ίδιος η επικεφαλής του μιλά για νίκη στις εκλογές, θα πρέπει πριν να έχει χαρτογραφήσει το δήμο στο σύνολό του, καταφέρνοντας να απλωθεί σε κάθε του σημείο, πράγμα διόλου εύκολο. Η ύπαρξη ήδη διαμορφωμένων ομάδων, ή προσώπων που παίζουν κομβικό ρόλο κυρίως εκτός της Ναυπάκτου, αποτελεί παράγοντες που είτε κλείνουν δρόμους, είτε σε «αναγκάζουν» να επιχειρήσεις να τους ανοίξεις μέσω συνεργασιών. Αυτό που μπορούμε να γράψουμε, καταλήγοντας στο ρεπορτάζ μας, είναι ότι ο Β. Γκίζας δείχνει τούτου να το γνωρίζει- αποδέχεται, σχεδιάζοντας και με βάση αυτό τις επόμενές του κινήσεις.

Εφημερίδα ΕΜΠΡΟΣ Ναυπάκτου

The post Έτσι στήνει το συνδυασμό του ο Βασίλης Γκίζας appeared first on Nafpaktia News.


Πηγή