Φεστιβάλ Ολυμπίας – Δ. Σπύρου: «Αν ο ΑΣΟ λειτουργήσει με τον τρόπο που λέμε οι ταινίες θα γυρίζονται εδώ»

Ολοκληρώθηκε χθες, σε αίθουσα του Cineplex «Ορφέας» στον Πύργο το 1o Olympia “Creative Ideas” Pitching Lab, στο πλαίσιο του 21ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου για Παιδιά και Νέους. Πρόκειται για μια νέα ενότητα του Φεστιβάλ όπου σκηνοθέτες και σεναριογράφοι παρουσίασαν τις ιδέες τους για τη δημιουργία ταινίας μικρού μήκους για παιδιά και νέους. Οι ιδέες αυτές… επεξεργάστηκαν από εφτά επαγγελματίες κινηματογραφιστές, οι οποίοι παράλληλα μυούν τους συμμετέχοντες στις ιδιαιτερότητες του «κινηματογράφου για παιδιά και νέους», επικεντρώνοντας στην ανάπτυξη του σεναρίου.

Το “Creative Ideas” Pitching Lab, ξεκίνησε το περασμένο Σάββατο με στόχο στην εκπαίδευση των κινηματογραφιστών –και κυρίως των νέων – ώστε να γνωρίσουν τις ιδιαιτερότητες των ταινιών που πραγματεύονται πτυχές της παιδικής ή νεανικής ηλικίας και απευθύνονται πρωτίστως σ’ αυτές τις ηλικίες, στην σταθερή παροχή τεχνογνωσίας και στήριξη σε όλα τα στάδια δημιουργίας της ταινίας, από την ανάπτυξη μιας ιδέας, ως την εμπορική και εναλλακτική διανομή της, στην ανάπτυξη πρωτοβουλιών για συνεργασίες με ΕΡΤ, ΕΚΚ, ΕΚΟΜΕ και άλλους φορείς, για στήριξη της παραγωγής και της διανομής ταινιών για παιδιά και νέους, στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Οι συμμετέχοντες (σ.σ. επιλέχθηκαν 12 από τις 30 αιτήσεις που υποβλήθηκαν), δήλωσαν ευχαριστημένοι από τα όλα όσα είδαν και άκουσαν από τους εκπαιδευτές-ειδικούς του χώρου (Φέλιξ Βαγκιντερχόιζεν, Διανομέας Παιδικών Ταινιών, Παραγωγός Εκπαιδευτικών Κινηματογραφικών Προγραμμάτων, Γενικός Γραμματέας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Παιδικού Κινηματογράφου, Σανέτ Ναγιέ, Σύμβουλος, παραγωγός, πρώην διευθύντρια του Φεστιβάλ Cinekid του Άμστερνταμ, Αντρέι Ρόμαν Γιάζεβιτς, Συγγραφέας, Σκηνοθέτης, Παραγωγός, Λίνα Γιαννοπούλου, Παραγωγός Ταινιών, Αγάθη Δαρλάση, Σύμβουλος Storytelling, consultant, Σκηνοθέτιδα, Σεναριογράφος, Τζωρτζίνα Κακουδάκη, Σκηνοθέτιδα, Θεατρολόγος, Θεατροπαιδαγωγός και Δημήτρης Σπύρου, Σκηνοθέτης, Σεναριογράφος, Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ).

Σημειώνεται ότι βραβεία θα δοθούν στις δύο καλύτερες ιδέες, από τις 12 που προκρίθηκαν, και πιο συγκεκριμένα το Βραβείο ΕΡΤ AE που, μεταξύ άλλων περιλαμβάνει χρηματοδότηση 3.000 ευρώ, για την ενθάρρυνση των περαιτέρω βημάτων για την πραγματοποίηση της ταινίας, και το Βραβείο Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου με χρηματοδότηση 3.000 ευρώ για την ενθάρρυνση των περαιτέρω βημάτων για την πραγματοποίηση της ταινίας.

Μιλώντας για το 1ο Olympia “Creative Ideas” Pitching Lab, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Δημήτρης Σπύρου τόνισε πως «Με αυτή την κίνηση θέλουμε να βοηθήσουμε την παραγωγή, παλιότερους δημιουργούς και νεότερους. Βασικά το ενδιαφέρον μας εστιάζεται στους νέους επαγγελματίες του κινηματογράφου οι οποίοι έχουν ανάγκη υποστήριξης, με ποιους τρόπους προκειμένου η ιδέα που έχουν να φτάνει να γίνεται ταινία. Η επιτυχία του 1st Olympia “Creative Ideas” Pitching Lab σχολιάστηκε πολύ θετικά απ` όλους τους συμμετέχοντες. Δεν είναι μόνο οι 2 ταινίες που θα πάρουν τα βραβεία αλλά όλοι οι συμμετέχοντες απέκτησαν μια εμπειρία και μια σιγουριά και μπορούν περισσότερες ιδέες να γίνουν ταινία. Αν δεν υπήρχε το Pitching πιθανόν καμιά από τις ιδέες να μην έφτανε να γίνει ταινία. Φέτος ξεκινήσαμε με μικρού μήκους ταινίες… φανταστείτε τι είδους αντίστοιχα πράγματα μπορούν αν γίνουν αν έχουμε ένα χώρο δικό μας… αν ο ΑΣΟ λειτουργήσει με τον τρόπο που λέμε εκεί οι δυνατότητες θα είναι παρά πολύ μεγαλύτερες. Όχι Μόνο στο να προχωρούν οι ιδέες και να είναι έτοιμες προς υλοποίηση αλλά να γυρίζονται αυτές οι ταινίες εδώ, στην περιοχή μας! Κάθε χρόνο το Φεστιβάλ αποκτά όλο και περισσότερα ποιοτικά χαρακτηριστικά, δεν σταματά ποτέ, καινοτομεί διαρκώς. Γι` αυτό είναι φρέσκο, δυναμικό και γι` αυτό είμαστε αισιόδοξοι».


Πηγή