Γρανιτσέικα Πύργου: Αντιαιρετική Ιερατική Σύναξη

Βαδίζοντας νοερά προς το Σπήλαιο της Βηθλεέμ, προκειμένου να εορτάσουμε ως Ορθόδοξοι Χριστιανοί, το μυστήριο της Θείας Ενανθρωπήσεως του Υιού και Λόγου του Θεού, για να γεμίσουμε Θεία Χάρη και Ευλογία από τον Νηπιάσαντα Ιησού Χριστό, αφού ο Θεός γίνεται άνθρωπος, για να γίνει ο άνθρωπος Θεός κατά χάρη, με τις ευχές του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ.κ Γερμανού, πραγματοποιήθηκε μία ακόμη ενδιαφέρουσα Ιερατική Σύναξη για τους Ιερείς της Αρχιερατικής Περιφέρειας Πύργου και της Αρχιερατικής Περιφέρειας Ωλένης, εις τον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου του Δ.Δ. Γρανιτσεΐκων Πύργου.

Πριν την Σύναξη τελέσθηκε ως είθισται η Θεία Λειτουργία του Ιερού Χρυσοστόμου, ενώ δόθηκε μικρή δεξίωση απ τον Αιδεσιμότατο Εφημέριο του Ναού π. Γεώργιο Μασούρα και τα μέλη του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου, προς τους παριστάμενους Ιερείς.

Ακολούθησε η προγραμματισμένη εισήγηση του κ. Ιωάννου Παπαδοπούλου Καθηγητού Θεολόγου και επιτίμου Γυμνασιάρχου με θέμα: «Η αλήθεια της πίστεως της Ορθοδόξου Εκκλησίας, μόνος δρόμος ενώσεως του ανθρώπους με τον τριαδικόν Θεόν και οι Αιρέσεις».

Ο εκλεκτός εισηγητής και παλιός Καθηγητής όπως πάντα με σαφήνεια, γλαφυρότητα, καθώς επίσης Αγιογραφικά αλλά και Πατερικά εμπεριστατωμένα, ανέπτυξε το αντιαιρετικό θέμα του, κατατροπώνοντας τους διαφόρους αιρετικούς (κυρίως δε τους Μάρτυρες του Ιεχωβά, τους Προτεστάντες, Πεντηκοστιανούς, Ευαγγελιστές και τους Παπικούς), καθώς επίσης και τις εσφαλμένες δοξασίες τους… Μετά την ενδιαφέρουσα αυτή αντιαιρετική εισήγηση, ακολούθησε γόνιμη εποικοδομητική διαλογική συζήτηση, επί του θέματος.

Ως αίρεση χαρακτηρίζεται «κάθε πεπλανημένη διδασκαλία η οποία παρεκκλίνει από την γνήσια Ορθόδοξη Χριστιανική πίστη, ταυτόχρονα δε και κάθε ιδιαίτερη χριστιανική κοινότητα η οποία διαφωνεί προς την δογματική διδασκαλία της αληθούς Εκκλησίας και έχει αποκοπεί από την κοινωνία και ενότητα με αυτήν». Σύμφωνα δε με την Ορθόδοξη θεολογία ως αίρεση νοήται η «ανατροπή της πίστεως, η εκτροπή από την αποκαλυφθείσα αλήθεια, η αστοχία περί την αλήθεια. Οι αιρετικοί επίσης κατά την Ορθόδοξη Θεολογία αποτελούν τους «κατά την πίστιν και τα δόγματα χωρισμένους από την τους Ορθοδόξους και παντελώς απομεμμακρυσμένους».

Οι Ιερείς στο τέλος της Συνάξεως, αντάλλαξαν ευχές για τις επικείμενες εορτές του Αγίου Δωδεκαημέρου ανανεώνοντας το ραντεβού τους, για την επόμενη Ιερατική Σύναξη, η οποία θα πραγματοποιηθεί συν Θεώ την Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2019, εις τον Ιερό Ναού Αγίου Νικολάου του Δ.Δ. Καράτουλα Ωλένης. Ομιλητής θα είναι ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ωλένης κ.κ. ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ με το επίκαιρο Θέμα: «ΣΧΕΣΕΙΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΡΑΤΟΥΣ».

Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι υπεύθυνος αυτής της Ιερατικής Συνάξεως, είναι ο Αιδεσιμολογιότατος π. Ηλίας Παπαγγελής, Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Μητροπόλεώς μας.

Πατ. Νικόλαος Κατσηδήμας


Πηγή