«Η Κέρκυρα ο καταλληλότερος τόπος για κινηματογραφικά γυρίσματα. Ε, και;;», του Σπύρου Ρίκου.

Δήμος Κέρκυρας «Η Κέρκυρα ο καταλληλότερος τόπος για κινηματογραφικά γυρίσματα. Ε, και;;», του Σπύρου Ρίκου.

Τελικά κερδίσαμε το διαγωνισμό και η Κέρκυρα αναδείχθηκε ο καταλληλότερος τόπος στην Ευρώπη για να γυριστούν ξένες κινηματογραφικές παραγωγές. Όπως και στο παρελθόν στη Κέρκυρα έχει γυριστεί το 10% των ξένων κινηματογραφικών παραγωγών που έχουν γυριστεί στη χώρα μας.

Από την στιγμή που οι «άρχοντες» αυτού του τόπου, δεν μπορούν να αντιληφθούν αυτό το πλεονέκτημα και από την στιγμή που δεν έχουν το όραμα πως να κεφαλαιοποιηθεί αυτό το πλεονέκτημα, τότε τσάμπα ο κόπος της πρωτιάς. Και το 2014 η Κέρκυρα αναδείχθηκε ο καλύτερος τουριστικός προορισμός για παραλίες στην Ευρώπη, μήπως είδατε κάποια κίνηση ως Follow up, όπως λέμε στους Αρμενάδες, για να «κερδίσουμε» από αυτή τη διάκριση; Καμία. Ούτε από την Περιφέρεια, πού έτσι και αλλιώς δεν γουστάρει τη Κέρκυρα, αλλά ούτε και από το Δήμο.

Το 2013 είχα καταθέσει στον προηγούμενο Περιφερειάρχη Σ. Σπύρου μια ολοκληρωμένη πρόταση για το πως θα έπρεπε σε συνεργασία με το τμήμα ήχου και εικόνας του Ιονίου Πανεπιστημίου να αναδείξουμε αυτό το συγκριτικό πλεονέκτημα και να το ενσωματώσουμε στο τουριστικό μας προϊόν, είτε ως θεματική μορφή τουρισμού, είτε ως βραχίονα της τουριστικής μας προβολής. Είχα καθίσει μάλιστα και είχα βρει όλες τις ξένες παραγωγές που είχαν γυριστεί στη Κέρκυρα. Δεν πήρε κανείς χαμπάρι τι έλεγα.

Σήμερα μετά την ανακοίνωση της επιτυχίας ρώτησα το Δήμαρχο πως θα αξιοποιήσουμε αυτή την ούτε και αλλιώς επιτυχία.

Η απάντηση; «Θα βάλουμε ταμπέλα». Καταλαβαίνετε τώρα. Αντί να υπάρχει το όραμα και ο σχεδιασμός για το πως θα μεγιστοποιήσουμε τα οφέλη αυτής της επιτυχίας, εμείς οι ίδιοι την απαξιώνουμε. Τα πράγματα είναι απλά. Δεν χρειαζόταν να βγούμε σε αυτόν τον διαγωνισμό πρώτοι για να αξιοποιούμε το συγκριτικό πλεονέκτημα του τόπου μας, το οποίο απορρέει από τις επιλογές μεγάλων ξένων και ελλήνων παραγωγών να γυρίζουν κινηματογραφικές σκηνές στον τόπο μας. Έπρεπε και οφείλαμε να το κάνουμε από μόνοι μας. Όταν οι Ντάρελ γυρίζονται σχεδόν εξ ολοκλήρους τη Κέρκυρα και είναι μια από τις αγαπημένες σειρές του κοινού του BBC, μπορούσαμε να πάμε στο Λονδίνο και στη W.T.M στο περίπτερο μας με «σκηνικό» των Ντάρελ, όπως το μποσκέτο και να κάνουμε event στο περίπτερο μας για να τραβήξουμε τα βλέμματα του κοινού.

Είχα κάνει πρόταση σε συνεργάτες του Επιμελητηρίου, που είχε αυτόνομο περίπτερο στη W.T.M, αλλά δεν έκαναν τίποτα. Στις επόμενες μεγάλες εκθέσεις όπως στο Βερολίνο, θα έπρεπε και πρέπει να πάμε αξιοποιώντας αυτή την μεγάλη διάκριση. Προτάσεις υπάρχουν πολλές, όπως σε προτζέκτορα να προβάλλονται τα τρέιλερ ταινιών που έχουν γυριστεί στη Κέρκυρα, το περίπτερο μας να θυμίζει κινηματογραφικό πλατό και να γίνουν διάφορα event και άλλα πολλά.

Δεν θα τα πω όλα και που τα λέω κανείς δεν τα ακούει. Αλλά πέρα από την προοπτική διασύνδεσης με τον τουρισμό, οφείλουμε να αξιοποιήσουμε και με άλλους τρόπους και εκφάνσεις αυτή την επιτυχία. Πάντα σε συνεργασία με το Ιόνιο Πανεπιστήμιο και το ΔΗΠΕΘΕ, δύο θεσμούς στους οποίους υπηρετούν άνθρωποι με γνώσεις και με πολύ καλές γνωριμίες, θα μπορούσαμε να δημιουργήσουμε θεσμούς και δομές που να «πατούν’ σε αυτή την επιτυχία. Μάλιστα ο Δήμος που μετέχει σε δίκτυα με τη Βενετία, θα μπορούσε να προεκτείνει την συνεργασία του και στον τομέα του πολιτισμού. Στη Βενετία πραγματοποιείται ένα από τα κορυφαία κινηματογραφικά φεστιβάλ του κόσμου, η Μόστρα στο νησάκι Λίντο. Ο

δρόμος που οδηγεί στο θέατρο που πραγματοποιείται το Φεστιβάλ, στην περίφημη παραλία του Λίντο, απέναντι από το Ξενοδοχείο Εξέλσιορ ξέρετε πως ονομάζεται; Corfu. Στο νησί μας έχουμε το Σαν Τζάκομο του οποίου την ιστορία δεν την γνωρίζουμε γιατί το έχουμε συνδέσει με την έδρα του Δημάρχου. Ένα θέατρο που έχει ανεβάσει παραστάσεις ο Κάρλο Γκολντόνι, ο Καζανόβα, ο Βέρντι, εδώ ονομάστηκε Ναμπούκο η πιο φημισμένη όπερα του και άλλα πολλά.

Θα μπορούσαμε να δημιουργήσουμε ένα Φεστιβάλ Κινηματογραφικό ή επίσης σεμινάρια ή δεν θα το πω, τουλάχιστον τώρα. Θα μπορούσαμε να κάνουμε πολλά πράγματα για να ξαναβρεί την λάμψη του ο τόπος μας.


Πηγή