Οι μαθητές του Γυμνασίου Νεοχωρίου απόλαυσαν ένα μαγικό ταξίδι στον κόσμο της Φυσικής Στοιχειωδών Σωματιδίων κ […]

Οι μαθητές του Γυμνασίου Νεοχωρίου απόλαυσαν ένα μαγικό ταξίδι στον κόσμο της Φυσικής Στοιχειωδών Σωματιδίων και της Κοσμολογίας από τον καθηγητή του Ε.Μ.Π. κ. Νικόλαο Τράκα και τον μεταδιδακτορικό ερευνητή του Ε.Μ.Π. και του CERN κ. Ιωάννη Νταλιάνη.

Ο καθηγητής Νικόλαος Τράκας με εκλαϊκευμένο τρόπο παρουσίασε τα στοιχειώδη σωματίδια από τα οποία αποτελείται η ύλη, τις μεταξύ τους αλληλεπιδράσεις και το Πρότυπο που περιγράφει με μεγάλη ακρίβεια τον Κόσμο μας. Στη συνέχεια περιέγραψε τα βασικά στοιχεία των σχετικών πειραμάτων του CERN, καθώς και τα συμπεράσματα κι τις εφαρμογές που προκύπτουν από αυτά.

O Δρ. Νταλιάνης ξενάγησε τους μαθητές σε ένα ταξίδι δισεκατομμυρίων ετών πίσω στον χρόνο και τους εξήγησε ότι αν και βρισκόμαστε στην μικροσκοπική γωνιά ενός αστεριού, του Ήλιου, οι σύγχρονες τηλεσκοπικές παρατηρήσεις του διαστήματος και η πειραματική εξέταση της δομής της ύλης μας επιτρέπουν να περιγράψουμε το σύμπαν μέχρι τις ορατές παρυφές του, να γνωρίσουμε το παρελθόν του και να «δούμε» αόρατες μορφές κοσμικής ύλης και ενέργειας.

Ο καθηγητής Νικόλαος Τράκας γεννήθηκε στο Κάιρο το 1953. Έλαβε το πτυχίο Φυσικού από το Πανεπιστήμιο της Αθήνας το 1976 και το διδακτορικό του στη Θεωρητική Φυσική Στοιχειωδών Σωματιδίων από το Πανεπιστήμιο του Sussex (Αγγλία) το 1981. Από το 1982 εργάζεται στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ) – Σχολή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών (ΣΕΜΦΕ), όπου είναι καθηγητής από το 2011. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στην περιοχή των μεγαλοενοποιημένων θεωριών βαθμίδας (Grand Unified Theories) και στην μείωση του αριθμού των σταθερών σύζευξης (Coupling Constant Reduction).

Έχει πάνω από 70 επιστημονικές δημοσιεύσεις με πάνω από 650 αναφορές. Ασχολείται με την εκλαΐκευση της φυσικής των σωματιδίων για μαθητές, καθηγητές και ευρύ κοινό. Είναι μέλος της Διεθνούς Ομάδας Εκλαΐκευσης Φυσικής Σωματιδίων (International Particle Physics Outreach Group) ως Έλληνας εκπρόσωπος, και συντονιστής των Ελληνικών εκδηλώσεων για τα διεθνή Master Classes. Το 2003 τιμήθηκε με το Βραβείο Εκλαΐκευσης (Outreach Prize) της Ευρωπαϊκής Ένωσης Φυσικών-Τμήμα-Υψηλών-Ενεργειών.
Ο Δρ. Ιωάννης Νταλιάνης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1982. Έλαβε το πτυχίο του από το ΕΜΠ – Σχολή-Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών (ΣΕΜΦΕ) το 2005 και το διδακτορικό του στην Κοσμολογία και τα Στοιχειώδη Σωματίδια εργαζόμενος στο Πανεπιστήμιο Βαρσοβίας, στο Πανεπιστήμιο Parid Diderot Paris 7-Laboratoire Astroparticules et Cosmologie και στο CERN. Από το 2012 είναι διδάσκων μεταδιδακτορικός ερευνητής στο ΕΜΠ-ΣΕΜΦΕ και επισκέπτης ερευνητής στη θεωρητική ομάδα επιστημόνων του CERN και στο IFT του Πανεπιστημίου της Βαρσοβίας. Τα ερευνητικά του ενδιαφέρονται εστιάζονται στην περιοχή της κοσμολογίας, των αστροσωματιδίων, της βαρύτητας, της Κβαντικής Θεωρίας Πεδίου και της υπερβαρύτητας.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2018 στο αμφιθέατρο των φιλόξενων εγκαταστάσεων του Εκπαιδευτικού Κέντρου “Τσίρκα”. Ο Διευθυντής του Γυμνασίου κ. Φώτης Σκληρός προσέφερε στους δύο εκλεκτούς ομιλητές από ένα αναμνηστικό φωτογραφικό λεύκωμα με θέματα της λιμνοθάλασσας του Μεσολογγίου του Βασίλη Αρτίκου σε συνεργασία με τον Νίκο Αλιάγα. Η εκδήλωση είναι ενταγμένη, όπως και η επικείμενη εκπαιδευτική επίσκεψη του σχολείου στο CERN, στις προγραμματισμένες δράσεις για το έτος Μαθηματικών.

dssssssd

Βόνιτσα: Νεκρή εντοπίστηκε θαλάσσια χελώνα στη παραλία (ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ)


Πηγή