
Κοινωνία Η συνταγή της ημέρας από τον chef Τάσο Τόλη: Κέικ γιαουρτιού με φράουλες.
Κέικ γιαουρτιού με φράουλες
Υλικά για 6 άτομα
- 500 γρ. αλεύρι που φουσκώνει
- ½ φλιτζ. τσαγιού αμυγδαλόψιχα
- 350 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
- 250 γρ. βούτυρο
- 1 ½ φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη
- 4 αυγά
- 1 βανίλια
- 1 φλιτζ. τσαγιού φράουλες
Για το γλάσο
- 2 φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη άχνη
- Χυμός 1 λεμονιού ή ½ πορτοκαλιού
Εκτέλεση συνταγής
- Αλείφεται τη φόρμα με λίγο βούτυρο, την πασπαλίζετε με αλεύρι, τινάζετε να φύγει το περιττό αλεύρι και την αφήνουμε στην άκρη.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 ˚C. Ρίχνετε στον κάδο του μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη και τα χτυπάτε στη δυνατή ταχύτητα, μέχρι να λιώσει καλά η ζάχαρη και να έχουμε ένα αφράτο μίγμα.
- Χαμηλώστε την ένταση του μίξερ και προσθέστε ένα-ένα τα αυγά και το γιαούρτι. Στη συνέχεια, ρίχνετε λίγο-λίγο το αλεύρι, τη βανίλια και την αμυγδαλόσκονη.
- Τα χτυπάτε για λίγο όλα μαζί μέχρι να ομογενοποιηθούν. Ανακατεύετε καλά με σπάτουλα ή στη χαμηλή ταχύτητα του μίξερ. Αδειάστε το μίγμα στη φόρμα και ψήνουμε το κέικ για 55 – 60 λεπτά περίπου. Το βγάζετε.
Για το γλάσο
- Ανακατεύουμε τη ζάχαρη άχνη με τον χυμό του λεμονιού μέχρι να πετύχουμε ένα ρευστό αλλά παχύ μίγμα. (Αν χρειαστεί θα προσθέσουμε περισσότερη ζάχαρη άχνη ή χυμό).
- Περιχύνουμε το κρύο κέικ με το γλάσο, γαρνίρετε με φράουλες κομμένες στα 4 και σερβίρουμε σε πιατέλα.
Τάσος Τόλης Επίτιμος Πρόεδρος Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδος