Ιατρικός Σύλλογος Αμαλιάδας: Ο θεσμός του Οικογενειακού Ιατρού είναι δικαίωμα του πολίτη, όχι υποχρέωση

Την διαδικασία που ακολουθείται αναφορικά με τοθεσμό του ‘οικογενειακού ιατρού’, καταγγέλλει το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιατρικού Συλλόγου Αμαλιάδας.

Το Συμβούλιο, με ανακοίνωσή του που υπογράφει ο πρόεδρος του Συλλόγου κ. Κώστας Τσαούσης, κάνει λόγο για απαράδεκτους εκβιαστικούς όρους και επισημαίνει ότι ο θεσμός του ‘οικογενειακού ιατρού’ είναι δικαίωμα και όχι υποχρέωση.

Η ανακοίνωση

Ειδικότερα, στην ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:

«Είμαστε στην δυσάρεστη θέση να καταγγείλουμε την διαδικασία επιστράτευσης των πολιτών με απαράδεκτους εκβιαστικούς όρους, όσον αφορά την προτροπή για άμεση εγγραφή σε οικογενειακό ιατρό έως το τέλος του έτους, με το δίλημμα της απώλειας του δικαιώματος προληπτικού ελέγχου και ασφαλιστικής κάλυψης.

Ο θεσμός του οικογενειακού ιατρού πρέπει να εφαρμοστεί με την απόλυτη διασφάλιση των δικαιωμάτων του πολίτη και με τις προδιαγραφές που διασφαλίζουν την αμέριστη πρόσβαση των πολιτών σε ένα αξιοπρεπές και αξιόπιστο σύστημα καθολικής φροντίδας, σε ανταποδοτική σχέση με τις καταβληθείσες ασφαλιστικές εισφορές.

Τονίζουμε ότι δεν είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο το δικαίωμα πρόσβασης των πολιτών στον ιατρό της επιλογής τους και σε προληπτικές, διαγνωστικές και θεραπευτικές υπηρεσίες υγείας.

Είμαστε υποχρεωμένοι εκ του θεσμικού μας ρόλου να επισημάνουμε την έλλειψη κάλυψης του πληθυσμού στην περιοχή ευθύνης μας όσον αφορά τον αριθμό οικογενειακών ιατρών, την ατελή υποδομή και το εξαιρετικά προβληματικό και αφιλόξενο διαδικαστικό πλαίσιο εγγραφής.

Ο στρεβλός τρόπος με τον οποίο το Υπουργείο Υγείας προσεγγίζει το ευαίσθητο θέμα του οικογενειακού ιατρού, οδηγεί την Πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας σε αδιέξοδο, ενώ οι πολίτες βρίσκονται σε απόλυτη σύγχυση και σε κατάσταση πανικού.

Τονίζουμε ότι όλοι οι γιατροί του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα (συμβεβλημένοι, πιστοποιημένοι με τον ΕΟΠΥΥ) συνεχίζουν να συνταγογραφούν απρόσκοπτα όλες τις προληπτικές/ διαγνωστικές εξετάσεις και την θεραπευτική αγωγή, χωρίς καμία απώλεια δικαιώματος πρόσβασης του ασφαλισμένου ή του ανασφάλιστου πληθυσμού στις απαραίτητες υπηρεσίες υγείας.

Καλούμε το Υπουργείο Υγείας, συναισθανόμενο την ευθύνη του απέναντι στους Έλληνες πολίτες, να αναμορφώσει τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζει το θέμα της Πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και των οικογενειακών γιατρών, ώστε όλοι οι πολίτες να έχουν πρόσβαση σε αξιόπιστες υπηρεσίες υγείας με ελεύθερη επιλογή».

Σκληρή γλώσσα χρησιμοποιεί ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αμαλιάδας Κώστας Τσαούσης

Τι λέει ο πρόεδρος του Συλλόγου

Για το συγκεκριμένο θέμα ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αμαλιάδας Κώστας Τσαούσης ανέφερε τα εξής:

«Δυστυχώς, για μια ακόμα φορά, οι αρμόδιοι του υπ. Υγείας για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ), εμπαίζουν και εκβιάζουν χωρίς ντροπή τους ασφαλισμένους, καλώντας τους να εγγραφούν οι ίδιοι και τα παιδιά τους σε ανύπαρκτους οικογενειακούς γιατρούς. Κάθε τόσο δε, εξαπολύουν επικοινωνιακά τεχνάσματα, του τύπου ότι, οι γιατροί των Κέντρων Υγείας είναι υποχρεωμένοι να βαπτισθούν και να ασπασθούν τον θεσμό του οικογενειακού γιατρού (ήδη βρίσκονται στα δικαστήρια), ότι οι πιστοποιημένοι γιατροί θα χάσουν το δικαίωμα συνταγογράφησης αν δεν μπουν στο σύστημα, ότι θα είναι άμεσα υποχρεωτικός ο ιατρικός φάκελος του ασθενούς, ότι οι ασθενείς αν δεν εγγραφούν δεν θα μπορούν να κάνουν προληπτικές εξετάσεις, ότι δεν θα μπορούν να πάνε σε ειδικούς γιατρούς, εργαστήρια, ιδιωτικές κλινικές και νοσοκομεία χωρίς παραπομπή. Προσπαθούν να φοβίσουν και να τρομοκρατήσουν ασφαλισμένους και γιατρούς, ώστε να αποδεχθούν ένα ξεπερασμένο και ιδεοληπτικό μοντέλο ΠΦΥ, που προσπαθούν απελπισμένα να λειτουργήσουν με αέρα κοπανιστό. Βάζουν μάλιστα προκλητικά και καταληκτικές ημερομηνίες, ενώ κάτω από το τραπέζι ετοιμάζονται να παρατείνουν το υπάρχον καθεστώς. Οι δε ασφαλισμένοι, ευρισκόμενοι σε πλήρη σύγχυση, κατακλύζουν καθημερινά τα προσωπικά μας τηλέφωνα, αλλά και των Ιατρικών Συλλόγων, εκλιπαρώντας μας να τους βρούμε οικογενειακούς γιατρούς για να εγγραφούν. Τον ίδιο φυσικά δρόμο ακολουθούν και τα ΜΜΕ! Αντί να απευθυνθούν σ’ αυτούς που οργάνωσαν αυτό το τερατούργημα, υπ. Υγείας και ΕΟΠΥΥ, απευθύνονται σε μας, χρεώνοντάς μας μάλιστα και την ανεπάρκεια του αριθμού των οικογενειακών γιατρών. Όταν εμείς, μήνες τώρα, με κάθε μέσο, δεκάδες φορές, έχουμε ενημερώσει ότι αυτό το νέο σύστημα ΠΦΥ δεν μπορεί να ορθοποδήσει στην Ελλάδα. Αυτού του τύπου ο σχεδιασμός, απέχει παρασάγκας απ’ τους δικούς μας στόχους. Αντί να κάνουν προσλήψεις, να δημιουργήσουν ελκυστικές συνθήκες εργασίας και προοπτική ιδιαίτερα για τους νέους γιατρούς, με σταθερή και γενναία χρηματοδότηση, στήνουν φιέστες, προπαγανδίζοντας τη νέα ΠΦΥ. Μάλιστα δε, το χαίρονται κι από πάνω! Αυτό το σκηνικό όμως θα πρέπει να σταματήσει άμεσα. Κανένας γιατρός και κανένας ασφαλισμένος δεν κινδυνεύει από τίποτα. Και οι μεν γιατροί δεν πρέπει να ανησυχούν για τον λόγο ότι τα 6 εκατ. συνταγές τον μήνα και τα παραπεμπτικά για εξετάσεις ποιος θα τα γράψει σε περίπτωση αποκλεισμού; Οι δε ασφαλισμένοι, πέρα από την προσωπικότητά τους σαν πολίτες, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι παράλληλα έχουν και την ασφαλιστική τους προσωπικότητα, που την έχουν χτίσει με τις χρυσοπληρωμένες εισφορές ετών και κανένας, μα κανένας δεν έχει το συνταγματικό και το ηθικό δικαίωμα να τους την αφαιρέσει».


Πηγή