Ηλεία: Κρίσιμη εβδομάδα για τον αγροτικό κόσμο

Κρίσιμη εβδομάδα αυτή που ξεκινά για τον αγροτικό κόσμο της Ηλείας, καθώς επίκεινται εξελίξεις στα σοβαρά προβλήματα που έχουν ανακύψει με καλλιέργειες και πορίσματα, τα οποία έχουν ως αποτέλεσμα την συρρίκνωση του αγροτικού εισοδήματος ενώ κρίνεται αβέβαιο πλέον το μέλλον συγκεκριμένων καλλιεργειών, με ότι αυτό συνεπάγεται για την οικονομία του νομού.

Η εβδομάδα ξεκινά με το κρίσιμο προγραμματισμένο ραντεβού στις 7 το απόγευμα της Δευτέρας στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Εκεί οι δεκατρείς περιφερειάρχες της χώρας, ανάμεσά τους και ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, θα συναντηθούν με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σταύρο Αραχωβίτη, προκειμένου να του θέσουν το θέμα της παραγωγής ελαιολάδου.

Οικονομική καταστροφή

Στην Δυτική Ελλάδα και δη στο Νομό Ηλείας η ελαιοπαραγωγή έχει δεχθεί ανυπολόγιστο πλήγμα το οποίο μεταφράζεται σε ζημιά πολλών εκατομμυρίων ευρώ.

Δάκος και γλοιόσπορος προκάλεσαν μεγάλη καταστροφή στα ελαιόδενδρα και η ελαιοπαραγωγή ‘θυσιάστηκε’ οδηγώντας σε απόγνωση τους παραγωγούς.

Όσο περνά ο καιρός το μέγεθος της ζημιάς αποκαλύπτεται σε όλο της το μέγεθος και τα στοιχεία είναι άκρως απογοητευτικά. Πολλοί παραγωγοί δεν μπήκαν καν στον κόπο να προχωρήσουν σε ελαιομάζεμα αφού η παραγωγή είναι κατεστραμμένη, ενώ όσοι το έπραξαν διαπίστωσαν ότι είναι εξίσου χαμένοι, όχι μόνο λόγω της μειωμένης παραγωγής αλλά και της κακής ποιότητας ελαιολάδου.

Τις φωνές των παραγωγών που ζητούν την παρέμβαση της πολιτείας αφενός για να μπορέσουν να αποζημιωθούν για τις ζημιές που έχουν υποστεί αφετέρου για την λήψη μέτρων προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι φυτοπαθολογικοί παράγοντες έτσι ώστε να αποτραπεί ενδεχόμενο νέα καταστροφή και την επόμενη χρονιά, έχουν αναλάβει να μεταφέρουν στον Υπουργό οι Περιφερειάρχες, οι οποίοι θα ζητήσουν συγκεκριμένες απαντήσεις και λύσεις.

Το πρόβλημα ήρθε να επιβεβαιώσει και ο ΕΛΓΑ, καθώς οι αιτήσεις που είχαν υποβληθεί από παραγωγούς στην περιοχή της Αμαλιάδας, προκειμένου να αποζημιωθούν για αποζημιώσεις από ανεμοθύελλα εντός του Σεπτεμβρίου, δεν πρόκειται να εξεταστούν από γεωπόνους αφού όπως έγινε ήδη γνωστό από δειγματοληπτικό έλεγχο προκύπτει ότι οι ζημιές δεν οφείλονται σε καιρικές συνθήκες αλλά σε φυτοπαθολογικούς παράγοντες. Κατά συνέπεια, το Υπουργείο καλείται να αναγνωρίσει ότι υφίσταται πρόβλημα και να προχωρήσει στη λήψη συγκεκριμένων αποφάσεων για την προστασία των αγροτών αλλά και την προστασία της ίδιας της παραγωγής, γιατί τινάζεται η αγροτική οικονομία στον αέρα.

Διαβάστε περισσότερα στην έντυπη έκδοση της εφ.Πατρίς


Πηγή