Καταργείται από 1η Ιανουαρίου 2019 ο ειδικός φόρος στο κρασί


Τροπολογία που προβλέπει την κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο κρασί κατέθεσε στη Βουλή η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου.

Όπως αναφέρει η τροπολογία, που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο κατάργηση των διατάξεων περί μείωσης των συντάξεων, ο ΕΦΚ που επιβάλλεται στο κρασί καταργείται από 1/1/2019. Αυτή η παρέμβαση θα οδηγήσει σε απώλεια εσόδων ύψους 28 εκατ. ευρώ τον κρατικό προϋπολογισμό (ο φόρος ανερχόταν σε 20 ευρώ ανά εκατόλιτρο τελικού προϊόντος). Να σημειωθεί πως η κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο κρασί έχει ήδη αποτυπωθεί στον προϋπολογισμό 2019, καθώς ο κωδικός που αφορά στον ΕΦΚ στο κρασί προβλέπει έσοδα μόλις 1 εκατ. ευρώ για την επόμενη χρονιά, έναντι 27 εκατ. ευρώ φέτος. Της κυβερνητικής πρωτοβουλίας είχε προηγηθεί η απόφαση του Συμβούλιου της Επικρατείας (1734/2018), με την οποία κρίθηκε πως δεν υπήρχε βάση επιβολής του ΕΦΚ στο κρασί.

«Η ρύθμιση για την κατάργηση του ΕΦΚ στο κρασί έρχεται για να στηρίξει ένα από τα πιο δυναμικά πεδία παραγωγής της χώρας μας, την παραγωγή οίνου», δήλωσε η υφυπουργός Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου, προσθέτοντας πως «το οικονομικό επιτελείο θα προβεί σε κάθε ενέργεια προκειμένου να στηρίξει τα παραγωγικά πλεονεκτήματα της χώρας».

Το απόγευμα της Τρίτης (11/12), στη Βουλή, παρουσιάζοντας την τροπολογία για την κατάργηση του ΕΦΚ στο κρασί, μετά και τη σχετική εξαγγελία του πρωθυπουργού, η κ. Παπανάτσιου είχε επισημάνει πως «καταργούμε τη διάταξη, δεν προβλέπεται στον προϋπολογισμό. Ένα ακόμα μνημονιακό μέτρο φτάνει στο τέλος του».

Ικανοποίηση από ΣΕΟ

Με ικανοποίηση ο Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου (ΣΕΟ) βλέπει να επιβεβαιώνονται οι προβλέψεις του για κατάργηση του Ε.Φ.Κ. στο κρασί.

Η κατάθεση από την Υφυπουργό Οικονομικών τροπολογίας με την οποία μηδενίζεται ο συντελεστής του φόρου έρχεται σε συνέχεια του ανάλογου προϋπολογισμού που κατατέθηκε ο οποίος, όπως εξηγήσαμε από την αρχή, δεν προβλέπει επιβολή φόρου για το 2019.

Συγχαίρουμε την Κυβέρνηση για την βούλησή της να κλείσει αυτό το οδυνηρό για όλους κεφάλαιο και περιμένουμε τις επόμενες μέρες με την υπερψήφιση της τροπολογίας, την οριστική λύση του ζητήματος.

ΚΕΟΣΟΕ: Συνεταιριστικές Οργανώσεις έπληξε κυρίως ο ΕΦΚ

Μόνο με την εντατικοποίηση των ελέγχων και την πάταξη της παραοικονομίας, που εντάθηκε τα τρία τελευταία χρόνια στον χώρο της εμπορίας των οινικών προϊόντων, μπορούν να αντισταθμιστούν οι απώλειες, που υπέστη ο τομέας από την επιβολή του Ε.Φ.Κ. στο κρασί κατά την τριετία που πέρασε.

Η κατάργηση του Ε.Φ.Κ. , όπως ανακοινώθηκε χθες το βράδυ στην Βουλή από τον υπουργό ΑΑΤ κ. Σταύρο Αραχωβίτη και την υφυπουργό Οικονομικών κ. Κατερίνα Παπανάτσιου αποτελεί όντως ένα σημαντικό γεγονός για τον κλάδο.

Χαιρετίζουμε την νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης που έστω και καθυστερημένα αναγνώρισε στην πράξη το μέγεθος της ζημιάς που προκάλεσε αφού ακόμα και η ίδια η αιτιολογική έκθεση της εν λόγω κατάργησης του Ε.Φ.Κ. επισημαίνει πως « ……Η κατάργηση του εν λόγω Ε.Φ.Κ. προτείνεται για την αντιμετώπιση των στρεβλώσεων που έχουν δημιουργηθεί στην αγορά του κρασιού..» ……. στρεβλώσεις που έγκαιρα η ΚΕΟΣΟΕ με υπόμνημα της επεσήμανε από 10/6/2016 προς τους τότε αρμόδιους υπουργούς.

Οι προαναφερόμενες στρεβλώσεις έπληξαν κυρίως τις Συνεταιριστικές Οργανώσεις που δεν μπορούν εξ΄ αντικειμένου να λειτουργήσουν με όρους «παραοικονομίας» και ταυτόχρονα τον χώρο της πρωτογενούς παραγωγής που δέχτηκε όπως ήταν αναμενόμενο τις πιέσεις της αγοράς. Το αμπελουργικό εισόδημα τα τελευταία τρία χρόνια συρρικνώθηκε περαιτέρω μιας και η πρώτη ύλη (σταφύλια οινοποιίας) απορρόφησε για άλλη μια φορά το υποτιθέμενο κόστος της ανταγωνιστικότητας, όπως ισχυρίζονται συνήθως οι εκπρόσωποι του εμπορίου.

Θεωρούμε πολιτικά σκόπιμο μα κυρίως κοινωνικά δίκαιο η κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα με θεσμικές παρεμβάσεις, νομοθετικές ρυθμίσεις και εφαρμογή μέτρων στην πολυσυζητημένη «στρατηγική ανασυγκρότησης του αμπελοινικού τομέα» διασφαλίζονται στον κόσμο της παραγωγής ένα εισόδημα τέτοιο που θα ανατροφοδοτεί την ανάπτυξη.

Μπορεί το ελληνικό κρασί να έχει κάνει βήματα μπροστά – και σ΄ αυτό έχει συντελέσει αναμφισβήτητα με τις δικές του θυσίες – ο αμπελουργικός κόσμος της χώρας. Μπορεί όμως και να «υποχωρήσει ατάκτως» από την αγορά όταν μία διαρκώς συρρικνούμενη αμπελουργία χωρίς εισόδημα, δεν θα έχει επί της ουσίας ενδιαφέρον να συνεχίσει να υπάρχει.


Πηγή