ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΒΟΥΤΣΙΝΑΣ: Συλλέκτης γραμματοσήμων για πάνω από 40 χρόνια

Τα προηγούμενα χρόνια, το γραμματόσημο δεν ήταν μόνο το πιο δημοφιλές αντικείμενο συλλογής και ανταλλαγής αλλά μια μανία που κράτησε για αρκετές δεκαετίες για τους συλλέκτες του, καθώς κι ένας τρόπος επένδυσης. Ο Φιλοτελισμός άνθησε στη μαύρη αγορά την περίοδο της Κατοχής και συνεχίστηκε τα επόμενα χρόνια με φρενήρεις ρυθμούς – με το να βλέπεις ολόκληρες περιουσίες να καταχωνιάζονται σε άλμπουμ, με σειρές γραμματοσήμων, επιμελώς ταξινομημένες – σε φακέλους πρώτης κυκλοφορίας και σε σπέσιαλ εκδόσεις. Μετά κρύβονταν σε βιβλιοθήκες, πατάρια ακόμα και σε θυρίδες τραπεζών για να διατηρηθούν με ασφάλεια και να μη μουχλιάσουν από την υγρασία. Ο Φιλοτελισμός, επίσης, μπορεί να αποκληθεί και «εθνικό αρχείο» αφού αυτό το μικρό συλλεκτικό χαρτάκι απεικονίζει πορτρέτα των σημαντικότερων προσωπικοτήτων της πνευματικής και πολιτικής Ελλάδας φτάνοντας σε όλο τον κόσμο ταξιδεύοντας πάνω σε ένα γράμμα γιατί είναι αναπόσπαστο στοιχείο της ύπαρξής του, η κάθε πολιτιστική έκφραση μια χώρας. Ο Λευτέρης Βουτσινάς, αντιπρόεδρος της Φιλοτελικής Εταιρείας Πατρών με αφορμή την επέτειο των 75 χρόνων ίδρυσής της, μιλά για την έκθεση που διοργανώθηκε, πρόσφατα, σημειώνοντας μεγάλη επιτυχία. Συλλέκτης γραμματοσήμων για πάνω από 40 χρόνια, σήμερα, έχει μια τεράστια συλλογή που λατρεύει και μπορεί ώρες να μιλάει για αυτή.
Προσδιορίστε μας την έννοια του Φιλοτελισμού. Τι είναι ο Φιλοτελισμός; Φιλοτελισμός είναι η ενασχόληση της συλλογής αλλά και της μελέτης των γραμματοσήμων. Ολες οι χώρες εκδίδουν πλήθος γραμματοσήμων γεγονός το οποίο προκάλεσε τους συλλέκτες να αναζητούν όσα περισσότερα μπορούσαν ανάλογα με το θέμα αλλά και με την φιλοτελική αξία τους. Πολλά γραμματόσημα λόγω της σπανιότητάς τους έχουν αποκτήσει μεγάλη φήμη και είναι δυσεύρετα και αρκετά ακριβά. Ομως υπάρχουν και πάρα πολλά γραμματόσημα ελάχιστου κόστους κτήσης τα οποία δίνουν την δυνατότητα σε κάθε συλλέκτη με λίγα χρήματα να δημιουργήσει την δικιά του συλλογή.
Σε ποια ηλικία αρχίσατε να ενδιαφέρεστε για το Φιλοτελισμό; Αρχισα να συλλέγω γραμματόσημα στην ηλικία των 9 – 10 ετών και χαρακτηριστικά θυμάμαι την πρώτη μου γνωριμία με το γραμματόσημο στο Κεντρικό Ταχυδρομικό Γραφείο, την περίοδο των Χριστουγέννων όπου ο κόσμος ταχυδρομούσε τις γιορτινές ευχετήριες κάρτες. Ενα τόσο ωραίο έθιμο που έσβησε με το πέρασμα των χρόνων.
Γιατί σας γοητεύει τόσο ένα μικρό κομμάτι χαρτί; Το γραμματόσημο μπορεί να στείλει μηνύματα, να διδάξει ιστορία , να απεικονίσει στιγμές και γεγονότα. Μα πάνω απ' όλα το γραμματόσημο ταξιδεύει….σε ταξιδεύει με την διαδρομή του (αποστολή και παραλαβή) σε όλο τον κόσμο ενώνοντας διαφορετικές χώρες και πολιτισμούς και καταγράφεται ως ένα ντοκουμέντο.
Ποιο είναι το αγαπημένο σας γραμματόσημο; Είναι πολλά τα γραμματόσημα που μπορώ να διακρίνω αλλά συνήθως μου προκαλούν το ενδιαφέρον αυτά που απεικονίζουν μέρη – τοποθεσίες σε συνδυασμό με κάποιο ιστορικό γεγονός. Τέτοια γραμματόσημα μπορούν να σε ταξιδέψουν και να σου δώσουν εικόνες μοναδικές.
Ο Φιλοτελισμός «άνθησε» τις δεκαετίες '50-'60-'70. Με την εισβολή της ηλεκτρονικής επικοινωνίας το γραμματόσημο φθίνει. Επομένως, σήμερα υπάρχουν νέοι που ασχολούνται με τη συλλογή γραμματοσήμων; Η τεχνολογία έχει αλλάξει γενικώς την ζωή μας, μας παρέχει την δυνατότητα εύκολης και άμεσης επικοινωνίας μέσω διάφορων μέσων και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα όλο και λιγότερο να βλέπουμε αλληλογραφία ταχυδρομημένη. Είναι πιθανό πολλοί νέοι να μην βλέπουν γραμματόσημα ταχυδρομημένα και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην έχουν ενδιαφέρον για την συλλογή γραμματοσήμων. Ομως διάφορα φιλοτελικά γεγονότα αλλά και η παρακίνηση από ενεργούς φιλοτελιστές μπορεί να κεντρίσει το ενδιαφέρον κάποιων. Επίσης θεωρώ ότι το γεγονός πλέον της όχι τόσο μεγάλης χρήσης γραμματοσήμων στην αλληλογραφία θα προκαλέσει μετά από αρκετά έτη μια σπανιότητα σφραγισμένων γραμματοσήμων αλλά και ταχυδρομημένων φακέλων.
Ποια θα ήταν η πιο σημαντική σύστασή σας σε έναν συλλέκτη γραμματοσήμων; Να έχει υπομονή και να διασκεδάζει το ταξίδι της συλλογής και να μην του γίνεται αυτοσκοπός ο προορισμός. Η συλλογή γραμματοσήμων αποτελεί μια μακροχρόνια ενασχόληση γεμάτη εκπλήξεις και συγκινήσεις. Η συμμετοχή σε Φιλοτελικές ανταγωνιστικές ή μη εκθέσεις δίνει την δυνατότητα στους φιλοτελιστές να γνωρίσουν πολλά για τον φιλοτελισμό, να συναντήσουν ανθρώπους, να ανταλλάξουν απόψεις αλλά και να κάνουν φιλίες που διαρκούν.
Τι σας έχει προσφέρει ο Φιλοτελισμός; Τι είναι αυτό το τόσο σπουδαίο που έχετε αποκομίσει έχοντας τόσα χρόνια εμπειρίας με το να ασχολείσθε με τα γραμματόσημα; Μπορεί να γίνει επανατοποθέτηση του Φιλοτελισμού στην εποχή μας; Ο φιλοτελισμός σε κάνει να συμμετέχεις σε εκθέσεις να ταξιδεύεις και να γνωρίζεις νέους ανθρώπους. Επίσης η ενασχόληση με τα γραμματόσημα της συλλογής σου, το ξεφύλλισμα των άλμπουμ δεν ήταν ποτέ μια ανιαρή διαδικασία αλλά πάντα έφερνε στην μνήμη στιγμές της πολυετούς συλλογής των γραμματοσήμων. Πολλοί φιλοτελιστές συμμετέχουν σε ανταγωνιστικές εκθέσεις εκθέτοντας την συλλογή τους με σκοπό να διεκδικήσουν βραβεία και άλλες τιμητικές διακρίσεις.
Τελικά ο Φιλοτελισμός είναι χόμπι; Είναι η παράδοσή μας, είναι η ιστορία μας; Τι είναι από όλα αυτά; Ο φιλοτελισμός είναι ιστορία, είναι παράδοση, είναι εκπαίδευση, είναι δημιουργία αλλά πάνω από όλα είναι παρέα και αγαπημένο χόμπι…Τα Ελληνικά Ταχυδρομεία προχωρούν κάθε χρόνο στην έκδοση νέων σειρών με μεγάλη ποικιλία θεμάτων ιστορικού, πολιτιστικού, αθλητικού και όχι μόνο ενδιαφέροντος με αποτέλεσμα να κρατούν σε φιλοτελική εγρήγορση… τους φιλοτελιστές!!!
Είσαστε αντιπρόεδρος της ΦΕΠ. Πολλοί Σύλλογοι, ανά τον κόσμο, αγωνίζονται για να ανανεώσουν το δυναμικό τους. Ποιο είναι το πρόβλημα -κατά την άποψή σας- που δεν έρχονται νέοι φιλοτελιστές στους παραδοσιακούς συλλεκτικούς κύκλους; Επίσης ποιο θα μπορούσε να είναι το μέλλον για τους συλλέκτες; Σε αυτό που αναφέρατε, θεωρώ ότι είναι υπεύθυνοι και οι ίδιοι οι φιλοτελιστές οι οποίοι πολλές φορές προσηλωμένοι στην προσωπική τους συλλογή ξεχνούν ότι η διάδοση του φιλοτελισμού είναι αυτή που δίνει την προστιθέμενη αξία. Εδώ θέλω να σημειώσω τη μεγάλη υποστήριξη της «Πελοποννήσου» στις δραστηριότητες της ΦΕΠ από το 2016.Η φιλοτελική στήλη του Σαββάτου, η προβολή όλων των δραστηριοτήτων μας μέσω της εφημερίδας, ο εορτασμός των 130 ετών της εφημερίδας η οποία συνοδεύτηκε μετά από δική μας παρότρυνση με έκδοση εταιρικού γραμματοσήμου και φιλοτελική έκθεση αλλά και η πρόσφατη υποστήριξη στην προσπάθεια επικοινωνία αλλά και προβολής της Β΄Αχαϊκής φιλοτελικής Εκθεσης στο Επιμελητήριο Αχαΐας για τον εορτασμό των 75 ετών της ΦΕΠ όλα αυτά είναι μια τεράστια βοήθεια στην προσπάθειά μας για την αφύπνιση των ανενεργών φιλοτελιστών αλλά και τη διάδοση του φιλοτελισμού γενικότερα. Ποια είναι η επιθυμία σας για τον Φιλοτελισμό; Η επιθυμία είναι να πλαισιώσουν νέοι άνθρωποι της Φιλοτελικές εταιρείες σε όλη τη χώρα έτσι ώστε να ανέβει το επίπεδο του φιλοτελισμού και να φτάσουμε σε ένταση δραστηριότητας φιλοτελιστές του εξωτερικού. Αλλωστε δεν έχουμε να ζηλέψουμε κάτι από τον φιλοτελισμό άλλων χωρών αντιθέτως έχουμε ένα ιδιαίτερα αξιόλογο ελληνικό γραμματόσημο το οποίο είναι πλούσιο από ιστορία, πολιτισμό, έθιμα και παραδόσεις.
Ποιος είναι ο απόηχος της πρόσφατης έκθεσης που κάνατε στο πλαίσιο του εορτασμού των 75 χρόνων της ΦΕΠ στο Επιμελητήριο Αχαΐας; Είστε ικανοποιημένος τόσο από τη συμμετοχή των εκθετών όσο και του κοινού; Είχαμε μεγάλη προσέλευση φιλοτελιστών Πατρινών αλλά και από την Αθήνα, το Αγρίνιο, την Κατερίνη και άλλες πόλεις. Μας τίμησε την παρουσία του το προεδρείο της Ελληνικής Φιλοτελικής Ομοσπονδίας, εκπρόσωποι πολλών Φιλοτελικών εταιρειών, εκπρόσωποι των τοπικών αρχών και πλήθος κόσμου. Τα εκθέματα της έκθεσης είχαν πολύ μεγάλο φιλοτελικό ενδιαφέρον και τα σχόλια ήταν μόνο θετικά. Μας προτάθηκε δε από την Ομοσπονδία να καθιερωθεί σε ετήσια βάση η έκθεση αυτή ως Παμπελοποννησιακό πολιτιστικό γεγονός. Επιπλέον το εταιρικό γραμματόσημο που διατέθηκε (έκδοση των ΕΛΤΑ σε 140 αριθμημένα εταιρικά φύλλα) έγινε ανάρπαστο.
Τι μπορούμε να σας ευχηθούμε; Να έχουμε όλοι μας υγεία και αντοχές ώστε να συνεχίσουμε αυτό το δύσκολο έργο της διάδοσης του φιλοτελισμού. Επίσης καλή επιτυχία στην νέα μας προσπάθεια της επανέκδοσης του φιλοτελικού περιοδικού μας «Φάρος» από τις αρχές του 2019 με το οποίο θα προσπαθήσουμε να καλύψουμε όλους τους φιλοτελιστές αλλά και να προκαλέσουμε κάποιους να γνωρίσουν το γραμματόσημο.
*Από την Έντυπη 'Εκδοση Συνέντευξη στην ΑΝΘΗ ΡΟΔΟΠΟΥΛΟΥ


Πηγή

  • Δημοσιεύτηκε:

    12 Δεκεμβρίου 2018

  • Κατηγορίες:

    Αχαΐα