Μαθητές από τα Μεσοβούνια στη Γερμανία στα πλαίσια προγράμματος Erasmus (εικόνες)

Στα πλαίσια του προγράμματος Erasmus+ “ReporterswithoutFrontiers” τρεις καθηγήτριες και έξι μαθητές των Λυκειακών τάξεων του Γυμνασίου Μεσοβουνίων παραβρέθηκαν στην συνάντηση με τους υπόλοιπους εταίρους (Γερμανία, Ισλανδία, Γαλλία, Ισπανία) στο ίδρυμα AdolfReichweinGymnasium στην πόλη Heusenstamm στη Γερμανία από τις 24 Νοεμβρίου έως τις 2 Δεκεμβρίου του 2018.

Στα πλαίσια του προγράμματος οι μαθητές και οι καθηγητές τους δούλεψαν σε πέντε ομάδες που πραγματεύτηκαν τα ακόλουθα θέματα:

1.Πρόσφυγες και η πολιτική της ακροδεξιάς (Refugees/Right winged politics)

Όλες οι ομάδες παρακολούθησαν συζήτηση με τον Daniel Cohn Bendit μέλος του Ευρωκοινοβουλίου. Την συζήτηση συντόνησαν μαθητές από την πρώτη ομάδα. Η δεύτερη συνέντευξη της πρώτης ομάδας δόθηκε από την κυρία Brewer που είναι εθελόντρια και εργάζεται με τους πρόσφυγες. Τέλος μια ομάδα προσφύγων από το Ιράν, Αζερμπαϊτζάν, Πακιστάν και Συρία ήρθαν στο σχολείο και μέσα σε φορισμένη ατμόσφαιρα απάντησαν στις ερωτήσεις των παιδιών για τη νέα αρχή που προσπαθούν να κάνουν στην Γερμανία.

2.Η αξία του χρήματος (About the essence of money)

Η ομάδα αυτή πραγματοποίησε επίσκεψη στην Κεντρική Ευρωπαϊκή τράπεζα στην Φρανκφούρτη και πήρε συνέντευξη από διευθυντικό στέλεχος. Επίσης η ίδια ομάδα πήρε συνέντευξη από τον κύριο Hermann Josef Hansen Διευθυντή οικονομίας και ανάπτυξης της Γερμανικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας.

3.Κατανομή και ανακατανομή του πλούτου στις Ευρωπαϊκές κοινωνίες (Distribution and redistribution in European societies)

Η τρίτη ομάδα επισκέφτηκε την Γερμανική Τράπεζα (Deutsche Bank) και πήρε συνέντευξη από τον Διευθηντη της κύριο Schneider. Επίσης πραγματοποίησε συνέντευξη με τον κύριο Tim Buettner εκπρόσωπο του Attac Frankfurt ενός οργανισμού που ευαισθητοποιείται απένατι στα τεράστια προβλήματα της ανισότητας φτωχών και πλούσιων, της πείνας, της κλιματικής αλλαγής, των τεράστιων κερδών των πολυεθνικών, των μαζικών απολύσεων από διάφορες εταιρίες κλπ

4.Περιβάλλον, μόλυνση και κυκλοφοριακά προβλήματα/Ισορροπία μεταξύ ζωής και εργασίας (Environment, pollution and traffic concepts/ Worklife balance)

Η ομάδα αυτή πραγματοποίησε συνέντευξη με εκπροσώπους της Ένωσης Κοινωνικής πρόνοιας της Φρανκφούρτης (Welfare Association Frankfurt), με τον Dr Yasmin Alinaghi (περιφερειακό διευθύνων σύμβουλο της Έσσης )και τον κύριο Artur Bernacki. Η δεύτερη συνέντευξη της ομάδας πραγματοποιήθηκε με τον κύριο Jan Schalauske εκπρόσωπο του αριστερού κόμματος και μέλους του κοινοβουλίου της Έσσης.

5.Βιωσιμότητα/ Κυκλοφοριακά προβλήματα/ Αποτύπωμα άνθρακα (Sustainability/Traffic concepts/Carbon footprint)

Η ομάδα αυτή πήρε συνέντευξη από τον κύριο Jo Reinhartz εκπρόσωπο της Greenpeace Frankfurt, από τον κύριο Klaus Rehnig μέλους της οργάνωσης πολιτών ενάντια στην ηχορρύπανση των πτήσεων και από εκπρόσωπο της Fraport στο αεροδρόμιο της Φρανφούρτης.

Οι μαθητές και οι καθηγητές τους ξεναγήθηκαν στη Φρανκφούρτη αλλά και στην Χαϊδελβέργη από όπου έφυγαν με τις καλύτερες εντυπώσεις.

Το πρόγραμμα συνεχίζεται με την επόμενη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στο Παρίσι τον Μάρτιο του 2019.

Η συντονίστρια του προγράμματος

Ελένη Σαμοϊλη (ΠΕ06 Αγγλικής Γλώσσας)

erasmus1erasmus1erasmus1erasmus1erasmus1IMG 95955erasmus1erasmus1


Πηγή