Με στόχο την Ολυμπιάδα! – Με επιτυχία ο διαγωνισμός πειραμάτων στον Πύργο

Τη συμμετοχή τους στην Α’ φάση του Πανελλήνιου Μαθητικού Διαγωνισμού «EUSO» πραγματοποίησαν χθες τέσσερις ομάδες Λυκείων της Ηλείας, στόχος των οποίων ήταν να λάβουν το μοναδικό εισιτήριο που θα τους δώσει μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να εξαντλήσουν κάθε πιθανότητα για κατάληψη μιας εκ των δυο θέσεων που θα λάβουν οι ομάδες που θα μας αντιπροσωπεύσουν στη «17η Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Φυσικών Επιστημών – EUSO 2019», που θα διεξαχθεί Μάιο του 2019 στην Πορτογαλία.

Ο διαγωνισμός έλαβε χώρα στο ΕΚΦΕ Ηλείας που στεγάζεται στο 4ο Γυμνάσιο Πύργου, από τις 9:00 το πρωί μέχρι τη 1:00 το μεσημέρι, με υπεύθυνο για την ομαλή διοργάνωση τον Ηλία Καλογήρου. Η πρώτη φάση στην οποία βρίσκεται ο διαγωνισμός περιλαμβάνει Τοπικούς Διαγωνισμούς (Νότιας και Βόρειας Ελλάδας), των οποίων τη διοργάνωση έχουν αναλάβει οι κατά τόπους Υπεύθυνοι των Εργαστηριακών Κέντρων Φυσικών Επιστημών (ΕΚΦΕ). Για την Ηλεία, συμμετείχε μια ομάδα από τις σχολικές μονάδες του 4ου Λυκείου Πύργου, 1ου Λυκείου Αμαλιάδας, Λυκείου Λεχαινών και Λυκείου Ανδραβίδας.

Κάθε ομάδα διέθετε τρία μέλη, τα οποία διαγωνίστηκαν σε πειράματα Φυσικής, Χημείας και Βιολογίας, με στόχο τη συγκέντρωση όσο το δυνατόν μεγαλύτερης βαθμολογίας που θα τους δώσει το εισιτήριο για την επόμενη φάση του διαγωνισμού που θα διεξαχθεί στην Αθήνα στις 26 Ιανουαρίου και από την οποία θα προκύψει η μια τριμελής ομάδα, με τη δεύτερη να βγαίνει από τον αντίστοιχο διαγωνισμό στις Σέρρες για τα σχολεία της Βόρειας Ελλάδας. Αμφότερες οι δυο ομάδες θα συμμετάσχουν στην Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα που θα διεξαχθεί από 4-11 Μαΐου, στην Αλμάδα της Πορτογαλίας.

Σκοπός διαγωνισμού

Ο διαγωνισμός πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας. Ο υπεύθυνος του ΕΚΦΕ Ηλείας Ηλίας Καλογήρου, εστίασε στο σκοπό του διαγωνισμού που είναι πολλαπλός: «Αρχικά πρέπει οι μαθητές να δουν τη μελέτη των φυσικών φαινομένων μέσω πειραμάτων και να ασχοληθούν με τον επιστημονικό τρόπο σκέψης και εργασίας, που ίσως αποτελέσει τρόπο συμπεριφοράς στη μετέπειτα ζωή τους. επιπλέον, επειδή οι φυσικές επιστήμες δεν επιλέγονται συχνά από τους μαθητές, είναι και ένας λόγος για να φέρουμε πιο κοντά τους μαθητές μας προς τις φυσικές επιστήμες». Κλείνοντας, ευχαρίστησε το βιολόγο του 1ου Γυμνασίου Πύργου Νίκο Δημόπουλο, τη διευθύντρια του Μουσικού Σχολείου Ηλείας Μαρία Μπίρμπα, το χημικό στο Γυμνάσιο Επιταλίου και το ΕΚΦΕ Νίκο Χαραλαμπάκη και το φυσικό του 4ου Γυμνασίου Πύργου Θοδωρή Τζίβα, που βοήθησαν σημαντικά στη σωστή διεξαγωγή του διαγωνισμού.


Πηγή