«Μετανάστες» 7.500 σκυλιά και γάτες μέσω Κυλλήνης

Σε αναγκαστική «μετανάστευση» προς τις χώρες της Βόρειας Ευρώπης οδηγούνται κάθε μήνα από την Ζάκυνθο και την Κεφαλονιά μέσω του λιμανιού της Κυλλήνης, εκατοντάδες αδέσποτα σκυλιά και γάτες και όπως συμβαίνει σε κάθε μετανάστευση, το μέλλον είναι αβέβαιο.

Μόνο μέσα στο 2018 τουλάχιστον 1500 (!) αδέσποτα ζώα συντροφιάς από τα νησιά του Ιονίου έχουν δοθεί σε οικογένειες στην Μεγάλη Βρετανία, την Γερμανία και την Ολλανδία, γεγονός που δημιουργεί εύλογα ερωτήματα για το εύρος των συναισθημάτων φιλοζωίας των βορειοευρωπαίων αλλά και την ευκολία με την οποία περνούν τα ελληνικά σύνορα βαν που μεταφέρουν δύο φορές το μήνα επί πέντε χρόνια εκατοντάδες ζώα συντροφιάς. Να σημειωθεί ότι μέσα σε μια πενταετία από την Ζάκυνθο και την Κεφαλονιά μέσω Κυλλήνης, έχουν φθάσει και περάσει τα ελληνικά σύνορα τουλάχιστον 7.500 αδέσποτα σκυλιά και γάτες!

Αν στην Ελλάδα φιλοζωικές οργανώσεις, ιδιώτες αλλά και κτηνίατροι με μεγάλη δυσκολία καταφέρνουν να βρουν ελάχιστες οικογένειες για να φιλοξενήσουν και να αγαπήσουν αδέσποτα , για την βρετανίδα κ. Σάρα Ρακφορντ (όπως η ίδια δήλωσε) και την παρέα της , η εύρεση οικογενειών σε χώρες της Βορείου Ευρώπης που αγκαλιάζουν αδέσποτα, είναι παιχνίδι!

Στοιβαγμένα σε κλούβες

Την ημέρα των εγκαινίων του προγράμματος Elemed στο Λιμάνι της Κυλλήνης, συναντήσαμε την κ. Σάρα μαζί με άλλες αλλοδαπές κυρίες στην έξοδο του Λιμανιού που μόλις είχαν αποβιβασθεί με τα οχήματά τους από το πλοίο που είχε έρθει από την Ζάκυνθο.

Σε ένα παλιό ασθενοφόρο – στο οποίο υπήρχαν και τρία ανήλικα κορίτσια κόρες της κ. Σάρας- που έχει μετατρέψει η ίδια σε φορτηγό μεταφοράς ζώων συντροφιάς και μέσα σε κλούβες υπήρχαν σκυλιά και γάτες. Μετρήσαμε στοιβαγμένα τουλάχιστον 30 ζώα, ενώ από ένα ΙΧ επιβατικό με ξένο αριθμό κυκλοφορίας υπήρχαν άλλα 5-6 σκυλιά που άλλες δύο κυρίες, συνεργάτιδες της κ. Σάρας μετέφεραν στο βαν. Παράλληλα έδινε και τα διαβατήρια των ζώων στην κ. Σάρα. Καμία από τις κυρίες δεν δέχθηκε να μιλήσει παρά μόνο η ίδια η κ. Σάρα.

120 αδέσποτα κάθε μήνα

Όπως είπε η ίδια μιλώντας σπαστά ελληνικά, επισκέπτεται τα νησιά του Ιονίου (Ζάκυνθο -Κεφαλονιά) δύο φορές το μήνα. Κάθε μήνα μεταφέρει στο εξωτερικό περίπου 120 αδέσποτα σκυλιά και γάτες.

Συγκεκριμένα η κ. Σάρα, με χαμόγελο, δήλωσε: «Κάνω κάθε μήνα 15.000 χιλιόμετρα με το αυτοκίνητο. Μόνη μου χωρίς άνδρα. Και τώρα έχω και τις κόρες μου μαζί. Από την Ελλάδα με το αυτοκίνητο πηγαίνω, Γερμανία, Ολλανδία, Αγγλία. Δεν είμαι σε σύλλογο, δουλεύω μόνη μου και αυτό το κάνω 5 χρόνια τώρα. Υπάρχουν πολλά αδέσποτα στη Ζάκυνθο και την Κεφαλονιά. Κάθε μήνα παίρνω πάνω –κάτω 120 αδέσποτα. Έχω ανθρώπους στη Ζάκυνθο και την Κεφαλονιά που με καλούν εκεί και μου δίνουν τα αδέσποτα. Υπάρχουν πολλά αδέσποτα εκεί. Μερικές φορές πάω και Πάτρα. Όχι από την Ηλεία δεν μαζεύω αδέσποτα. Όλα όπως βλέπετε τα μεταφέρω με δικά μου αυτοκίνητα, παλιά ασθενοφόρα , τρία έχω, που τα έχω φτιάξει και δίνω τα αδέσποτα σε καλά σπίτια στην Αγγλία, την Γερμανία, την Ολλανδία».


Πηγή