Μισό εκατομμύριο παιδιά τραυματίζονται ετησίως στην Ελλάδα, 700 πεθαίνουν και 3.000 μένουν ανάπηρα!

Η καθυστέρηση αντιμετώπισης παιδικών τραυματισμών, καθώς και η έλλειψη υποδομών και εξοπλισμού έχει θλιβερά επακόλουθα. Σύμφωνα με την Στατιστική Υπηρεσία, στην Ελλάδα τραυματίζονται ετησίως περίπου 500.000 παιδιά από τροχαία, πτώσεις, εγκαύματα, πνιγμούς, ηλεκτροπληξίες και δηλητηριάσεις και άλλες αιτίες. Από αυτά, 700 πεθαίνουν και 3.000 μένουν ανάπηρα.

Τα παραπάνω αναφέρει το Σωματείο «Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος», σημειώνοντας ότι αυτοί οι αριθμοί μπορούν να μειωθούν σημαντικά, πρωτίστως με την έγκαιρη αντιμετώπιση. «Το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί μεταξύ του τραυματισμού του παιδιού και της σταθεροποίησης της κατάστασης του, πρέπει να διατηρηθεί στο ελάχιστο, ώστε να μην υποκύψει στους τραυματισμούς του. Αυτό το χρονικό διάστημα αποκαλείται "Χρυσή Ώρα." Διαφορετικά το ποσοστό επιβίωσης μειώνεται δραματικά».

Το Σωματείο «Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος» δημιουργήθηκε με σκοπό να καλύψει την έλλειψη υποδομών και ενημέρωσης, προστατεύοντας το δικαίωμα κάθε τραυματισμένου παιδιού για πρόσβαση στην κατάλληλη ιατρική και νοσοκομειακή υποστήριξη. Έχει βοηθήσει στην αναβάθμιση και τον εξοπλισμό παιδιατρικών τμημάτων νοσοκομείων, ενώ στο πλαίσιο των προγραμμάτων του «Εκπαίδευση Ιατρικού και Νοσηλευτικού προσωπικού στην Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος» και «Πρόληψη Παιδικών Ατυχημάτων», έχει ενημερώσει με παρουσιάσεις χιλιάδες παιδιά, εκπαιδευτικούς και γονείς.

ΑΠΕ


Πηγή

  • Δημοσιεύτηκε:

    6 Δεκεμβρίου 2018

  • Κατηγορίες:

    Κοινωνία