ΟΕΝΓΕ – ΕΙΝΝΑΑ για τις απλήρωτες εφημερίες των γιατρών της Αιτωλοακαρνανίας

Τις δεδουλευμένες εφημερίες των μηνών Οκτωβρίου και Νοεμβρίου μας ανακοίνωσε η Διοίκηση του Γ.Ν Αιτωλοακαρνανίας ότι δεν θα πληρωθούμε παρά μόνο εφόσον υπογράψουμε τη γνωστή “συναίνεση” περί υπέρβασης του 48ώρου, πρακτική στην οποία είναι αντίθετη η ΟΕΝΓΕ και η πλειοψηφία των γιατρών του ΕΣΥ.

Αυτή τη λύση προσπάθησε να περάσει πιεστικά σαν μοναδική η Διοίκηση , μετά την αιφνιδιαστική απόφαση της Επιτρόπου Αιτωλοακαρνανίας για εφαρμογή του Νόμου 4498/2017.

Και αυτό, παρά τις δηλώσεις του Υπουργού Υγείας τον Οκτώβριο του 2018 ότι κανένας γιατρός δεν πρέπει να υποχρεώνεται να υπογράφει «συναίνεση», ότι δηλαδή με δική του συγκατάθεση υπερεργάστηκε , παρά τις δηλώσεις του ότι μετά την απόφαση του Ι Τμήματος του Ελεγκτικού Συνεδρίου στις 16/10/2018 το πρόβλημα λύθηκε και την εγκύκλιο προς τα νοσοκομεία ότι οι εφημερίες καταρτίζονται με τον προηγούμενο νόμο.

Οι γιατροί της Ν. Μ. Αγρινίου σε έκτακτη Γενική Συνέλευση έχοντας υπόψη αυτές τις δηλώσεις – δεσμεύσεις του Υπουργείου αποφασίσαμε ομόφωνα:

  1. Κανείς γιατρός να μην καταθέσει συναίνεση υπέρβασης 48ωρου.
  2. Μέχρι την ρύθμιση του θέματος ,για τον μήνα Δεκέμβριο, να δοθούν προγράμματα εφημέρευσης που να αντιστοιχούν στις εφημερίες που εγκρίνει η Επίτροπος και είναι περίπου τέσσερις εφημερίες ανά γιατρό.

Η Διοίκηση του Νοσοκομείου και το Υπουργείο αντί να είναι συνεπείς με τις θέσεις τους και τις δεσμεύσεις τους, εξασφαλίζοντας την πληρωμή των εφημεριών όπως στο Νοσοκομείο της Νίκαιας και στο Παίδων Αγλαΐα Κυριακού, φρόντισε με άμεσο και έμμεσο τρόπο να πιέσει τους γιατρούς να δώσουν την συναίνεση, αποκλείοντας κάθε άλλο τρόπο και φορτώνοντας για μια ακόμη φορά την λύση του προβλήματος που αυτοί δημιούργησαν στις πλάτες τους.

Παρότι βρέθηκαν μερικοί “πρόθυμοι” να μην είναι συνεπείς με την ψήφο τους και να δώσουν “συναίνεση” απαιτούμε :

– Η Διοίκηση και το Υπουργείο να δείξουν συνέπεια στις μέχρι τώρα θέσεις τους, να αναλάβουν το βάρος την ευθύνη τους και να δώσουν άμεση λύση στην πληρωμή των εφημεριών Οκτωβρίου – Νοεμβρίου .

– Άμεση και οριστική λύση στο χάος που δημιουργεί ο Νόμος 4498/2017 και οι ανεφάρμοστες διατάξεις του.

Η ευθύνη για την δυσλειτουργία του Νοσοκομείου που μπορεί να προκύψει δεν θα οφείλεται σε μας όσο και αν προσπαθήσουν να μας το αποδώσουν.

ΤΟ ΔΣ της ΕΙΝΝΑΑ

Παρά τους πανηγυρισμούς του Υπουργείου Υγείας και των εξαπτέρυγών τους ότι μετά την απόφαση του Ι’ Τμήματος του Ελεγκτικού Συνεδρίου αντιμετωπίστηκε οριστικά η άρνηση των επιτρόπων να εγκρίνουν τα εντάλματα πληρωμής τακτικών εφημεριών βασιζόμενοι στον νέο νόμο “4498/2017” για το ωράριο, το πρόβλημα παραμένει.

Στην Αιτωλοακαρνανία όχι μόνο η επίτροπος αρνείται να υπογράψει τα εντάλματα πληρωμής εφημεριών που ήδη έχουν πραγματοποιηθεί αλλά και η διοίκηση εκβιάζει τους συναδέλφους ότι αν δεν υπογράψουν ατομικές δηλώσεις ότι με δική τους θέληση και ευθύνη πραγματοποίησαν υπεράριθμες εφημερίες, δεν θα τις πληρωθούν.

Η ΟΕΝΓΕ στέκεται αλληλέγγυα στους συναδέλφους που μέσα από μαζικές, συλλογικές διαδικασίες ομόφωνα αποφάσισαν να μην υπογράψουν το κατάπτυστο “opt out”.

Προειδοποιούμε τη διοίκηση του Νοσοκομείου Αιτωλοακαρνανίας ότι θα μας βρει απέναντί της. Οι προσπάθειες να καμφθούν οι αντιδράσεις των συναδέλφων θα πέσουν στο κενό.

Απαιτούμε:

  • Να αποπληρωθούν άμεσα οι δεδουλευμένες εφημερίες όπως οι κυβερνητικοί αρμόδιοι είχαν αναγκαστεί να κάνουν σε ακριβώς παρόμοιες περιπτώσεις (πχ. «Νοσοκομείο Νίκαιας» Φεβρουάριος 2018, «Παίδων Αγλαΐα Κυριακού» Αύγουστος 2018, «Νοσοκομείο Πρέβεζας» και αλλού).
  • Να καταργηθεί ο νόμος έκτρωμα για το ωράριο.
  • Έναρξη διαπραγματεύσεων για την υπογραφή νέας Κλαδικής συμφωνίας.
  • 5μερο- 6ωρο- 30ωρο πρωινό τακτικό ωράριο, μία εφημερία τη βδομάδα, ρεπό μετά την εφημερία.

Ξεκίνησε το Κτηματολόγιο στην Αιτωλοακαρνανία


Πηγή