Πανελλήνια διάκριση του Ηλείου Γιάννη Γαλανόπουλου για το «Φίδι Στον Κόρφο Μου»

Μια σημαντική διάκριση απέσπασε το βράδυ της Τετάρτης ο Ηλείος συγγραφέας Γιάννης Γαλανόπουλος συμμετέχοντας για 1η φορά σε διαγωνισμό συγγραφής. Πιο συγκεκριμένα το θεατρικό «Φίδι Στον Κόρφο Μου» που έγραψε πήρε έπαινο (σ.σ. 4η θέση), κατά την διάρκεια εκδήλωσης που φιλοξενήθηκε στο κατάμεστο θέατρο του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης στην Αθήνα.

Παρουσία της οικογένειάς του ο Γιάννης Γαλανόπουλος παρέλαβε τον Έπαινο για το θεατρικό του έργο στην κατηγορία «Πρωτότυπη Συγγραφή Θεατρικού Έργου» και συγκινησιακά φορτισμένος δήλωσε: «Από μικρό παιδί, στο μικρό χωριό που μεγάλωσα (σ.σ. Σταφιδόκαμπος) με τους διακόσιους κατοίκους, διάβαζα ότι εφημερίδα υπήρχε και δεν υπήρχε στο καφενείο του παππού μου. Το συνηθίζω και τώρα και από εφημερίδες και από sites. Μια ιστορία που διάβασα στις αρχές του 2018 μου κίνησε το ενδιαφέρον – τραγική ιστορία επειδή περιείχε και θάνατο – και προσπάθησα να δώσω όσο πιο χαρούμενο τόνο μπορούσα σε αυτήν την ιστορία, που συνέβη το 1913 περίπου στην Αμερική και εγώ τη μετέφερα στην Αθήνα από το 1930 έως το 1940. Ευχαριστώ πάρα πολύ την Ένωση Σεναριογράφων Ελλάδος και το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης. Αισθάνομαι πολύ όμορφα όπως και πολλοί ακόμη σαν κι εμένα. Είναι το δεύτερο θεατρικό που γράφω και είναι πολύ ωραίο στην Αθήνα του 2018, που στα θέατρα παίζονται κυρίως θεατρικά από ταινίες του ’60, να μας ανοίγεται μια πόρτα στο να διαβάσει κάποιος ένα κείμενο και να το προωθήσει, ίσως με τον τρόπο του, με ένα Βραβείο ή έναν Έπαινο».

Σημειώνεται ότι ο Γιάννης Γαλανόπουλος ασχολείται χρόνια με το θέατρο ανεβάζοντας παραστάσεις σε κείμενα άλλων συγγραφέων. Πέρυσι, έγραψε πρώτη φορά για το θέατρο, την μαύρη κωμωδία «Καραμέλες Ούζου», που έκανε πρεμιέρα στην γενέτειρά του τον Σταφιδόκαμπο και μια αξιόλογη περιοδεία επί δύο καλοκαίρια (2017 & 2018), σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας, με σκηνοθέτη και πρωταγωνιστή τον Σταύρο Νικολαΐδη.

Το δεύτερο, και βραβευμένο πλέον έργο του «Φίδι Στον Κόρφο Μου», είναι εμπνευσμένο από την ασύλληπτα πραγματική ιστορία της Ντόλι Όστεραϊχ, η οποία στις αρχές του προηγούμενου αιώνα στην Αμερική, έζησε μια θυελλώδη σχέση με τον εραστή της κλεισμένο στη σοφίτα του σπιτιού της επί μια ολόκληρη δεκαετία «κάτω από τη μύτη» του συζύγου της. Στο θεατρικό κείμενο που «ζωντανεύουν» πέντε πρόσωπα, μεταφέρονται κομμάτια της πραγματικής ιστορίας, με αρκετή μυθοπλασία, με σκηνικό την Αθήνα του Μεσοπολέμου, «δεμένα» με πολλά από τα γεγονότα που συνέβησαν εκείνη την περίοδο όπως το «Ιδιώνυμο» του Βενιζέλου, η άνοδος του Χίτλερ, το γκρέμισμα της συνοικίας «Βρυσάκι» στο Θησείο για αρχαιολογικές ανασκαφές, η δολοφονική επίθεση στον Βασίλη Αυλωνίτη, ο τορπιλισμός της «Έλλης», η έναρξη ελληνοϊταλικού πολέμου κ.α.

Στην προσωπική του σελίδα στο Facebook, τέλος, ο Γιάννης Γαλανόπουλος γράφει: «Ένα χρόνο μετά την συγγραφή του πήρε ΕΠΑΙΝΟ (4η θέση) στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Συγγραφής Πρωτότυπου Θεατρικού Έργου, στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης. Έζησα κάτι που δεν είχα φανταστεί ποτέ. Ούτε όταν το έστελνα ως συμμετοχή… Ευχαριστώ όλους τους φίλους μου για τον κόπο που έκαναν να το διαβάσουν και να με βοηθήσουν να διορθώσω πιθανές ατέλειες. Ειδικά τους επαγγελματίες. Ευχαριστώ την κριτική επιτροπή. Ευχαριστώ την οικογένειά μου που με τίμησε στο θέατρο απόψε και όλους εσάς που το ζήσατε μαζί μου, έστω από λίγο πιο μακριά. Εύχομαι να σας δω στην πλατεία, όταν θα ανέβει στο θέατρο πια… Όλα γίνονται για κάποιο λόγο…»

Ο Γιάννης Γαλανόπουλος με την οικογένεια του και τον πρόεδρο της Ένωσης Σεναριογράφων Ελλάδος, Αλέξανδρο Κακαβά.


Πηγή