Πάτρα: «Καίγονται» στη μαύρη αγορά τα ξύλα- Πόσο κοστίζουν, ποιο δέντρο να επιλέξετε

Μάχη γίνεται στην Πάτρα από τις αρχές της χειμερινής περιόδου για λίγα ξύλα που θα καούν στο τζάκι ή σε κάποια σόμπα και θα προσφέρουν ζεστασιά στην οικογένεια. Η κίνηση στα μαγαζιά που εμπορεύονται ξυλιά τα χρόνια της κρίσης έχει αυξηθεί κατακόρυφα καθώς η καύση ξύλων θεωρείται πολύ πιο φτηνή μέθοδος θέρμανσης από ότι το πετρέλαιο.

Το ρεπορτάζ του thebest.gr καταδεικνύει όμως ότι στην αχαϊκή πρωτεύουσα διακινούνται τεράστιες ποσότητες ξύλων στη μαύρη αγορά. Ο γνωστός συστήνει τον γνωστό και από στόμα σε στόμα χιλιάδες τόνοι φθάνουν στα σπίτια παράνομα, χωρίς κανείς να γνωρίζει πώς και από πού κόπηκαν και φυσικά χωρίς κανένα επίσημο παραστατικό. Κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα κατά πόσο τα ξύλα προέρχονται από νόμιμη υλοτομία, ενώ τα έσοδα που χάνει το δημόσιο καθώς η αγοροπωλησία γίνεται χωρίς αποδείξεις, είναι ανυπολόγιστα.

Παρά ταύτα μεγάλη είναι η κίνηση που παρατηρείται και στα νόμιμα καταστήματα με τις τιμές ουσιαστικά να κυμαίνονται, με μικρές αποκλίσεις, στις ίδιες τιμές με πέρυσι. Ένα κυβικό ελιάς ξεκινάει από τα 100 ευρώ και φθάνει μέχρι τα 110. Η δρυς ξεκινάει από τα 95 ευρώ και μπορεί να φθάσει μέχρι 110 ευρώ το κυβικό. Η οξιά πωλείται περίπου στα 90 ευρώ το κυβικό, ενώ το πουρνάρι είναι το πλέον ακριβό καθώς στην αγορά της Πάτρας μπορείτε να το βρείτε στα 120 ευρώ το κυβικό.

Φυσικά το ξύλο από τα διάφορα δέντρα έχει και άλλη συμπεριφορά κατά την καύση γι΄ αυτό και υπάρχει η σχετική διακύμανση στην τιμή. Σε γενικές γραμμές, όπως διαβάζουμε στο xyla.gr, τα βασικά χαρακτηριστικά των προαναφερόμενων δέντρων είναι τα εξής:

Ελιά

Είναι μεγάλης πυκνότητας άρα και βραδύκαυστο. Κατά την καύση του αφήνει στην ατμόσφαιρα ένα ωραίο άρωμα ξύλου σε συνδυασμό με γλυκιά γεύση λαδιού! καίγεται ο κορμός του για καυσόξυλο, αλλά έχει το μοναδικό προνόμιο σαν ξύλο να μπορεί να καίγεται και η ρίζα του. Προσφέρει εξαιρετικής ποιότητας φλόγα, άρωμα, διάρκεια. Θεωρείται ο Βασιλιάς των καυσόξυλων μαζί με το πουρνάρι.

Οξιά

Η οξιά είναι το ξύλο της φλόγας, είναι χαμηλής πυκνότητας καίγεται σχετικά εύκολα και αφήνει λίγα υπολείμματα στάχτης στην εστία. Ο Θεός της φλόγας!

Δρυς

Το δρυς (βελανιδιά) είναι και αυτό βραδύκαυστο μεγάλης πυκνότητας μοιάζει με την ελιά στην καύση με την διαφορά ότι αφήνει εξαιρετικά καλό κάρβουνο στη συνέχεια, μπορεί δε να κρατήσει τόσο πολύ το κάρβουνό του που και την επόμενη μέρα μπορείς να ανάψεις από την εστία ένα άλλο ξύλο χωρίς την βοήθεια προσανάμματος.

Πουρνάρι

Το πουρνάρι είναι ο μεγάλος αδερφός του δρυός, είναι βασιλικής καύσης ξύλο και δυσεύρετο. Όπως η ελιά εξαιρετικό.


Πηγή

  • Δημοσιεύτηκε:

    16 Δεκεμβρίου 2018

  • Κατηγορίες:

    Κοινωνία