Πρωτοχρονιάτικο μήνυμα του Δημάρχου Κέρκυρας, Κώστα Νικολούζου.

Δήμος Κέρκυρας Πρωτοχρονιάτικο μήνυμα του Δημάρχου Κέρκυρας, Κώστα Νικολούζου.

Το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων, κυριαρχεί στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμα του Δήμαρχου Κέρκυρας Κώστα Νικολούζου.
Το μήνυμα του Δημάρχου

«Συνδημότισσες και συνδημότες
Αφήνουμε πίσω μας μια χρονιά γεμάτη δυσκολίες, χρονιά ύφεσης και οικονομικών δυσχερειών. Μια χρονιά που μας δυσκόλεψε, μας απογοήτευσε, μας στεναχώρησε. Ο χρόνος όμως είναι ένα ποτάμι και οι εκβολές του, γεμίζουν τις πηγές του επόμενου. Το μεταφερόμενο υπόλοιπο του 2018 γεννά ελπίδα και αισιοδοξία, άλλωστε κάθε τέλος επιφυλάσσει και μιαν αρχή, η οποία ενέχει την προσδοκία του καινούργιου, την υπόσχεση για κάτι καλύτερο.

Φίλες και φίλοι
Η Δημοτική Αρχή βρέθηκε από το ξεκίνημα της θητείας της απέναντι στο σοβαρό πρόβλημα της εναπόθεσης των απορριμμάτων. Απέναντι στα αδιέξοδα που δημιουργήθηκαν από το κλείσιμο του «ΧΥΤΑ Τεμπλονίου» ο οποίος από τη διαχείριση, που του έγινε τα προηγούμενα χρόνια, είχε ολοκληρώσει τον κύκλο της ζωής του.
Η εξέλιξη αυτή είχε σαν αποτέλεσμα, τη δυσλειτουργία όλης της διαδικασίας περισυλλογής και εναπόθεσης των απορριμμάτων αλλά και κοινωνικές αντιδράσεις από τους κατοίκους της Νότιας Κέρκυρας, που αντιτίθενται στην προσωρινή λειτουργία του ΧΥΤΥ στην περιοχή τους, ο οποίος επιλέχτηκε ως έσχατη λύση για την εναπόθεση των σύμμεικτων επεξεργασμένων και δεματοποιημένων απορριμμάτων.

Μέσα σ΄ αυτό το περιβάλλον, είχαμε και ακραία φαινόμενα στην περιοχή, καθώς και την παρεμπόδιση της λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου.
Το παραπάνω πρόβλημα δυστυχώς επισκίασε κάθε θετική προσπάθεια που έγινε την περασμένη χρονιά. Σημαντικές κατακτήσεις που πετύχαμε, σε όλους τους τομείς ευθύνης που διαχειριζόμαστε, πέρασαν σε δεύτερη μοίρα.
Παρά το γεγονός ότι ο Δήμος λειτούργησε σε ένα αρνητικό περιβάλλον, όπως και τα προηγούμενα χρόνια, με δραματική μείωση των οικονομικών πόρων και του ανθρώπινου δυναμικού καθώς και τον ασφυκτικό έλεγχο, μέσω της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, πετύχαμε σημαντικά.
Μέσα σ΄ αυτό το περιβάλλον θα δώσουμε τη μάχη και τη νέα χρονιά, και θα συνεχίσουμε με επιμονή, μέχρι τη λήξη της θητείας μας, στα τέλη Αυγούστου του 2019, να ολοκληρώσουμε μια προσπάθεια που βρίσκεται σε εξέλιξη και να προβούμε σε σειρά παρεμβάσεων που θα καλυτερεύσουν την ζωή των δημοτών και των επισκεπτών του νησιού μας. Αυτήν τη μάχη έχουμε χρέος να κερδίσουμε ώστε να μετατρέψουμε τις δυσκολίες σε ελπίδα και προοπτική.

Αισιοδοξώ ότι το 2019 θα βελτιωθεί η καθημερινότητά μας και θα αρχίσει να φαίνεται όλο αυτό το έργο που προηγήθηκε. Αναφέρομαι ενδεικτικά, στην Πρόσκληση Ενδιαφέροντος για την δημιουργία Εργοστασίου Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Απορριμμάτων. Στην παραχώρηση της χερσαίας ζώνης του Λιμανιού και την ακτοπλοϊκή σύνδεση των νησιών του Ιονίου από Μάρτη μέχρι Οκτώβρη. Στην έγκριση της χρηματοδότησης της Ολοκληρωμένη Χωρικής Επένδυσης για την πόλη της Κέρκυρας, στην οποία περιλαμβάνονται οι Γιορτές της Πόλης. Στην α΄ φάση των έργων ύδρευσης, την αναβάθμιση των λιμανιών Αγίου Στεφάνου και Λευκίμμης. Την ένταξη έργων στο πρόγραμμα ΣΔΙΤ, για την κατασκευή 4 σχολικών μονάδων και ενός αθλητικού κέντρου, καθώς και την ανακατασκευή του Δημοτικού Θεάτρου, της Οικίας Πετσάλη και της Οικίας Δαλιέτου. Επίσης το 50% της δαπάνης για την ανακατασκευή του Φοίνικα,
Ξεκίνησε η εργολαβία για την αποκατάσταση της Αγίας Αικατερίνης και εντάχτηκαν στο ΕΣΠΑ η ανακατασκευή τριών κτιρίων στην Παλαιόπολη, τα οποία δημοπρατούνται, η ανακατασκευή του ΦΟΙΝΙΚΑ και της Οικία; Γιαλλινά.
Είναι έργα που θα αναβαθμίσουν τον τόπο μας και θα κάνουν τη ζωή μας καλύτερη.

Κυρίες και κύριοι
Συνεχίζεται η πολιτική μας για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και οι προσπάθειες μας για την ανακούφισή τους παραμένουν άοκνες. Οι κοινωνικές δομές του Δήμου βρίσκονται σε πλήρη λειτουργία και είναι αξιοζήλευτα όλα αυτά που πετύχαμε για την προσβασιμότητα των ΑΜΕΑ, σε δημόσιους χώρους καθώς και σε οργανωμένες πλαζ, με τον κατάλληλο μηχανικό εξοπλισμό και με πλωτά αμαξίδια.
Από τη φετινή χρονιά λειτουργεί ο πρώτος βρεφονηπιακός σταθμός του Δήμου. Τα αδελφάτα, Γηροκομείο και Ορφανοτροφείο, άλλαξαν μορφή, εξυγιάνθηκαν και προσφέρουν πλέον σύγχρονες υπηρεσίες στους φιλοξενούμενούς τους.

Στον τομέα του πολιτισμού οι προσπάθειές μας είναι διαρκείς. Διοργανώθηκε για δεύτερη χρονιά το Διεθνές Φεστιβάλ Χορωδιών και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά η ολοκληρωμένη τρίτη πολυφωνική εκδοχή του Ύμνου στην Ελευθερία. Η Δημοτική Πινακοθήκη έλαμψε και το ΔΗΠΕΘΕ εξυγιάνθηκε και εξορθολογίστηκε. Οι προοπτικές τη νέα χρονιά και με την αποκατάσταση του θεάτρου στο Μον Ρεπό δείχνουν να κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση .
Για τον τουρισμό κινούμαστε στην υλοποίησης μιας μακροχρόνιας και σαφώς διατυπωμένης στρατηγικής, που θα αξιοποιήσει τα εγγενή πλεονεκτήματα της Κέρκυρας. Προβάλλουμε την Κέρκυρα διεθνώς και σταδιακά στρεφόμαστε προς το βιωματικό τουρισμό. Σεβόμενοι τη φέρουσα ικανότητα της Κέρκυρας, παραδειγματιζόμαστε από την εμπειρία «υπερτουρισμού» άλλων τουριστικών περιοχών της Ευρώπης.

Συνδημότισσες και συνδημότες
Στην αυγή του 2019 θα πρέπει να αναζητήσουμε την ελπίδα και τη θετική σκέψη ως αντίδραση σε ό,τι μας πίεσε. Θα πρέπει να επιστρατεύσουμε τις δυνάμεις μας και να προχωρήσουμε μπροστά. Να ξαναβρούμε τη χαμένη αυτοπεποίθησή μας και να αντιστρέψουμε ό,τι αρνητικό έχουμε γύρω μας.
Μέσα από τις εμπειρίες της χρονιάς που φεύγει ας κρατήσουμε την ελπίδα και την αισιοδοξία. Με δράση, με συμμετοχή, με αλληλεγγύη και επιμονή να βελτιώσουμε τη ζωή μας. Ας κρατήσουμε τις δράσεις και ας μάθουμε από τα λάθη που κάναμε

Αγαπητοί φίλοι
Εύχομαι η καθημερινότητα στο Δήμο μας να είναι το άθροισμα των ατομικών και συλλογικών επιδιώξεων που επιτρέπουν την προσωπική και κοινωνική πρόοδο. Την πρόοδο της Κέρκυρας. Την αναμόρφωση των αντιλήψεων και των πρακτικών που θα οδηγήσουν σε καλύτερες κοινωνίες.
Μέσα από τον ειλικρινή διάλογο, τη συνεργασία και την επικοινωνία θα προχωρήσουμε το νέο έτος, δημιουργώντας στέρεες προοπτικές για τον τόπο μας. Το οφείλουμε στις νέες γενιές, το οφείλουμε στους συμπολίτες μας.

Καλή χρονιά σε όλους μας».


Πηγή