Πυρήνας εθελοντισμού το Αγρίνιο! (ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ)

Πλούσιες εκδηλώσεις με αφορμή την Διεθνή Ημέρα Εθελοντισμού

Πυρήνας εθελοντισμού το Αγρίνιο!

350 εγγεγραμμένα μέλη στην Ακτίνα Εθελοντισμού του Δήμου Αγρινίου

Η 5η Δεκέμβρη καθιερώθηκε ως Διεθνής Ημέρα Εθελοντισμού για την Οικονομική και Κοινωνική Ανάπτυξη το 1985, με απόφαση της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ για να αποτίσει τον οφειλόμενο φόρο τιμής στα εκατομμύρια των εθελοντών, που είναι ταγμένοι στην υπηρεσία του ανθρώπου. Στο Αγρίνιο, χθες, η ημέρα τιμήθηκε με την ενημέρωση πολιτών στον πεζόδρομο της Χαριλάου Τρικούπη και την ανάδειξη της Ακτίνας Εθελοντισμού του Δήμου Αγρινίου που πρωτοστατεί σε πανελλήνιο επίπεδο!

makri-anthoula
Η Υπεύθυνη της Ακτίνας Εθελοντισμού του Δήμου Αγρινίου Ανθούλα Μακρή

«Η Ακτίνα Εθελοντισμού του Δήμου Αγρινίου ξεκίνησε από μηδενική βάση στο τέλος Οκτωβρίου του 2014 με πρωτοβουλία του Δημάρχου Γιώργου Παπαναστασίου και εντάσσεται στην Διεύθυνση Υγείας και Πρόνοιας. Ο αρχικός της στόχος, ο οποίος παραμένει ίδιος και σήμερα είναι να λαμβάνει μέρος και να βοηθά σε δράσεις για το κοινωνικό σύνολο όπως είναι δράσεις για την κοινωνική αλληλεγγύη, το κοινωνικό παντοπωλείο, το κοινωνικό φαρμακείο, τη στέγη φιλοξενίας κακοποιημένων γυναικών, τον πολιτισμό, τον τουρισμό, τον αθλητισμό, το περιβάλλον, την πολιτική προστασία και την υποστήριξη σε σεμινάρια και συνέδρια» τόνισε στη «Σ» η Υπεύθυνη της Ακτίνας Εθελοντισμούς του Δήμου Αγρινίου Ανθούλα Μακρή.

Η Ακτίνα Εθελοντισμού, σύμφωνα με την κ. Μακρή, διαθέτει σήμερα 350 εγγεγραμμένα μέλη, ενώ καταγράφεται αυξητική τάξη στις εγγραφές.

«Το πρώτο διάστημα ο κόσμος ήταν ιδιαίτερα επιφυλακτικός. Αργότερα, τα πράγματα άλλαξαν. Οι πολίτες «άνοιξαν» την αγκαλιά τους και άρχισαν να έρχονται εθελοντές και να προσφέρουν με χαρά και όρεξη. Στην διαδρομή μας προστέθηκαν και χορηγοί, με την βοήθεια των οποίων δεν θα μπορούσαμε να πάμε μπροστά την Ακτίνα Εθελοντισμού και να την κατατάξουμε ανάμεσα στις πρώτες ομάδες εθελοντισμού ανά την Ελλάδα» σημείωσε η κ. Μακρή, η οποία υπογράμμισε: «ο εθελοντισμός ενώνει και ο ένας υποστηρίζει τον άλλον. Δεν έχει κόμμα, χρώμα, αλλά έχει την διάθεση προσφοράς και δημιουργίας για το κοινό καλό».

Το γεγονός ότι η Ακτίνα Εθελοντισμού του Δήμου Αγρινίου πρωτοστατεί σε πανελλαδικό επίπεδο αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι επί τρία συνεχή χρόνια το πρόγραμμα Let’s do it της Ακτίνας Εθελοντισμού που στηρίζεται αποκλειστικά σε εθελοντές, έρχεται πρώτο στην Ελλάδα! Επίσης, υπάρχει μεγάλη αποδοχή από άλλες εθελοντικές οργανώσεις ανά την χώρα που τηλεφωνούν για να συμμετέχουν τα μέλη της Ακτίνας Εθελοντισμού του Δήμου Αγρινίου σε δράσεις τους ή σε συνέδρια και σεμινάρια με βάση τον εθελοντισμό.

«Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Εθελοντισμού μέχρι και τις 14/12 θα πραγματοποιήσουμε διάφορες δράσεις. Μέχρι τις 10/12 σε συνεργασία με την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Αιτωλοακαρνανίας θα πραγματοποιήσουμε ομιλίες σε σχολεία του Δήμου για τον εθελοντισμό και το μήνυμά του, καθαρισμούς από τις στροφές της Αβόρανης μέχρι και το Καινούριο με τις Τ.Κ., τους πολιτιστικούς και αθλητικούς συλλόγους της περιοχής, όπως επίσης και τους συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων των σχολείων. Από 12 μέχρι και 14/12 θα στολίσουμε στην πλατεία Παναγοπούλου (Συντριβάνι) το δένδρο προσφοράς της Ακτίνας Εθελοντισμού με παιχνίδια που θα δημιουργήσουν παιδιά. Στο πλαίσιο της δράσης αυτής θα ζητήσουμε από γονείς και συλλόγους που μπορούν και το επιθυμούν να φέρουν παιχνίδια και παιδικά βιβλία για παιδιά άπορων οικογενειών. Στις 14/12 διοργανώνουμε και εθελοντική αιμοδοσία από κοινού με το Σύλλογο Εθελοντών Αιμοδοτών Αγρινίου και τους προσκόπους. Επιπλέον, έχουμε ιδρύσει τον Σύλλογο Ακτίνα Εθελοντισμού – Εθελοντών Ρομά. Με την ομάδα αυτή θα διοργανώσουμε καθαρισμό στα Αη Βασιλιώτικα και στις 17/12 θα στολίσουμε το 13ο Δημοτικό Σχολείο και το δένδρο στην ίδια περιοχή» πρόσθεσε στη «Σ» η κ. Μακρή.

Στη χθεσινή ενημέρωση – γιορτή του εθελοντισμού στο Αγρινίου συμμετείχε το Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο και Λύκειο Αγρινίου με την παρουσία του και προσφορά χειροποίητων κατασκευών, ροφήματα με αγνά προϊόντα και παρουσίαση πίνακα ζωγραφικής με καπάκια που απεικόνιζε την γη με τα χέρια αλληλοβοήθειας και αλληλοϋποστήριξης, σύμφωνα με την Κοινωνική Λειτουργό του Σχολείου Γλυκερία Βαζούκη.

Τέλος, το μήνυμα του εθελοντισμού έστειλε και η μαθήτρια του Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου και Λυκείου Αγρινίου Κατερίνα Ματσούκα, ενώ ζωγραφιές από το 2ο Δημοτικό Σχολείο Αγίου Κωνσταντίνου κοσμούσαν το περίπτερο της ενημέρωσης.

Κώστας Χονδρός για την εφημερίδα «Συνείδηση»

ethelontismos1
Εθελοντές που βρέθηκαν στο περίπτερο ενημέρωσης
ethelontes-mathites1
Εθελοντές και μαθητές του Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου και Λυκείου Αγρινίου

eyhelontismos- kapakia


Πηγή