Ρύθμιση τρεχουσών και καθυστερούμενων ασφαλιστικών εισφορών – Η Ένωση λογιστών φοροτεχνικών Ζακύνθου Ενημερών […]

Μετά την σεισμική δόνησης που έπληξε το νησί της Ζακύνθου στις 26-10-2018 και την κινητοποίηση του συλλόγου μας και των εκπροσώπων του νησιού μας, το υπουργείο εργασίας εξέδωσε την παρακάτω απόφαση που λύνει το πρόβλημα με τις ασφαλιστικές εισφορές : Ρύθμιση τρεχουσών Πρόσθετες Πληροφορίες Αφορά επιχειρήσεις, εργοδότες ή ασφαλισμένους που έχουν επαγγελματική εγκατάσταση ή ασκούν δραστηριότητα στο Νομό Ζακύνθου, ο οποίος επλήγη από το σεισμό της 26ης Οκτωβρίου του 2018. Ρύθμιση τρεχουσών και καθυστερούμενων ασφαλιστικών εισφορών προς τον Ε.Φ.Κ.Α. και το Ε.Τ.Ε.Α.Ε.Π. επιχειρήσεων, εργοδοτών ή ασφαλισμένων που έχουν επαγγελματική εγκατάσταση ή δραστηριότητα στο Νομό Ζακύνθου.

Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ αποφασίζουμε:

  1. Πάσης φύσεως ασφαλιστικές εισφορές που αφορούν σε υποχρεωτική ασφάλιση, τρέχουσες και καθυστερούμενες, προς τον Ε.Φ.Κ.Α. και το Ε.Τ.Ε.Α.Ε.Π. που οφείλονται από επιχειρήσεις ή εργοδότες ή ασφαλισμένους που διατηρούν επαγγελματική εγκατάσταση ή ασκούν δραστηριότητα στο Νομό Ζακύνθου της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, ο οποίος επλήγη από το σεισμό της 26ης Οκτωβρίου του 2018, ρυθμίζονται ως εξής:

α) Οι καθυστερούμενες ασφαλιστικές εισφορές προς τον Ε.Φ.Κ.Α. και το Ε.Τ.Ε.Α.Ε.Π. μέχρι το τέλος του προηγούμενου μήνα εκείνου που συνέβη ο σεισμός, μαζί με τα πρόσθετα τέλη, τόκους και λοιπές προσαυξήσεις της ίδιας ημερομηνίας, κεφαλαιοποιούνται. Για τους μη μισθωτούς κεφαλαιοποιούνται καθυστερούμενες ασφαλιστικές εισφορές για τις οποίες έχει ολοκληρωθεί η προβλεπόμενη από την κείμενη νομοθεσία διαδικασία ετήσιας εκκαθάρισης. β) Αναστέλλεται η καταβολή των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών προς τον Ε.Φ.Κ.Α. και το Ε.Τ.Ε.Α.Ε.Π., καθώς και τυχόν δόσεων οφειλής που έχουν προκύψει για μη μισθωτούς από την ετήσια εκκαθάριση ασφαλιστικών εισφορών ή δόσεων από υπαγωγή σε άλλη ρύθμιση καθυστερούμενων ασφαλιστικών εισφορών, για έξι (6) μήνες, αρχής γενομένης από την 1η του μήνα κατά τον οποίο συνέβη ο σεισμός. Κατά το χρονικό διάστημα αναστολής δεν υπολογίζονται πρόσθετα τέλη, τόκοι και λοιπές προσαυξήσεις και επιβαρύνσεις. γ) Ασφαλιστικές εισφορές των περιπτώσεων α και β που αφορούν μισθωτούς εξοφλούνται σε δώδεκα (12) ισόποσες μηνιαίες δόσεις, αρχής γενομένης από τη πρώτη του επόμενου μήνα κατά τον οποίο έληξε η ανωτέρω εξάμηνη αναστολή. δ) Ασφαλιστικές εισφορές της περίπτωσης α που αφορούν μη μισθωτούς και έχουν κεφαλαιοποιηθεί εξοφλούνται σε δώδεκα (12) ισόποσες μηνιαίες δόσεις, αρχής γενομένης από τη πρώτη του επόμενου μήνα κατά τον οποίο έληξε η ανωτέρω εξάμηνη αναστολή. Ασφαλιστικές εισφορές της περίπτωσης α και β που αφορούν μη μισθωτούς:

  1. οι τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές που η καταβολή τους έχει ανασταλεί, καθώς και καθυστερούμενες ασφαλιστικές εισφορές που δεν έχουν κεφαλαιοποιηθεί, για τις οποίες ολοκληρώνεται η προβλεπόμενη από την κείμενη νομοθεσία ετήσια διαδικασία εκκαθάρισης ασφαλιστικών εισφορών εντός της ανωτέρω περιόδου αναστολής, περιλαμβάνονται σε τυχόν χρεωστικό υπόλοιπο που προκύπτει από τη διαδικασία ετήσιας εκκαθάρισης. Δόσεις οφειλής από την ετήσια εκκαθάριση που πρέπει να καταβληθούν εντός της ανωτέρω περιόδου αναστολής εξοφλούνται σε δώδεκα (12) ισόποσες μηνιαίες δόσεις, αρχής γενομένης από τη πρώτη του επόμενου μήνα κατά τον οποίο έληξε η ανωτέρω εξάμηνη αναστολή. Δόσεις οφειλής από την ετήσια εκκαθάριση που πρέπει να καταβληθούν μετά τη λήξη της περιόδου αναστολής εξοφλούνται εντός των προβλεπόμενων από την κείμενη νομοθεσία προθεσμιών.
  2. για τις τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές, για τις οποίες η προβλεπόμενη από την κείμενη νομοθεσία ετήσια διαδικασία εκκαθάρισης ασφαλιστικών εισφορών δεν έχει ολοκληρωθεί εντός της ανωτέρω περιόδου αναστολής, η καταβολή τους αναστέλλεται μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας ετήσιας εκκαθάρισης και εξοφλούνται μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας εκκαθάρισης σύμφωνα με τη προβλεπόμενη διαδικασία για τη διαχείριση του υπολοίπου εκκαθάρισης.
  3. Η αίτηση για την υπαγωγή στις ρυθμίσεις της παρούσης μπορεί να υποβληθεί μέχρι το τέλος του μήνα που έπεται από την έναρξη ισχύος της.
  4. Τα πρόσωπα της παρ. 1 που υπάγονται στις ρυθμίσεις της παρούσης, τόσο κατά το διάστημα της αναστολής όσο και κατά το διάστημα της καταβολής των δόσεων, και εφόσον τηρούν τους ανωτέρω όρους, είναι ασφαλιστικά ενήμεροι.
  5. Τόσο κατά το διάστημα της αναστολής όσο και κατά το διάστημα της καταβολής των δόσεων και εφόσον τηρούνται οι όροι της παρούσης, αναστέλλεται η διαδικασία λήψης αναγκαστικών μέτρων. Δεν αίρονται οι κατασχέσεις και οι υποθήκες που έχουν ήδη επιβληθεί. Αναβάλλονται οι ποινικές δίκες για παράβαση του α.ν. 86/1967, όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει, αναστέλλεται ή διακόπτεται η εκτέλεση των καταδικαστικών αποφάσεων για παράβαση του ίδιου νόμου.
  6. Στις ρυθμίσεις της παρούσας υπάγονται τα πρόσωπα της παρ. 1 που δεν έχουν υποστεί υλική ζημία στις εγκαταστάσεις.

Τα πρόσωπα της παρ. 1 που αποδεδειγμένα έχουν υποστεί ζημιές μπορούν να υπαχθούν είτε στις ρυθμίσεις της παρούσας είτε στις ρυθμίσεις του άρθρου 8 παρ. 1 του ν. 2256/1994, όπως ισχύει, και της αριθμ. Φ.14/οικ.333/6.3.1998 υπουργικής απόφασης (ΦΕΚ Β΄ 272). Μετά την υπαγωγή τους σε μία εκ των ανωτέρω ρυθμίσεων δεν είναι δυνατή η υπαγωγή τους στη δεύτερη. Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. ΦΕΚ Β’ 5503/07.12.2018 Για τον Δ.Σ του ΕΛΦΕΕΖ Ένωση λογιστών φοροτεχνικών Ελευθέρων επαγγελματιών νομού Ζακύνθου ΕΛΦΕΕΖ
Ζάκυνθος 11-12-2018


Πηγή