«Σε συνεχή κατρακύλα…», του Διoνύση Μάμαλου.

Κοινωνία «Σε συνεχή κατρακύλα…», του Διoνύση Μάμαλου.

Νομίζω ότι συμφωνούμε όλοι μας ότι τα σκουπίδια έχουν «κουκουλώσει» όλα τα άλλα προβλήματα που αντιμετωπίζει το νησί μας, όσον αφορά τις ελλιπείς και προβληματικές υποδομές και έτσι χάνουμε την εικόνα του μεγάλου «κάδρου».

Έχουμε μείνει αρκετά πίσω, αγαπητοί συμπολίτες, από τους υπόλοιπους συνέλληνες και τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας. Αυτή δυστυχώς είναι η αλήθεια και με επικοινωνιακά τρικ, του στυλ «πήγε καλά ο τουρισμός και τα έσοδα», μάλλον απέχουν παρασάγγας από την πραγματικότητα. Γιατί ναι μεν «πήγαμε καλά στο τουρισμό», αλλά το «πράγμα» πήγε μόνο του και λόγω συγκυριών και δεν το «σύραμε» εμείς.

Και εν πάση περιπτώσει μπορεί «να πήγαμε καλά στον τουρισμό», αλλά με ένα νησί γεμάτο σκουπίδια με αποτέλεσμα να γίνουμε ρεζίλι διεθνώς. Ναι μεν πήγαμε καλά στον τουρισμό, αλλά με ένα οδικό δίκτυο που έχει τα μαύρα του τα χάλια, από λακκούβες μέχρι ξεθωριασμένες διαγραμμίσεις που έχουν να γίνουν τουλάχιστον δυο χρόνια. Ναι μεν πήγαμε καλά στον τουρισμό, αλλά με γειτονιές μέσα στο σκοτάδι, λόγω του προβληματικού και ελλιπούς φωτισμού.

Με τον «νότο» αστυνομοκρατούμενο και με διμοιρίες σε όλη την τουριστική περίοδο σε μια από τις πιο φημισμένες τουριστικές μας περιοχές. Με λιμάνια χωμένα και τα διαπόντια νησιά αποκλεισμένα, παρά τις υποσχέσεις και τις δεσμεύσεις ότι θα λυθεί το συγκοινωνιακό πρόβλημα. Τσάμπα η επίσκεψη του Υπουργού Ναυτιλίας Φώτη Κουβέλη ακόμα δεν έχει γίνει τίποτα και οι λιγοστοί κάτοικοι των Οθωνων, του Μαθρακίου και της Ερείκουσας, σιγά, σιγά «κατηφορίζουν» για άλλες πολιτείες για να ξεχειμωνιάσουν οι άνθρωποι, γιατί αν τους συμβεί κάτι το χειμώνα αλίμονο τους. Πήγαμε «καλά στον τουρισμό» αλλά στο Γενικό Νοσοκομείο προχθές στην παθολογική κλινική δεν υπήρχαν γιατροί να περάσουν για επισκέψεις ούτε το πρωί, ούτε το μεσημέρι, γιατί η μια γιατρός ήταν στα Επείγοντα.

Και να θυμίσω ότι σε λίγες ημέρες τελειώνει το έτος και ακόμα το Γενικό Νοσοκομείο λειτουργεί με τον γνωστό αξονικό τομογράφο, ο οποίος λειτουργεί όποτε θέλει αυτός και όχι όποτε θέλουν οι γιατροί!!! Ακόμα να γίνει η προμήθεια του 64 τομών αξονικού τομογράφου και βεβαίως η στελέχωση σε προσωπικό ιατρικό, νοσηλευτικό και άλλων ειδικοτήτων. Πήγαμε «καλά στον τουρισμό» αλλά τα μνημεία μας έχουν τα «μαύρα τους τα χάλια», από τις οχυρώσεις του Παλιού και νέου Φρουρίου, μέχρι το Αχίλλειο που είναι το δεύτερο σε επισκεψιμότητα μουσείο της χώρας. Καλά, για να μην πω για το Αρχαιολογικό μουσείο το οποίο παρέμεινε κλειστό για τρίτη χρονιά και άνοιξε μόλις μπήκε ο χειμώνας.

Πήγαμε «καλά στον τουρισμό» αλλά τα σχολεία μας έχουν τα μαύρα τους τα χάλια, αφού δεν έγιναν παρεμβάσεις και ακόμα να ολοκληρωθούν τα νέα σχολεία που βρίσκονται σε ανέγερση εδώ και κάμποσα χρόνια.

Θα μπορούσα να αναφέρω ατέρμονα παραδείγματα που αντικρούουν και ανατρέπουν το «πήγαμε καλά στον τουρισμό».

Γιατί πρωτίστως πήγαμε επειδή μας ευνόησαν οι συγκυρίες, αλλά σε τελική ανάλυση το «πήγαμε καλά στον τουρισμό» πρέπει να έχει και χειροπιαστή ανταπόδοση στους κατοίκους όσον αφορά την καθημερινότητα τους.

Και εδώ δεν πήγαμε καθόλου καλά. Έχουμε μείνει πολύ πίσω.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στις «Επισημάνσεις υης Κυριακής», 16-12-2018.


Πηγή