Στ. Γκίκας: «Η ιδέα της μετακίνησης των Φυλακών εκτός πόλεως δεν έχει ξεχαστεί…».

Κοινωνία Στ. Γκίκας: «Η ιδέα της μετακίνησης των Φυλακών εκτός πόλεως δεν έχει ξεχαστεί…».

Επίσκεψη στις Φυλακές Κέρκυρας, πραγματοποίησε την Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2018, ο πρ. Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Στέφανος Γκίκας.

Ο κ. Γκίκας συνοδευόμενος από τον Διευθυντή του Σωφρονιστικού Καταστήματος κ. Βασίλη Θώμο και τον Αρχιφύλακα Φυλακών κ. Βασίλη Μπάκα, επισκέφτηκε αρχικά την Εξωτερική Φρουρά όπου ενημερώθηκε από τον νέο Διοικητή, Υπαστυνόμο Α’ Γιώργο Καλούδη για τα ζητήματα που απασχολούν τους Εξωτερικούς Φύλακες, με κύριο αυτό του Βαθμολογίου. Εν συνεχεία επισκέφτηκε το Σωφρονιστικό Κατάστημα, αλλά και το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας (ΣΔΕ) που λειτουργεί στις Φυλακές Κέρκυρας, όπου ξεναγήθηκε από τον Διευθυντή του Σχολείου κ. Κυριάκο Κολέση.

Ο κ. Γκίκας μετά την επίσκεψη δήλωσε:

«Είχα την ευκαιρία σήμερα να επισκεφτώ τις Φυλακές Κέρκυρας, να συζητήσω με την Διοίκηση και τους εργαζόμενους, να ανταλλάξουμε ευχές λόγω των ημερών και φυσικά να ενημερωθώ για όλα τα θέματα που τους απασχολούν.

Η εύρυθμη λειτουργία των Φυλακών είναι αναμφίβολα μια πρόκληση όταν δεν έχεις το απαραίτητο προσωπικό Φυλάκων, ή δεν έχεις γιατρό, ψυχολόγο, κοινωνική λειτουργό, νοσηλευτή κλπ., όπως δυστυχώς συμβαίνει με το Σωφρονιστικό Κατάστημα της Κέρκυρας. Θεωρώ επιβεβλημένη την κάλυψη των ανωτέρω ειδικοτήτων με μόνιμο προσωπικό κάτι που δεν έγινε στην τελευταία προκήρυξη του Υπουργείου Δικαιοσύνης, αφού για τις Φυλακές Κέρκυρας προέβλεπε μόνον 8 εσωτερικούς και 4 εξωτερικούς Φύλακες και κανέναν γιατρό, ψυχολόγο, ή κοινωνικό λειτουργό…

Ακόμη και η τρέχουσα προκήρυξη για τους Φύλακες Φυλακών έχει αδικαιολόγητα καθυστερήσει, με αποτέλεσμα την επιβάρυνση του υπηρετούντος προσωπικού.

Αξιέπαινη πάντως είναι η προσπάθεια και η δουλειά που γίνεται στο ΣΔΕ των Φυλακών, όπου δημιουργήθηκαν αξιοπρεπείς χώροι και αίθουσες διδασκαλίας και που οι καθηγητές με ιδιαίτερο ζήλο εργάζονται και προσφέρουν. Σήμερα φοιτούν 20 περίπου μαθητές.

Τέλος στο ζήτημα του βαθμολογίου των Εξωτερικών Φυλάκων, θεωρώ ότι υπάρχουν πλέον οι προϋποθέσεις, το ίδιο το Σώμα των Εξωτερικών Φυλάκων, βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων, να επιλέγει τους Διοικητές των Εξωτερικών Φρουρών με την σύμφωνη γνώμη του Διευθυντή των Φυλακών.

Κλείνοντας, θέλω να επαναλάβω ότι η ιδέα της μετακίνησης των Φυλακών Κέρκυρας εκτός πόλεως και η μετατροπή του εμβληματικού αυτού κτηρίου σε Μουσείο και πολυχώρο Πολιτισμού, δεν έχει ξεχαστεί. Αρκεί να εξευρεθεί η έκταση εκτός πόλεως, να υπάρξει καλός συντονισμός των τοπικών θεσμικών φορέων και βεβαίως μια συντονισμένη διεκδίκηση από το κεντρικό κράτος… Επ’ αυτού θα επανέλθουμε…

Ανέφερα τέλος στον Διευθυντή των Φυλακών κ. Θώμο ότι η ΝΔ δίδει ιδιαίτερη βαρύτητα στα ζητήματα της εύρυθμης λειτουργίας των Φυλακών, θα καταργήσει άμεσα τον Νόμο Παρασκευόπουλου και θα λειτουργήσει τις Φυλακές Υψίστης Ασφαλείας που ακρίτως σταμάτησε ο ΣΥΡΙΖΑ.».


Πηγή