Συγκινητικές στιγμές με την ομογένεια στη Νέα Υόρκη έζησαν τα μέλη της αποστολής του δήμου Ήλιδας

Συγκινητικές στιγμές έζησαν κοντά στους ομογενείς της Νέας Υόρκης στην Αμερική τα μέλη της αντιπροσωπείας του δήμου Ήλιδας, τα οποία παρευρέθηκαν στην 46η εκδήλωση του Πανηλειακού Συλλόγου της Αμερικής.

Στην άψογη φιλοξενία αλλά και στις επαφές που είχαν στην Νέα Υόρκη αναφέρθηκε χθες ο Δήμαρχος Ήλιδας κ. Χρήστος Χριστοδουλόπουλος, στην συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον χοροδιδάσκαλο του χορευτικού τμήματος του δήμου Ήλιδας κ. Νίκο Χρυσανθόπουλο, τον ειδικό συνεργάτη του Δημάρχου σε θέματα πολιτισμού και λαογραφίας κ. Ηλία Τουτούνη και τον πρόεδρο της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης κ. Γιάννη Αθανασόπουλο.

Οι αιρετοί μαζί με 15 άτομα από το χορευτικό του δήμου είχαν προσκληθεί και συμμετείχαν στις εκδηλώσεις του Πανηλειακού Συλλόγου της Νέας Υόρκης και όπως ξεκαθάρισε χθες ο κ. Χριστοδουλόπουλος για το συγκεκριμένο ταξίδι δεν χρεώθηκε ούτε ένα ευρώ ο δήμος Ήλιδας, καθώς τα εισιτήρια πληρώθηκαν από τους συμμετέχοντες και εκεί δέκα άτομα φιλοξενήθηκαν από την Ιερά Μονή της Αγίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντης, έντεκα άτομα από την οικογένεια του κ. Νίκου Σινόπουλου και δύο άτομα από την οικογένεια της κας Γιώτας Πατολιάς.

Οι επαφές

Αναφορικά με την παραμονή της αποστολής στη Νέα Υόρκη, τα μέλη της συμμετείχαν στην εκδήλωση της ομογένειας, όπου χόρεψαν τα χορευτικά του δήμου, καθώς επίσης χόρεψαν και στο γεύμα που προσέφερε ο Πανηλειακός Σύλλογος στο σπίτι των Λιμνίων.

Επίσης, έγιναν επαφές με την ιστορική εφημερίδα της ομογένειας τον ‘Εθνικό Κήρυκα’ και ο κ. Χριστοδουλόπουλος ζήτησε από τον διευθυντή της τον κ. Διαμαντάρη, και έλαβε την δέσμευσή του, να καλύψει το φετινό ‘Αντάμωμα της διασποράς’ και να γίνει και ένα ρεπορτάζ για την περιοχή προκειμένου να προσελκύσει επενδυτές.

Επίσκεψη πραγματοποιήθηκε και στον πρόξενο της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη τον κ. Κώστα Κούτρα από το Κούμανι και συζήτησαν για την ανάπτυξη των σχέσεων με την Ελλάδα.

Επίσης, πραγματοποιήθηκε συνάντηση και με τον Αρχιεπίσκοπο Βορείου και Νοτίου Αμερικής κ.κ. Δημήτριο, ο οποίος και λόγω του Ιονικού Χωριού έχει την καλύτερη άποψη για την περιοχή και όπως είπε και ο κ. Χριστοδουλόπουλος, η Εκκλησία στο εξωτερικό είναι ο συνδετικός κρίκος με την ομογένεια.

Η αποστολή επισκέφθηκε και το Άγαλμα της Ελευθερίας και το νησάκι της Έλλης, όπου εκεί ο κ. Χριστοδουλόπουλος βρήκε καταγεγραμμένο και το όνομα του αδελφού του πατέρα της μητέρας του, που είχε ταξιδέψει το 1920 στην Αμερική.

«Θέλω να ευχαριστήσω τους ομογενείς της Νέας Υόρκης, οι οποίοι άνοιξαν τα σπίτια τους και την καρδιά τους και μας υποδέχτηκαν και μας είπαν ότι θέλουν τέτοιους δεσμούς με την μητέρα πατρίδα, γιατί δεν ξεχνούν ποτέ τον τόπο που τους γέννησε. Με ευχαρίστησαν οι πρόεδροι όλων των Συλλόγων για την εξωστρέφεια του δήμου μας τα τελευταία χρόνια. Ότι βοήθεια τους έχουμε ζητήσει μας την έχουν δώσει οι ομογενείς. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι εμείς πήγαμε εκεί ως ζητιάνοι, αλλά για να εκφράσουμε την αγάπη και την συμπάθειά μας. Πρώτη φορά πήγε τόσο μεγάλη αντιπροσωπεία και ήταν συγκινητικό να βλέπεις ανθρώπους εκεί να κλαίνε από συγκίνηση» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Χριστοδουλόπουλος.

Μοναδική εμπειρία

Από την πλευρά του ο κ. Χρυσανθόπουλος, ανέφερε ότι τόσο ο ίδιος όσο και τα υπόλοιπα μέλη του χορευτικού έζησαν μία πρωτόγνωρη εμπειρία, έζησαν στιγμές ανεπανάληπτες και ένιωσαν ότι βρήκαν δικούς τους ανθρώπους. «Πάθαμε πολιτισμικό σοκ εκεί από αυτά που είδαμε. Οι άνθρωποι μας άνοιξαν τα σπίτια τους, μας φιλοξένησαν, βρήκαμε μια δική μας οικογένεια και ανανεώσαμε το ραντεβού για το καλοκαίρι στο Αντάμωμα, ενώ μας έγιναν προσκλήσεις να ξαναπάμε» είπε μεταξύ άλλων.

Ο κ. Τουτούνης ευχαρίστησε όλους τους Ηλείους της ομογένειας για την φιλοξενία και επεσήμανε ότι στην συγκεκριμένη επίσκεψη έγινε σύσφιξη των σχέσεων.

Στις συγκινητικές στιγμές που έζησε εκεί αναφέρθηκε ο κ. Αθανασόπουλος ο οποίος είπε: «Μας δέχτηκαν με χαρά και συγκίνηση, ήταν μία πρωτόγνωρη εμπειρία για εμάς αυτό το ταξίδι και συγκινηθήκαμε πολύ. Τους περιμένουμε να τους δεχτούμε και εμείς το καλοκαίρι».

Ο κ. Χριστοδουλόπουλος ευχαρίστησε ιδιαίτερα τον κ. Ντίνο Λυκογιάννη, ο οποίος δώρισε στον δήμο μία χρυσόδετη συλλογή με όλους τους αρχαίους συγγραφείς.

Στην αποστολή συμμετείχαν επίσης ο πρόεδρος της Δημοτικής Εταιρείας ακινήτων κ. Ηλίας Ευσταθόπουλος, ο πρόεδρος του ΝΠΔΔ ‘Ο Ηλείος’ κ. Αλέξης Μανωλόπουλος και η πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Αμαλιάδας κα Δήμητρα Βαρελά.

Να σημειωθεί ότι εκτενές ρεπορτάζ για την αποστολή του δήμου Ήλιδας έκανε και η εφημερίδα ‘Εθνικός Κήρυκας’.


Πηγή