Συνάντηση μελών της ΝΟΔΕ Ν.Δ. Κέρκυρας με τον Δικηγορικό Σύλλογο.

Κοινωνία Συνάντηση μελών της ΝΟΔΕ Ν.Δ. Κέρκυρας με τον Δικηγορικό Σύλλογο.

Σε εξαιρετικά καλό κλίμα πραγματοποιήθηκε την Τρίτη στο Δικαστικό Μέγαρο, με αίτημα της ΝΟΔΕ Κέρκυρας, συνάντηση του Προεδρείου της ΝΟΔΕ αποτελούμενο από τον Πρόεδρο Γιάννη Κοντό, τον Αντιπρόεδρο Μανώλη Ορφανουδακη, την Γραμματέα Κατερίνα Κόκκαλη καθώς και τον Τομεάρχη Παραγωγικών κι Επιστημονικών Φορέων Δημήτρη Μεταλληνό και την Υπεύθυνη Θεματικού Τομέα Δικαιοσύνης Κασσιανή Σκολαρίκη, με τον Πρόεδρο Γιώργο Καλούδη και το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε μετά από αίτημα της ΝΟΔΕ Κέρκυρας και είχε στόχο την ενημέρωση της από τον Δικηγορικό Σύλλογο για τα θέματα που απασχολούν τους δικηγόρους, την Δικαιοσύνη αλλά και την απονομή της στην Κέρκυρα.

Από τον Δικηγορικό Σύλλογο ετέθησαν τα πολύ σοβαρά θέματα της υποχρεωτικής διαμεσολάβησης, η οποία ενέχει κινδύνους αντικειμενικότητας και έξοδα για τους πολίτες, η τραγική κατάσταση που επικρατεί στο συγχωνευμένο με το ΕΦΚΑ Ταμείο Υγείας Δικηγόρων Επαρχιών (ΤΥΔΕ) και οι αποζημιώσεις που χρονίζουν και παραγράφονται, η ενίσχυση της πανευρωπαϊκής πρωτοβουλίας για την μείωση του ΦΠΑ στους δικηγόρους από το 24 στο 10%, η ανάγκη υποχρεωτικής παράστασης δικηγόρου, για τον αγοραστή, στα συμβόλαια με τίμημα άνω των € 10.000, η ανάγκη παράτασης της προθεσμίας κτηματολογικών διορθώσεων λόγω της προβληματικότητας των κτηματολογικών εγγράφων στην Κέρκυρα, το αίτημα ανάληψης από το Κράτος μέρους των εξόδων για τις κτηματολογικές διορθώσεις που δεν ευθύνεται ο πολίτης, καθώς και η ανάγκη συντόμευσης των κτηματολογικών διαδικασιών διόρθωσης.

Επίσης εθίγησαν τα θέματα της διατήρησης με κάθε δυνατό τρόπο στην Κέρκυρα της μεταβατικής έδρας του Διοικητικού Εφετείου Ιωαννίνων, για 4 δικασίμους το έτος, με νομοθετική διάταξη που να προβλέπει και την κάλυψη των εξόδων μετακίνησης και διαμονής των υπηρεσιακών παραγόντων από τα Ιωάννινα στην Κέρκυρα, η ανάγκη πρόσληψης επιπλέον γραμματέων στην γραμματεία του Διοικητικού Πρωτοδικείου Κέρκυρας, όπου υπηρετούν σήμερα μόνο 2 άτομα, η πριμοδότηση με 50% επιπλέον μόρια εντόπιων υποψηφίων στις προσλήψεις προσωπικού με βάση το άρθρο 101 του Συντάγματος, ώστε να μην αδειάζουν οι γραμματείες των δικαστηρίων, η πιστοποίηση του προγράμματος απεξάρτησης «ΔΙΑΥΛΟΣ», ώστε να μην χρειάζονται στα δικαστήρια πιστοποιητικά από αντίστοιχα προγράμματα των Ιωαννίνων, η ανάγκη κατασκευής νέων Φυλακών, η επίσπευση του εξοπλισμού των 2 νέων αιθουσών Τριμελούς και Εφετείου, η αύξηση των Εφετών κατά 1 άτομο, όπως και της Εισαγγελίας Πρωτοδικών με 1 επιπλέον Αντιεισαγγελέα, καθώς και η ανάγκη καθημερινής παρουσίας τουλάχιστον 2 αστυνομικών στο δικαστικό Μέγαρο για λόγους ασφαλείας.

Επιπλέον συζητήθηκε η ανάγκη παράτασης του Νόμου Κατσέλη καθώς και η ψήφιση ξεχωριστής νομοθεσίας για την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Από τα μέλη της ΝΟΔΕ κ. Σκολαρίκη και κ. Μεταλληνό έγιναν ενδιαφέρουσες προτάσεις προς τον Δικηγορικό Σύλλογο, όπως η εντατικοποίηση της εργασίας της επιτροπής επιχώριας περιουσίας, καθώς και η σύσταση επιτροπής που να επεξεργάζεται νομοσχέδια και τέλος από τον κ. Μεταλληνό έγινε η πρόταση άσκησης φοιτητών του Τμήματος Αρχειονομίας του Ιονίου Πανεπιστημίου στον ΔΣΚ, στα Δικαστήρια η σε Δικηγόρους μεμονωμένα, προτάσεις που έγιναν αμέσως αποδέκτες.

Η ΝΟΔΕ τέλος, ευχαρίστησε τον Πρόεδρο του ΔΣΚ κ. Καλούδη, όπως και τα λοιπά μέλη του Δ.Σ., για την ενημέρωση και δεσμεύτηκε ότι θα είναι πάντοτε κοντά στα προβλήματα του νομικού κόσμου της Κέρκυρας.


Πηγή