Συνέντευξη της Άννα-Μαρία Παπίρη στην Τζέμα Δεσύλλα: «Η δίαιτα…αλλιώς!»

Βιβλίο Συνέντευξη της Άννα-Μαρία Παπίρη στην Τζέμα Δεσύλλα: «Η δίαιτα…αλλιώς!»

Η Άννα Μαρία Παπίρη γεννήθηκε στην Κέρκυρα και ζει στην Αθήνα. Σπούδασε σχέδιο και ζωγραφική στην Καλλιτεχνική και Βιοτεχνική Σχολή Κερκύρας, καθώς και γραφικές τέχνες και Βιομηχανικό σχέδιο στη Σχολή Βακαλό. Αποφοίτησε από το πανεπιστήμιο Nottingham Trent το 2000, με πτυχίο στο Management, και συνέχισε τις μεταπτυχιακές σπουδές της στο ίδιο πανεπιστήμιο, λαμβάνοντας ΜΒΑ το 2002.

Παράλληλα με τις σπουδές της εργάστηκε ως συντάκτρια γυναικείων θεμάτων στα περιοδικά “Ένα”, “Votre Beaute”, “7μέρες ΤV”, “Γεύση” και στην εκπομπή του ΑΝΤ1 “Πρωινός Καφές”. Ο τομέας της ομορφιάς, της υγείας και της αντιγήρανσης προσέλκυσε το δημοσιογραφικό της ενδιαφέρον.

Συνεργάστηκε επίσης με το περιοδικό “Status” το 1991 -1993 και το 2003-2004, καθώς και με το εβδομαδιαίο γυναικείο περιοδικό “Εγώ” το διάστημα 1999-2007. Εδώ και 25 χρόνια, από τη θέση της beauty editor, δίνει καθημερινά λύσεις και προτάσεις σε χιλιάδες αναγνώστες για θέματα ευζωίας, υγείας και σωστής εμφάνισης. Το 2005 τη βρήκε στη θέση της beauty editor στο γυναικείο περιοδικό υγείας “Prevention” και στο “Men’s Health” από το 2007. Το 2016 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Οξύ το βιβλίο της «Η δίαιτα…αλλιώς!» στο οποίο αναφέρονται τα εκπληκτικά οφέλη της ελληνικής διατροφής δίνοντας έμφαση στον τρόπο ζωής, τη διατροφή και την άσκηση.

  1. Πώς εμπνεύστηκες την ιδέα για τη συγγραφή του νέου σου βιβλίου «Η δίαιτα..αλλιώς»;

Από ένα τυχαίο και καθοριστικό γεγονός που επηρέασε και τη δική μου ζωή. Κάποιο βράδυ καλεσμένη σε φίλους η συζήτηση στράφηκε σε διάφορες ασθένειες που μας εμφανίστηκαν και πόσο το γεγονός αυτό είχε επηρεάσει την ποιότητα της ζωής μας και τη ψυχοσύνθεση μας. Λόγω της εμπειρίας μου στα περιοδικά υγείας γνώριζα ότι όλα αυτά που ήρθαν βίαια εκεί γύρω στην ηλικία των 50 χρόνων μας, ήταν προβλήματα υγείας που έχουν να κάνουν με τον γενικότερο τρόπο ζωής μας. Την κακή διατροφή, την έλλειψη άσκησης, το στρες κλπ κλπ. Όταν επέστρεψα στο σπίτι αποφάσισα να δουλέψω ένα βιβλίο ευζωίας με τις αρχές της Μεσογειακής διατροφής και κουλτούρας επειδή είναι πιο κοντά στο διατροφικό DNA μας, στο τρόπο ζωής μας και στις συνήθειες μας. Η ζωή που ζούμε είναι μία, ας την σχεδιάσουμε να την ζήσουμε με τον καλύτερο τρόπο!!!

  1. Πες μας λίγα λόγια για το βιβλίο σου!

Είναι ένα βιβλίο αφοσιωμένο σ αυτούς που αγαπούν τη ζωή και τον εαυτό τους. «Η Δίαιτα αλλιώς» δεν απευθύνεται μόνο σε όσους θέλουν να χάσουν κιλά. Αυτή είναι κοντόφθαλμη αντιμετώπιση. Είναι ένα βιβλίο που σε βοηθά να αποκτήσεις καλύτερη ζωή, υγεία και ευεξία και έλεγχο του βάρους στο πέρασμα του χρόνου. Όπως μου έχουν πει πολλοί αναγνώστες είναι ένα οδηγός που πρέπει να υπάρχει σε κάθε σπίτι. Μιλά για την αναζήτηση της αρμονίας στη ζωή μέσα από τις αξίες της ευζωίας και της καλής υγείας.

  1. Για ποιο λόγο κατέληξες στη Μεσογειακή διατροφή;

Πέρα από τις σημαντικές έρευνες που αποδεικνύουν ότι η Μεσογειακή διατροφή είναι η πιο υγιεινή διατροφή στο κόσμο το έκανα από μεράκι. Θέλω να κρατήσουμε την Μεσογειακή μας ταυτότητα. Δεν εννοώ μόνο σαν γεύση αλλά σαν τρόπο ζωής γιατί η Μεσογειακή διατροφή είναι Life style. Έχει απλότητα, ενέργεια, χρώματα, καθαρότητα, ελευθερία, διασκέδαση, σε τροφοδοτεί με ευτυχία. Αποτυπώνει την αγάπη για τον άνθρωπο.

  1. Θεωρείς ότι η ομορφιά με την υγεία επικοινωνούν άμεσα;

Η ομορφιά και η υγεία φυσικά είναι άρρηκτα δεμένες και βγαίνουν μέσα από την τέχνη της ζωής. Η μία αναδεικνύει την άλλη. Όπως έχουμε όραμα να ζούμε σε ευημερία η ομορφιά μας και η καλή μας υγεία είναι μέρος του αρχιτεκτονήματος της ζωής που σημαίνει καλό σχεδιασμό, ενημέρωση και δουλειά στην καθημερινότητά μας.

  1. Έζησες τα παιδικά σου χρόνια στην Κέρκυρα. Πώς επηρέασε η παιδική σου ηλικία τη μετέπειτα πορεία σου;

Μεγάλωσα σε μία αγαπημένη οικογένεια με σεβασμό και πολλή αγάπη. Κέρδισα και κουβαλάω πολλά πράγματα από τους δύο γονείς μου. Από τον πατέρα μου την αγάπη μου για την μουσική και την αίσθηση του ωραίου, ενώ από την μητέρα μου πήρα τη δύναμη να ξεπερνάω καταστάσεις και την ανάγκη μου για ανεξαρτησία. Δύσκολοι συνδυασμοί οι οποίοι συχνά με φέρνουν αντιμέτωπη με συγκρούσεις και αδιέξοδα.

Κάπως έτσι όμως είναι και η κληρονομιά που μεταφέρω μέσα μου από την ζωή στην ιδιαίτερη πατρίδα μου. Οι μέρες μου δεν ήταν ποτέ γλυκερές. Μέσα στην ομορφιά και στην γενικότερη ευαισθησία του χώρου έμαθα ότι ο δρόμος της επιτυχίας είναι μακρύς, μοναχικός, σκληρός και δύσκολος. Η Κέρκυρα των διαφορετικών ταχυτήτων έγραψε στο DNA μου και συνέβαλε σ αυτό που είμαι σήμερα. Από τις αμφιθυμίες της ζωής γεννήθηκα και εγώ.

  1. Κέρκυρα και τοπική κουζίνα. Ποιες είναι οι ωραιότερες αναμνήσεις σου;

Ακόμη και σήμερα κάποιες Κυριακές κλείνω τα μάτια και νιώθω ότι περπατάω στα σοκάκια στο Καμπιέλο και μυρίζω την παστιτσάδα που με τόσο δεξιοτεχνία σιγο-μαγειρευόταν στα σπίτια στην παλιά πόλη. Έχω δυνατές γευστικές αναμνήσεις από την Κέρκυρα τις οποίες συνδυάζω στη σκέψη μου με ευτυχισμένες και ανέμελες στιγμές. Η μυρωδιά και η γεύση του ζεστού ψωμιού από το φούρνο της θείας Μαρίας στον Άγιο Μαρτίνο έρχονται και δημιουργούν ένα σκίρτημα μέσα μου ενώ τα μακαρόνια με κιμά της μαμάς μου, βουνό ολόκληρο που με περίμενε στην επιστροφή από το σχολείο, μου μεταφέρουν αισθήματα ζεστασιάς, ασφάλειας και αγάπης. Θυμάμαι έντονα τα σπερνά της νονάς μου…Κάθε χρόνο στην Κοίμηση της Παναγίας, 21 Νοέμβρη έτρεχα από τους πρώτους για να φάω όσο πιο πολλά μπορούσα…έτρωγα και από το κατσαρολάκι καθοδόν προς το σπίτι μου. Αξεπέραστες γεύσεις, μοναδικά συναισθήματα ανεπανάληπτα και άφθαρτα.

  1. Ποια είναι τα σχέδιά σου για το μέλλον;

Αν υπάρχει ένας λόγος που θέλω να ζήσω αρκετά χρόνια είναι για να προλάβω να πραγματοποιήσω όσα περισσότερα από αυτά που ονειρεύομαι. Έζησα πολλά χρόνια σαν εργαζόμενη μέσα στη καθημερινή παραγωγή των περιοδικών περιχαρακωμένη από συστήματα και πολιτικές που συχνά κλόνιζαν τα προσωπικά μου ενδιαφέροντα. Σήμερα έχω την δυνατότητα να απολαμβάνω και να επιλέγω ότι μου αρέσει. Έκανα πολλές αλλαγές στη ζωή μου με το πέρασμα του χρόνου, προσπαθώ να εξελίσσομαι και να μην με βαριέμαι Δεν σπαταλάω πια το χρόνο μου με άσκοπες ενέργειες. Δεν έχω άπλετο χρόνο μπροστά μου. Είμαι πιο επιλεκτική σε κάθε τομέα. ΄Ηρθαν τα χρόνια της ωριμότητας βλέπετε. Έχω στα άμεσα πλάνα μου μακρινά ταξίδια, νέες εμπειρίες, καινούρια βιβλία, ήδη σχεδόν ολοκληρώνω το τρίτο μου βιβλίο, αλλά και κάποιες διαφορετικές σπουδές που τις χρωστάω στον εαυτό μου.

  1. Μια συμβουλή για τους αναγνώστες μας!

Δεν μου αρέσει να δίνω συμβουλές γενικότερα, ωστόσο αυτό που ανακαλύπτω καθημερινά είναι ότι δεν αγαπάμε τον εαυτό μας και δεν αγαπάμε το «τώρα». Πασχίζουμε για το αύριο, στο οποίο δεν ξέρουμε εάν θα υπάρχουμε και μέσα από αυτήν μας την επιθυμία κακοποιούμε τον εαυτό μας σωματικά και ψυχικά. Η αγάπη για τον εαυτό μας, ξεκινάει από τη σωστή φροντίδα μας σε κάθε επίπεδο. Στη διατροφή, στην άσκηση, στη ψυχική/συναισθηματική τροφή, στις επιλογές μας, στους ανθρώπους που συναναστρεφόμαστε. Όπως πολύ σωστά είχε πει ο Erich Fromm “είναι μία τέχνη που πρέπει την μαθαίνουμε από παιδιά¨.


Πηγή