«Το μυστήριο του πραγματικού Αϊ Βασίλη…. από την Ελένη Ρένεση».

Βιβλίο «Το μυστήριο του πραγματικού Αϊ Βασίλη…. από την Ελένη Ρένεση».

«Το μυστήριο του πραγματικού Αϊ Βασίλη» της Ελένης Ρένεση είναι ένα όμορφο παραμύθι που απευθύνεται όχι μόνο σε παιδιά αλλά και σε ενήλικες. Υπάρχει τελικά ο Άγιος Βασίλης; Η απάντηση βρίσκεται εδώ, σε αυτό το βιβλίο. Στο τέλος αυτής της ενδιαφέρουσας παιδικής ιστορίας, υπάρχει και μια έκπληξη.

Η Ελένη Ρένεση με πολλή αγάπη για τα παιδιά δημιούργησε μια όμορφη χριστουγεννιάτικη ιστορία και αποτελεί το τέλειο δώρο για τις ημέρες των Χριστουγέννων.

Η ίδια μιλώντας στο Corfutvnews υποστήριξε ότι το βιβλίο αυτό δημιουργήθηκε με αφορμή την χριστουγεννιάτικη απορία σχετικά με την ύπαρξη του Αϊ Βασίλη. Έτσι το 2017 το παραμύθι «Το μυστήριο του πραγματικού Αϊ Βασίλη» από τις εκδόσεις Ωρίωνας με την υπέροχη εικονογράφηση της Ανδριάνας Ρούσσου έγινε πραγματικότητα.

Όπως είπε: «Η γιορτινή περίοδος έχει ξεκινήσει και πολύ από εμάς, μικροί ή μεγάλοι, ανυπομονούμε να μεταφερθούμε στο δικό μας παραμύθι, το παραμύθι της ζωής μας, που θα μας ταξιδέψει στον κόσμο που εμείς θέλουμε. Όταν όμως τα παιδιά παίρνουν το λόγο και αναρωτιούνται: «μαμά τελικά υπάρχει Αϊ Βασίλης;», πως πρέπει να απαντήσουμε για να τα μεταφέρουμε στον κόσμο του παραμυθιού, που όπως λέει κι ο ορισμός του σημαίνει παρηγοριά, ανακούφιση, ενθάρρυνση. Έχετε αναλογιστεί πόσες φορές χρειάζεται να πιστέψουμε σε πράγματα που δεν αγγίζονται; Αυτά, που ίσως είναι πιο δύσκολο να τα εξηγήσουμε στα παιδιά μας; Έτσι είναι ωραία να προσπαθήσουμε να το κάνουμε μπαίνοντας στο δικό τους μυαλό. Όταν οι πρώτες απορίες αρχίζουν να διατυπώνονται και στο παιδικό μυαλό δημιουργούνται περίεργες διαστάσεις για το πρόσωπο του Αϊ Βασίλη, τότε είναι η ώρα για ενδιαφέρουσες συζητήσεις, που μπορεί να γίνουν πιο ευχάριστες διαβάζοντας αυτό το παραμύθι. Έτσι τα παιδιά θα μπορούν να απαντήσουν έξυπνα στους φίλους τους και οι μεγάλοι στα παιδιά τους.

Σ’ αυτόν τον παραμυθένιο κόσμο προσπαθώ να σας ταξιδέψω κι εγώ μέσα από ένα χριστουγεννιάτικο παραμύθι λίγο διαφορετικό από τα καθιερωμένα. Το παραμύθι αυτό δε μας μεταφέρει απλά σε μια ρομαντική ατμόσφαιρα που όμως θα μας κάνει να φανταζόμαστε σενάρια ουτοπικά, τρέφοντας το ακραίο και εξωπραγματικό στο παιδικό μυαλό και προσπαθώντας να δώσει μια λύση πρόσκαιρη, που ίσως διχάσει τα παιδιά και τα προβληματίσει μεγαλώνοντας.

«Το μυστήριο του πραγματικού Αϊ Βασίλη» διαδραματίζεται στο σχολικό περιβάλλον και έχει διαλόγους σαν κι αυτούς που χρησιμοποιούν οι μαθητές σήμερα. Αυτό το κάνει πιο άμεσο, παραστατικό και οικείο στα μάτια των παιδιών, που μπορεί να ταυτίζονται με τους ήρωες. Έχει πλοκή και δράση, όταν οι δυο ομάδες μαθητών προσπαθούν να κερδίσουν ένα στοίχημα για το αν υπάρχει ή όχι ο πραγματικός Αϊ Βασίλης. Έτσι μέσα από αυτό οι αναγνώστες θα ταξιδέψουν σε χριστουγεννιάτικες ιστορίες, θα γνωρίσουν τα διαφορετικά ονόματα του Αϊ Βασίλη σε διάφορες χώρες, θα μάθουν τη χριστιανική ιστορία για τον Μέγα Βασίλειο, θα ανατρέξουν σε έθιμα των ημερών από τις παλιότερες εποχές μέχρι σήμερα. Τέλος θα πάρουν μια ξεκάθαρη απάντηση στο ερώτημά τους μέσα από ένα συγκινητικό γράμμα που θα ανατρέψει τα δεδομένα, χωρίς όμως να τα εμποδίσει να ονειρεύονται, να προσδοκούν και να προσπαθούν στη ζωή τους.

Πέρα από την απάντηση που θα αναζητήσουν οι αναγνώστες μας θα περάσουν όμορφα παίζοντας είτε μόνοι τους ή σε ομάδες το παιχνίδι του κρυμμένου θησαυρού που υπάρχει στο παράθεμα, θέλοντας να τονίσω την αξία των παιχνιδιών όπως ήταν παλιότερα. Επίσης θα εκφράσουν τις απορίες τους στο γράμμα που θα στείλουν στον δικό τους Αϊ Βασίλη, όχι για να του ζητήσουν δώρα, αφού μπορούμε να ζήσουμε και χωρίς αυτά, αλλά για να συνομιλήσουν μαζί του και να εκφράσουν τις δικές τους απορίες. Το παραμύθι ενδείκνυται για δραματοποίηση και δράσεις σε Δημοτικά σχολεία.

Εύχομαι σε όλους από καρδιάς να μην αφήσετε τίποτα να χαλάσει τη μαγεία των Χριστουγέννων και προσπαθήστε η ζωή σας να γίνει το δικό σας παραμύθι…».


Πηγή