Το Πειραματικό σχολείο Πατρών που διαμορφώνεται για να φιλοξενήσει παιδικό σταθμό και οι αναμνήσεις των αποφοί […]

"Τίτλοι τέλους" για ένα κτίριο που στέγασε πολλούς μαθητές και τους άφησε τις πιο γλυκιές αναμνήσεις. Πρόκειται για το παλιό Πειραματικό Σχολείο στην οδό Βαλτετσίου στην Πάτρα, το οποίο κατεδαφίζεται μέρος του και διαμορφώνεται για να κατασκευστεί από τον Δήμο ο νέος παιδικός σταθμός.

Ο εικονολήπτης Κωνσταντίνος Πέττας κοινοποίησε στο faceboοk φωτογραφίες από την κατεδάφιση μέρους του κτιρίου που στέγαζε τα παλιό Πειραματικό Σχολείο στην οδό Βαλτετσίου στην Πάτρα.

Της Ελευθερίας Μακρυγένη

11 Σεπτεμβρίου 1972. Το κουδούνι στο Πειραματικό Σχολείο του Πανεπιστημίου Πατρών, χτυπά για πρώτη φορά. Οι μαθητές της μιας και μοναδικής τάξης του δημοτικού και της μιας και μοναδικής τάξης του Γυμνασίου, συναντιούνται στο μικρό προαύλιο του σχολείου, που στεγάζεται στo τετράγωνο που σχηματίζουν οι οδοί Κορίνθου- Μανιακίου – Μαιζώνος – Βαλτετσίου, εκεί που σήμερα φιλοξενείται η Α ΕΛΜΕ Αχαΐας.

Τα 30 παιδιά κάθε τάξης, που κάθισαν στα θρανία, κλήθηκαν να πειραματιστούν, μαζί με τους καθηγητές και τους δασκάλους, σε νέους τρόπους διδασκαλίας, καθώς και να μοιραστούν μέσα από την σχολική τους ζωή, γνώσεις, παιδικές και εφηβικές στιγμές, που μένουν ανεξίτηλα χαραγμένες στη μνήμη.

Το Πειραματικό Σχολείο, λειτουργούσε υπό την ομπρέλα του Πανεπιστημίου και οι πρώτοι εκπαιδευτικοί, που πήραν το τιμόνι του στα χέρια τους, εκείνη τη δύσκολη περίοδο, επί δικτατορίας συνταγματαρχών, ήταν οι: Ζούμπος, Κοσμόπουλος και Λεβέτσιος.

Οι πρώτοι μαθητές θυμούνται ακόμα την ποιότητα της παράδοσης του μαθήματος, η οποία δεν περιοριζόταν στη θεωρία. Ήταν το μοναδικό σχολείο της περιοχής που είχε τη δυνατότητα να πραγματοποιεί πειράματα σε πλήρως οργανωμένα (για την εποχή) εργαστήρια, ενώ εκείνα τα πρώτα χρόνια το μάθημα παρακολουθούσαν εκτός από τους μαθητές και φοιτητές του πανεπιστημίου, (ειδικά όσοι προορίζονταν για τον εκπαιδευτικό τομέα) κάνοντας την πρακτική τους επί του διδασκαλικού έργου.

Εκτός από την πρόοδο υπήρχε και η συντήρηση. Οι απόφοιτοι των πρώτων χρόνων, θυμούνται ότι ήταν υποχρεωμένοι να…φιλούν το χέρι του στρατηγού Τάγαρη, ο οποίος είχε τοποθετηθεί Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών, από την Χούντα σε ένδειξη σεβασμού.

Η επιλογή των πρώτων μαθητών έγινε με κλήρωση, όσον αφορά το Δημοτικό Σχολείο, ενώ η συμπλήρωση της τάξης του Γυμνασίου, έγινε με κλήρωση ανάμεσα στους μαθητές που έδωσαν εξετάσεις και συγκέντρωσαν βαθμό μεγαλύτερο του 16.

Η σύνθεση που προέκυψε ήταν ποικίλη και άρα ανομοιογενής. Παιδιά από διαφορετικές περιοχές της Πάτρας και κοινωνικής διαστρωμάτωσης συναντήθηκαν στον ίδιο χώρο, με αποτέλεσμα η πρώτη τάξη του γυμνασίου να χωριστεί σε πολλές διαφορετικές παρέες. Με την πάροδο του χρόνου τα δεδομένα διαφοροποιήθηκαν και το κλίμα ανάμεσα στους μαθητές, άλλαξε.

Απόφοιτοι του 1988 θυμούνται ότι γνωρίζονταν όλοι οι μαθητές του σχολείου μεταξύ τους, έστω και φυσιογνωμικά, αφού, είτε λίγο είτε πολύ, ο ένας βρισκόταν στην καθημερινότητα του άλλου, από την αρχή, μέχρι το τέλος της σχολικής εκπαίδευσης. Αυτό άλλωστε θεωρείται ένα από τα δυνατά «χαρτιά» του συγκεκριμένου σχολείου. Επιπλέον τα πρώτα χρόνια, κάθε τάξη διέθετε μόνο ένα τμήμα των 30 μαθητών και η ατμόσφαιρα έμοιαζε κάπως…οικογενειακή, στην κυριολεξία, σε συγκεκριμένες περιπτώσεις.

Στο Πειραματικό Σχολείο του Πανεπιστημίου Πατρών φοίτησαν πράγματι ολόκληρες οικογένειες. Μικρά και μεγαλύτερα αδέλφια και ξαδέλφια, γονείς και παιδιά συναντήθηκαν στους χώρους του, αφού οι καθηγητές είχαν το δικαίωμα να εγγράψουν τα παιδιά τους στο σχολείο. Οι οικογένειες Δούρου, Σαλαμαλίκη, Γούδα, Τυροπάνη, Χαρτά, Καράβολα, Τουλιάτου, ήταν μερικές από αυτές.

Πρόσωπα που έχουν τη δική τους πια επαγγελματική διαδρομή και δράση εντός και εκτός Πατρών, υπήρξαν μαθητές του Πειραματικού, όπως ο γνωστός δημοσιογράφος Γιώργος Κουβαράς, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο Δημοτικό Συμβούλιο της Πάτρας Κώστας Χριστόπουλος, ο Θεόδωρος ο Θάνος και η Αγγελική Δούρου, της γνωστής επιχειρηματικής οικογένειας, οι, επίσης επιχειρηματίες, Μάριος Πραπόπουλος, Πάνος Μέξας, Παναγιώτης Βασιλείου, Γιώργος Καλής, Κλεοπάτρα Βαζακοπούλου, οι γιατροί Χάρης και Νίκος Σαλαμαλίκης, Γιώργος Τσόγκας, ο αναισθησιολόγος Λεωνίδας Γούδας, η γενετίστρια Ευγενία Στεφάνου, η Ευγενία Τρακαδά, η Έμπυ Κατσαράκη, οι γνωστοί καρναβαλιστές Πέτρος Ψωμάς, Φώτης Λουριδάς, Σοφία Βγενοπούλου, Νίκος Νταλαχάνης, η Κατερίνα και ο Γιώργος Καράβολας, παιδιά του πρώην Δημάρχου Πατρέων Ανδρέα Καράβολα, ο Στάθης και η Μαρία Τουλιάτου, η κόρη και ο γιος του πρώην αντιδημάρχου Χριστόδουλου Τουλιάτου και αργότερα, οι δημοσιογράφοι Βίκυ Σονικιάν και Πένυ Μακρή.

Το πρώτο κτήριο που στέγασε το Πειραματικό στην Μανιακίου.Στιγμιότυπο από μασκέ πάρτυ στην αυλή του σχολείου για τους αποφοίτους του 1987. Δικαρίνονται οι: Παντελής Τσίμαρης, Έρη Μαρτίνη, Ευγενία Λεβέτσιου, Αμαλία Μιχαλοπούλου, Ευγενία Στεφάνου, Ναυσικά Κυριακοπούλου.

Στις μικρές αίθουσες και στο περιορισμένου χώρου, προαύλιο, τα παιδιά μοιράστηκαν παιχνίδια, γέλια, φάρσες και όχι μόνο, καθώς σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, το σχολείο λειτούργησε ως "θερμοκοιτίδα" ερώτων, οι οποίοι κατέληξαν σε γάμο.

Ο δημοσιογράφος Γιώργος Κουβαράς (απόφοιτος 1980) έμελλε να γνωρίζει εκεί τη μετέπειτα σύζυγό του Ελένη Καββαδία (απόφοιτη 1980), ενώ στο ίδιο σχολείο είχαν βρεθεί και οι νυν σύζυγοι Γρηγόρης Ζαχαράτος (απόφοιτος 1986) και Μαρία Τουλιάτου (απόφοιτη 1989), Λεωνίδας Γούδας (απόφοιτος 1981) και Μαρία Γιαλελή (απόφοιτη 1983), Τάκης Σούρας (απόφοιτος 1978) και Βασιλική Σωτηροπούλου (απόφοιτη 1979) και Κώστας Φωστέρης (απόφοιτος 1984) και Γιάννα Γκανά (απόφοιτη 1985).

Το Πειραματικό Σχολείο βρέθηκε πολλές φορές στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, με διάφορες αφορμές. Είναι χαρακτηριστικό ότι όλοι οι μαθητές της πρώτης χρονιάς, που έδωσαν πανελλήνιες εξετάσεις, κατάφεραν να εισαχθούν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, ενώ μεταξύ άλλων, και η τάξη του Κώστα Χριστόπουλου συγκέντρωσε απόλυτο σχεδόν ποσοστό επιτυχίας στις Πανελλήνιες, με τους 29 από τους 30 μαθητές να εισάγονται σε ανώτατες σχολές, χωρίς να λείπουν παράλληλα οι πρωτιές.

Οι επιδόσεις έστρεψαν τα φώτα της επικαιρότητας στο σχολείο ενώ σε διάφορα προσωπικά αρχεία συναντά κανείς σχετικά ρεπορτάζ τοπικών και Αθηναϊκών εφημερίδων.

Ιδιαίτερη μνεία όμως είχε γίνει από τα ΜΜΕ στη συμμετοχή και διάκριση τριών μαθητών του σχολείου, σε τηλεπαιχνίδι της ΥΕΝΕΔ, το 1980. Επρόκειτο για το «Μήπως γνωρίζετε;» ένα τηλεπαιχνίδι γνώσεων, που παρουσίαζαν ο Ίκαρος και η Ρένα Καπιτσαλά.

Η ομάδα του Πειραματικού Σχολίου, αποτελούμενη από τον πρώην Αντιδήμαρχο Κώστα Χριστόπουλο, τον Μπάμπη Γιαννακόπουλο και τη Μαρίνα Πάρχα κατάφερε να φτάσει μέχρι τον τελικό. Εκεί αντιμετώπισε την ομάδα του 1ου Λυκείου Αλεξανδρούπολης. Οι δυο ομάδες, αποδείχθηκαν ισόπαλες και όπως προκύπτει και από δημοσίευμα της Μεσημβρινής, με ημερομηνία 5 Ιανουαρίου 1981 «τα παιδιά του Πρώτου Λυκείου Αλεξανδρουπόλεως και του Πειραματικού της Πάτρας, επέστρεψαν με ένα δώρο 100.000 δραχμών, για τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων των σχολείων τους».

Είχε προηγηθεί ρεπορτάζ της εφημερίδας «Πελοπόννησος», στις 31 Δεκεμβρίου 1980, υπό τον τίτλο «Το Πειραματικό της Πάτρας πρώτο στο παιχνίδι Μήπως γνωρίζετε;», το οποίο ανέφερε ότι το παιχνίδι «έχει ήδη μαγνητοσκοπηθεί και τα δύο Λύκεια ισοβάθμισαν με 29 βαθμούς. Η ΥΕΝΕΔ αποφάσισε να διαθέσει 1000.000 δρχ. ακόμα, για το δεύτερο Λύκειο, που πρώτευσε».

Η συμμετοχή των παιδιών στο τηλεπαιχνίδι είχε προκαλέσει αίσθηση, δεδομένου ότι εκείνες της εποχές, η συμμετοχή απλών πολιτών σε τηλεοπτικές εκπομπές, δεν ήταν συνηθισμένη, όπως στις μέρες μας. Και εκτός αυτού είχε και ένα πρόσθετο όφελος για τους συμμετέχοντες. Οι μαθητές απέδειξαν μέσω του παιχνιδιού, τις γνώσεις τους στην ιστορία και μαζί με το χρηματικό ποσό είχαν εξασφαλίσει, δικαίως, και ένα 20άρι στο συγκεκριμένο μάθημα.

Διακρίνονται οι: Αγγελική Δούρου, Ευγενία Στεφάνου, Δήμητρα Κουνινιώτη, Κώστας Γεληνιώτης, Ναυσικά Κυριακοπούλου, Έρη Μαρτίνη, Σωσώ Αναστασοπούλου, Δήμητρα Κασπίρη, Βιβή Παπατσώρη, Αμαλία Μιχαλοπούλου, Ευγενία Λεβέτσιου.Κλασική φωτογραφία σε εκδρομικό πούλμαν, τη δεκαετία του ’80. Διακρίνονται οι: Κλεονίκη Μπαντζή, Ευγενία Τρακαδά, Παναγιώτης Παπαχριστόπουλος, Βαγγέλης Πέρπερας, η καθηγήτρια Ευθυμία Φανού, και οι: Δήμητρα Κουνινιώτη, Ναυσικά Κυριακοπούλου.28η Οκτωβρίου 1994-Σχολική παρέλασηΑ Τάξεις Δημοτικού Γυμνασίου_2_ΠΣΠΠΑπόφοιτοι1981_ΠΣΠΠ

Το 1987 προστίθεται ένα νέο δεδομένο στην ιστορία του σχολείου. Άλλαξε στέγη και οι μαθητές κλήθηκαν να αποχαιρετήσουν το παλιό και μικρό κτίριο, το οποίο ωστόσο, στα δικά τους μάτια δεν φάνταζε ως ένας ασφυκτικός χώρος, αλλά ως μια ζεστή εστία, πλούσια σε αναμνήσεις. Και μπορεί το κτίριο της Ανθούπολης να ήταν πιο καινούργιο και πιο λειτουργικό, για κάποιους όμως δεν ήταν δελεαστικό. Η αλλαγή δεν χαροποιούσε, όπως αναμενόταν.

Άλλωστε είχαν συνηθίσει να έχουν κινητές μπασκέτες. λόγω της έλλειψης χώρου ή ακόμα και να κυνηγάνε τη μπάλα, όταν αυτή ξέφευγε από το προαύλιο και κατέληγε στα διπλανά γραφεία του ΚΚΕ ή στον ακάλυπτο γειτονικής πολυκατοικίας.

Ήταν άλλωστε και τα στέκια που είχαν δημιουργήσει εκεί γύρω. Το γωνιακό γαλακτοπωλείο της γειτονιάς, το καφεζαχαροπλαστείο «Ο Μάρκος» στην οδό Ζαϊμη, που ήταν «must» για λουκουμάδες και κρέμες με μέλι, αποτελούσε αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητας πολλών παιδιών, τα οποία μέχρι τότε, παρακολουθούσαν πότε πρωί και πότε απόγευμα τα μαθήματα, από Δευτέρα μέχρι και Σάββατο, μιας και βρισκόταν σε ισχύ, αναγκαστικά, το μέτρο της διπλής βάρδιας, αφού το κτίριο μοιράζονταν οι μαθητές του Δημοτικού και του Γυμνασίου – Λυκείου.

Εκτός των άλλων, με τη μετακόμιση οι μαθητές έχασαν και μια από τις αγαπημένες τους πλάκες. Η παλαιότητα του κτιρίου ήταν απίστευτα βολική για το σενάριο μιας διαδεδομένης Πρωταπριλιάτικης, κυρίως, φάρσας, που ήθελε να γίνεται…σεισμός. Τα παιδιά κουνούσαν θρανία και φώτα και το σκηνικό του φόβου ήταν έτοιμο.

Είναι χαρακτηριστικό δε, ότι οι τότε μαθητές της Γ΄ τάξης του Λυκείου (απόφοιτοι 1987), αρνήθηκαν να αλλάξουν κτίριο, στη μέση της χρονιάς και για να διατρανώσουν την αντίθεσή τους ακολούθησαν το γνωστό δρόμο της κατάληψης. Κάποιοι δεν ξεχνούν, ότι με αυτό τον τρόπο πέτυχαν την ικανοποίηση του αιτήματός τους, αλλά και τις πλάκες που έκαναν σε πολλούς Πατρινούς, κατά τη διάρκεια της κατάληψης, αξιοποιώντας με πολύ φαντασία, το τηλέφωνο και τον τηλεφωνικό κατάλογο του σχολείου.

Ο νέος χώρος στην Ανθούπολη οδήγησε σε νέες στιγμές και διαφορετικά δεδομένα στους μαθητές. Οι απόφοιτοι του 1988, ανασύρουν από τη μνήμη τους το περίφημο …καπνιστήριο..

Απόφοιτοι1987_ΣΤ'Δημοτικού_ΠΣΠΠ

Ανάμεσα σε αχλαδιές και άλλα δέντρα, δίπλα σε λοφάκια, οι έφηβοι έκαναν τις πρώτες τους ρουφηξιές, δίνοντας το αντίστοιχο ραντεβού, με κωδική ονομασία, φυσικά, προς αποφυγήν…παρατράγουδων. «Dunhill» ήταν ο κωδικός, που σηματοδοτούσε την ώρα του τσιγάρου και δεν επελέγη τυχαία. Από τη μια η γνωστή μάρκα τσιγάρων, που βρισκόταν τότε στην πρώτη θέση των προτιμήσεων και από την άλλη, η περιγραφή της τοποθεσίας, που αποτελούσε το καπνιστήριο, στα Αγγλικά

(«Down the hill», δηλαδή κάτω στο λόφο).

Ψάχνοντας στο κουτί των αναμνήσεων αρκετών αποφοίτων στέκεται κανείς και στην κόντρα Πειραματικού και Πρότυπου, η οποία έπαιρνε μεγάλες διαστάσεις στους αγώνες μπάσκετ και ποδοσφαίρου. Πρώην μαθητές του Πειραματικού του Πανεπιστημίου, δε διστάζουν να παραδεχτούν ότι τις περισσότερες φορές γνώριζαν την ήττα.

ΓΙΟΡΤΗ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ 1988 – ΣΤ_ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ

Από το 2008 οι μαθητές του Πειραματικού στεγάζονταιτην Πανεπιστημιούπολη. Ο Σύλλογος ποφοίτων του Πειραματικού ιδρύθηκε το 2009 και αυτή τη στγιμή τα μέλη του ξεπερνούν τα 300.

1991 – ΣΤ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥΦιλική συνεύρεση 1994Απόφοιτοι1984_ΣΤ'Δημοτικού ΠΣΠΠ


Πηγή

  • Δημοσιεύτηκε:

    2 Δεκεμβρίου 2018

  • Κατηγορίες:

    Κοινωνία