Τρακτέρ στους δρόμους μέσα στις γιορτές – Άκαρπη η συνάντηση Αραχωβίτη-αγροτών

Κινητοποιήσεις μέσα στις γιορτές δρομολογούν οι αγρότες της Ηλείας αλλά και σε όλη την Ελλάδα γενικότερα, μετά τη χθεσινή συνάντηση της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Σταύρο Αραχωβίτη.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα agrotypos.gr, η συνάντηση με τον υπουργό απέβη άκαρπη καθώς δεν απέφερε κάποιο χειροπιαστό αποτέλεσμα. Αποχωρώντας από τη συνάντηση οι εκπρόσωποι των αγροτών προανήγγειλαν γενικές συνελεύσεις σε όλη την Ελλάδα, στις οποίες θα αποφασιστεί η μορφή των κινητοποιήσεων που θα γίνουν.

Όπως δήλωσε στην εφ. «Πατρίς» ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας (ΟΑΣΗ), Χρήστος Γιαννόπουλος, εντός της επόμενης εβδομάδας θα γίνουν οι πρώτες συνελεύσεις και συσκέψεις μεταξύ των αγροτικών συλλόγων της Ηλείας και στη συνέχεια θα γίνουν συναντήσεις με την αντίστοιχη ομοσπονδία της Αιτωλοακαρνανίας και συλλόγους της Αχαΐας, ώστε να προγραμματιστεί κοινή μαζική κινητοποίηση, πιθανότατα στην Πάτρα, μεταξύ Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς.

«Θα γίνουν εντός των ημερών οι πρώτες συναντήσεις, πρώτα σε επίπεδο νομού και ύστερα σε επίπεδο περιφέρειας, για να καθορίσουμε τις μορφές δράσης μας», τόνισε ο κ. Γιαννόπουλος, εκφράζοντας την ενόχλησή του για το αλαζονικό στιλ του υπουργού στη χθεσινή συνάντηση, και αναφέρθηκε επιγραμματικά στο γενικό πλαίσιο των αιτημάτων του αγροτικού κόσμου.

«Το κόστος παραγωγής παραμένει δυσβάσταχτο, ενώ η τιμή σε πολλά αγροτικά προϊόντα, όπως το ελαιόλαδο, έχει καταρρεύσει, με συνέπεια να έχει συρρικνωθεί δραματικά το αγροτικό εισόδημα. Παράλληλα, θα συνεχίσουμε να επιμένουμε στο ζήτημα του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ο οποίος δεν έχει επικαιροποιηθεί και ουσιαστικά δεν καλύπτει τις περισσότερες ζημιές. Εμείς θέλουμς να καλύπτει τους παραγωγούς για όλο τον χρόνο στο 100% της ζημιάς και για όλα τα ζημιογόνα αίτια, όπως π.χ. ο δάκος, για τον οποίο μας εμπαίζουν με το να μην καλύπτουν τη ζημιά», εξήγησε ο πρόεδρος της ΟΑΣΗ και στάθηκε ιδιαίτερα στο ζήτημα του ελαιολάδου.

«Πέρα από τις μεγάλες καθυστερήσεις στις αποζημιώσεις ΠΣΕΑ, ειδικά για το ελαιόλαδο ζητάμε να καλυφθεί πλήρως το χαμένο εισόδημα των παραγωγών και να σταματήσουν τα ελαιοτριβεία να κρατούν το 2% για την εισφορά δακοκτονίας και όπου έχει κρατηθεί, να επιστραφεί», σημείωσε ο κ. Γιαννόπουλος.

Μετά το τέλος της συνάντησης προχώρησε στην παρακάτω δήλωση ο υπουργός όπως και αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΥπΑΑΤ:

«…Όσο περνάει ο καιρός και η κατάσταση της οικονομίας βελτιώνεται, αφού βγήκαμε από τα μνημόνια, τόσο και οι δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας να στηρίξει είναι περισσότερες. Αυτό το είδαμε ήδη φέτος. Καταφέραμε να στηρίξουμε τόσο την κτηνοτροφία, όσο τους ροδακινοπαραγωγούς και τους καπνοπαραγωγούς, αλλά και ειδικές άλλες περιπτώσεις και προχωράμε στη στήριξη και άλλων προϊόντων που έχουν ανάγκη, μέσα στην καινούρια χρονιά. Όλες οι δυνατότητες που έχουμε θα εξαντληθούν, για να βοηθηθεί ο παραγωγός. Επίσης, βασικό σημείο της στρατηγικής μας είναι η προσπάθεια που έχουμε ήδη ξεκινήσει για τη μείωση του κόστους παραγωγής στο χωράφι· είτε αυτό είναι μέσω του πετρελαίου κίνησης, είτε μέσω των εφοδίων, είτε μέσω της ενέργειας, το αμέσως επόμενο διάστημα θα προβούμε σε κινήσεις έτσι ώστε να το μειώσουμε».


Πηγή