Βάζουν πλάτη για το Νοσοκομείο Αμαλιάδας -Ξεκάθαρες κουβέντες στην χθεσινή Γενική Συνέλευση

Υποσχέσεις στη σωστή κατεύθυνση από τον Υπουργό Υγείας αλλά όχι εφησυχασμός από τους γιατρούς και τους εργαζόμενους του Νοσοκομείου Αμαλιάδα, είναι εν ολίγοις το δια ταύτα της χθεσινής Γενικής Συνέλευσης που πραγματοποίησε το Σωματείο εργαζομένων με την συμμετοχή και της Ένωσης γιατρών.

Η συνέλευση έγινε προκειμένου να ενημερωθούν άπαντες για τα αποτελέσματα της συνάντησης προ ημερών στο Υπουργείο Υγείας με τον Υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό και τα προεδρεία της Ένωσης νοσοκομειακών γιατρών και του Σωματείου εργαζομένων.

Μία συνάντηση που στόχο είχε να ξεκαθαρίσει το τοπίο αναφορικά με την λειτουργία του Νοσοκομείου Αμαλιάδας, ειδικά σε ότι αφορά το εφημεριακό καθεστώς, καθώς το τελευταίο διάστημα το Νοσοκομείο υπολειτουργεί επί της ουσίας.

Αναλαμβάνουν το μερίδιο που τους αναλογεί…

Και μπορεί στην συνάντηση με τον Υπουργό να ειπώθηκαν πολλά, κατά την διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης ειπώθηκαν ακόμη περισσότερα, καθώς επί της ουσίας όλοι τέθηκαν προ των ευθυνών τους στο μερίδιο που τους αναλογεί για την εύρυθμη λειτουργία του Νοσοκομείου της Αμαλιάδας.

Η απόφαση που ελήφθη στο Υπουργείο, παρουσία και του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Γιώργου Γιαννόπουλου, είναι από τον Ιανουάριο του 2019 το Νοσοκομείο της Αμαλιάδας να πραγματοποιεί δέκα εφημερίες το μήνα και ο στόχος είναι στην πορεία, και αφού ενισχυθεί με αναισθησιολόγο και καρδιολόγο, οι εφημερίες να ανέλθουν σε 12 με 15 το μήνα, ενώ για το Νοσοκομείο του Πύργου η απόφαση είναι να εφημερεύει 30 ημέρες το μήνα. Οι εφημερίες για το Νοσοκομείο της Αμαλιάδας θα είναι κάθε Τρίτη και Πέμπτη και ένα Σαββατοκύριακο το μήνα.

Δεν κλείνει

Στην τοποθέτησή του ο πρόεδρος του Σωματείου εργαζομένων Σωκράτης Σωτηρόπουλος ανέφερε ότι η δέσμευση που έδωσε ο Υπουργός Υγείας είναι ότι δεν κλείνει το Νοσοκομείο Αμαλιάδας και δεν υπάρχει αναστολή καμίας από τις κλινικές τους και ότι θα τηρηθεί κανονικά το πρόγραμμα εφημεριών γιατί σε αντίθετη περίπτωση θα πρέπει να υποβάλλουν τις παραιτήσεις τους οι διοικήσεις των δύο Νοσοκομείων.

«Θεωρώ ότι είμαστε σε θετική τροχιά και ευελπιστούμε σε καλύτερη προοπτική για το Νοσοκομείο. Βέβαια, δεν φτάνουν μόνο οι εξαγγελίες, πρέπει και μεταξύ μας να σταματήσει η εσωστρέφεια και όλοι μαζί να πάμε μπροστά το Νοσοκομείο. Εμείς σαν Σωματείο και Ένωση θα είμαστε απέναντι σε όσους τορπιλίζουν την διαδικασία» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Σωτηρόπουλος.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος της Ένωσης γιατρών Νίκος Σδούγας, ο οποίος ανέφερε ότι ο Υπουργός επανέλαβε σε όλους τους τόνους ότι δεν κλείνει το Νοσοκομείο, αλλά αντίθετα θα ενισχυθεί με εφημερίες. Τόνισε ωστόσο, ότι ουδείς εφησυχάζει και ότι θα παρακολουθούνται στενά οι εξελίξεις.

Επιφυλάξεις

Τις επιφυλάξεις του για τις δεσμεύσεις του Υπουργού διατύπωσε πρώην πρόεδρος του Σωματείου και νυν μέλος του Δ.Σ. Βασίλης Μιχαλόπουλος, ο οποίος ζήτησε εξαρχής να εκδοθεί πρόγραμμα 15 εφημεριών το μήνα και ανέφερε ότι ο Υπουργός ζήτησε να υπάρχει στην Ηλεία κοινό εφημεριακό πρόγραμμα για τα Νοσοκομεία, με προτεραιότητα την κάλυψη του Νοσοκομείου Πύργου και μετά της Αμαλιάδας. Ο κ. Μιχαλόπουλος αυτό το χαρακτήρισε ύποπτο και κατηγόρησε την διοίκηση του Νοσοκομείου Πύργου ότι αντιτίθεται μονίμως στις βουλές του Υπουργείου και της ΥΠΕ και ζήτησε την επαναφορά των γιατρών στο Νοσοκομείο της Αμαλιάδας.

Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Νοσοκομείου, ορθοπαιδικός Κώστας Καραΐνδρος, επεσήμανε ότι θα πρέπει να υπάρξει ενιαίο σχέδιο και ανέφερε ότι ήδη η Ένωση γιατρών έχει συναντηθεί με τον διοικητή του Νοσοκομείου Αμαλιάδας και θα συναντηθεί στην συνέχεια με τον διοικητή του Γ.Ν. Ηλείας και την 6η ΥΠΕ. Έκανε επίσης γνωστό ότι το Επιστημονικό Συμβούλιο έχει αποφασίσει όλοι οι γιατροί να κάνουν το ανώτατο αριθμό εφημεριών, ενώ δεν δίστασε να σχολιάσει την μετακίνηση γιατρών από την Αμαλιάδα στον Πύργο για εφημερίες. «Βοηθάμε το Νοσοκομείο του Πύργου με ότι μπορούμε, όχι όμως μειώνοντας τις δικές μας εφημερίες» είπε χαρακτηριστικά και τόνισε ότι το μεγάλο πρόβλημα εντοπίζεται στην παθολογική και χειρουργική κλινική και ζήτησε από τους γιατρούς να μην μετακινούνται με μια απλή εντολή αλλά να περιμένουν να δοθεί ‘εντέλλεσθαι’, γιατί κάτι αντίστοιχο πρέπει να κάνει ο διοικητής του Γ.Ν. Ηλείας και με τους γιατρούς του Πύργου, τον οποίο και κατηγόρησε ότι προσπαθεί να αποδυναμώσει το Νοσοκομείο Αμαλιάδας και έκανε λόγο για κοροϊδία.

Διαφωνεί με τις μετακινήσεις

Στην συνέλευση παρευρέθηκε και τοποθετήθηκε και ο διοικητής του Νοσοκομείου Αμαλιάδας Γιάννης Λέντζας, ο οποίος είπε ότι όλα γίνονται όταν υπάρχει διάθεση αλλά όπως είπε η διάθεση λείπει από την πλευρά του Πύργου. Αποκάλυψε μάλιστα ότι έχει αποστείλει εδώ και καιρό έγγραφο προς τον διοικητή του Γ.Ν. Ηλείας Κώστα Διαμαντόπουλο, στο οποίο του εκφράζει την αντίθεσή του για την μετακίνηση γιατρών από το Νοσοκομείο Αμαλιάδας στο Νοσοκομείο Πύργου και δεν δίστασε να πει ότι ο κ. Διαμαντόπουλος του έχει αφαιρέσει εξουσίες και όπως είπε εάν συνεχίσει έτσι σε λίγο δεν θα έχει ούτε δικαίωμα υπογραφής.

«Μέχρι πρότινος πηγαίναμε σύμφωνα με τις ανάγκες του Νοσοκομείου Πύργου, πλέον παίρνουμε το παιχνίδι στα χέρια μας και καλύπτουμε εμείς τις εφημερίες μας» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λέντζας, ο οποίος κάλεσε τους γιατρούς να έχουν καλή συνεργασία με τους αγροτικούς γιατρούς για να στηρίξουν και αυτοί με την σειρά τους το Νοσοκομείο Αμαλιάδας.

Να σημειωθεί ότι μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου θα πρέπει να έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο, τόσο για τις εφημερίες του τρέχοντα μήνα όσο και για τις εφημερίες του μήνα Ιανουαρίου.


Πηγή