360.000 ευρώ σε Κέρκυρα και Παξούς.

Αυτοδιοίκηση 360.000 ευρώ σε Κέρκυρα και Παξούς.

Οι Δήμοι Κέρκυρας και Παξών πήραν «μποναμά» από το Υπουργείο Εσωτερικών 360 χιλιάδες ευρώ, για την κάλυψη λειτουργικών δαπανών τους, αλλά και την κάλυψη δαπανών θέρμανσης των σχολείων.

Σύμφωνα με απόφαση που δόθηκε στην δημοσιότητα στις 28 Δεκεμβρίου 2018, το Υπουργείο Εσωτερικών προχώρησε στην κατανομή 34,7 εκατ.€ σε όλους τους Δήμους της χώρας στο πλαίσιο της αύξησης των πόρων, που είχε υποσχεθεί ο Αλέξης Χαρίτσης.

Πιο αναλυτικά, το ποσό των 34,7 εκατ. ευρώ κατανέμεται ως εξής:

  • 29.7 εκατ. ευρώ για την κάλυψη λειτουργικών και λοιπών δαπανών
  • 5 εκατ. ευρώ για την κάλυψη λειτουργικών δαπανών των σχολείων και ειδικότερα δαπανών θέρμανσης.

Στο Δήμο Κέρκυρας από την πρώτη κατανομή αντιστοιχούν 292.791,52€ και από την δεύτερη για την θέρμανση των σχολείων 51.460€. Ο Δήμος Παξών από την πρώτη κατανομή θα πάρει 14.536,05€ και για την θέρμανση των σχολείων 1.180€.
Αυτά είναι πέραν των τακτικών Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων από τους οποίους τον Δεκέμβριο ο δήμος Κέρκυρας πιστώθηκε 1.063.275.40€και ο Δήμος Παξών 52.787,87€. Στο μεταξύ σύμφωνα με το Υπουργείο Εσωτερικών την περίοδο 2015-18 έχει κατανείμει στον Δήμο Κέρκυρας ποσόν 12.042 εκατ €, πέραν των τακτικών ετήσιων επιχορηγήσεων.

Το έτος εκλογών θα πάρουν περισσότερα € οι ΟΤΑ

Το ΥπΕΣ σε σχετική ανακοίνωση αναφέρει ότι: «Το 2018 οι δήμοι για τις λειτουργικές και επενδυτικές τους δραστηριότητες πήραν μέσω ΚΑΠ 1.723 εκατ ευρώ.
Το 2019 το ποσό αυτό αυξάνεται στα 1.760 εκατ. €. Υπάρχει δηλαδή πραγματική αύξηση των ΚΑΠ κατά 37 εκατ. €».
Μάλιστα το Υπουργείο επισημαίνει ότι μετά την αποδέσμευση των Δήμων από την διαχείριση των προνοιακών επιδομάτων «το πραγματικό τους όφελος είναι ακόμα μεγαλύτερο. Κι αυτό γιατί οι ανθρώπινοι και υλικοί πόροι που οι δήμοι ήταν υποχρεωμένοι να αφιερώσουν για την καταβολή των προνοιακών επιδομάτων τώρα απελευθερώνονται και μπορούν να αξιοποιηθούν σε άλλες ανάγκες».

Νέα κριτήρια με τον Κλεισθένη

Στην ίδια ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι «Εκτός από την αύξηση των ΚΑΠ, θεσπίστηκαν (στον Κλεισθένη) νέα κριτήρια για την πιο δίκαιη και ορθολογική κατανομή τους. Εκτός από τον πληθυσμό, τώρα λαμβάνονται υπόψη και μια σειρά άλλοι παράμετροι όπως η ορεινότητα, η νησιωτικότητα, το επίπεδο της ανεργίας και της φτώχειας. Άλλες ανάγκες, για παράδειγμα, έχει ένας αστικός δήμος (Αθήνα πχ) που δεν επιβαρύνεται με τη διαχείριση του δικτύου ύδρευσης και αποχέτευσης και άλλες ένας επαρχιακός δήμος που καλείται να λειτουργήσει με ίδιους πόρους ένα τέτοιο δίκτυο».

Πρόσθετη χρηματοδότηση

Και η ανακοίνωση του Υπουργείου Εσωτερικών συνεχίζει να απαριθμεί την κυβερνητική αρωγή στους δήμους: «Πέρα ωστόσο, από τους ΚΑΠ, στο ΥΠΕΣ αξιοποιήθηκε το ξεχασμένο από τις προηγούμενες κυβερνήσεις ΠΔΕ. Από τα προγράμματα για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών και της λειψυδρίας δόθηκαν στους ΟΤΑ περισσότερα από 124 εκατ. ευρώ την περίοδο 2015-2018. Ακόμη, από το πολύ σημαντικό πρόγραμμα ΑΚΣΙΑ για την πληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών, οι ΟΤΑ ενισχύθηκαν την ίδια περίοδο (2015-2018) με άλλα 134 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, 41 εκατ. ευρώ δόθηκαν για την ενίσχυση ορεινών και νησιωτικών δήμων. Και 95 εκατ. ευρώ διατίθενται τώρα για την αναβάθμιση των δημοτικών βρεφικών, παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών και την εναρμόνιση τους με τις προδιαγραφές που ορίζει το νέο προεδρικό διάταγμα».

ΦιλόΔημος

Το Πρόγραμμα αυτό είναι ο ΦιλόΔημος – ένα πρόγραμμα στοχευμένο στις ανάγκες της Αυτοδιοίκησης – ο οποίος, από τον Φεβρουάριο που ενεργοποιήθηκε, έχει ξεπεράσει κάθε προσδοκία. Ξεκίνησε με αρχικό προϋπολογισμό 500 εκατ. ευρώ αλλά ήδη ξεπερνάει τα 1,9 δισ. Ευρώ. Με τον ΦιλόΔημο μπορούν για πρώτη φορά οι Δήμοι να καλύψουν βασικές ανάγκες σε υποδομές στον τομέα της ύδρευσης, της αποχέτευσης, της αγροτικής οδοποιίας, της αποκατάστασης των ΧΑΔΑ – όπου η χώρα μας πληρώνει κάθε χρόνο δυσβάσταχτα πρόστιμα. Υποδομές που είναι απολύτως κρίσιμες για την υγεία και την ποιότητα ζωής των πολιτών αλλά και για την αναπτυξιακή προοπτική των τοπικών κοινωνιών. Έργα που θα έπρεπε να έχουν υλοποιηθεί εδώ και δεκαετίες. Επισημαίνουμε ότι αυτή η χρηματοδότηση δεν επιβαρύνει καθόλου τους δήμους αφού καλύπτεται στο ακέραιο από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
Ως γνωστό στο ΦιλόΔημος έχει ενταχθεί η ανασυγκρότηση του βιολογικού της Κέρκυρας, με προϋπολογισμό 5 εκατ. €.

Το ΥΠΕΣ λέει πόσα € έχει δώσει στην Κέρκυρα

Σύμφωνα με το Υπουργείο Εσωτερικών στον Δήμο Κέρκυρας την περίοδο 2015-18 εκτός από τις τακτικές ετήσιες χρηματοδοτήσεις έχει κατανείμει επιπροσθέτως 12.042.360.75 €. Μάλιστα τα αναλύει ως εξής: ΑΚΣΙΑ (Πρόγραμμα Αυτοδιοίκηση Κοινωνική Συνοχή- Ισόρροπη Ανάπτυξη) για τακτοποίηση παλαιών οφειλών: 4.102.360,75€. Για Φυσικές Καταστροφές: 100.000 €, Λειψυδρίες: 430.000€. Ορεινοί-Νησιωτικοί Δήμοι 383.000€. ΦιλόΔημος Ι:5.000.000€. ΦιλόΔημος ΙΙ:1.527.000€.


Πηγή