«Αρχειακά τεκμήρια και ανθρώπινες ιστορίες στο ντοκιμαντέρ»

«Αρχειακά τεκμήρια και ανθρώπινες ιστορίες στο ντοκιμαντέρ»

Κινηματογραφικό Εργαστήριο του Β. Λουλέ στο Εθνολογικό Μουσείο Θράκης (Αλεξανδρούπολη, 26-27 Ιανουαρίου 2019)

Το Εθνολογικό Μουσείο Θράκης υποδέχεται για δεύτερη φορά τον βραβευμένο σκηνοθέτη Βασίλη Λουλέ, για την διεξαγωγή του κινηματογραφικού εργαστηρίου , το οποίο έχει βιωματικό χαρακτήρα και κινείται στον χώρο του ανθρωποκεντρικού ντοκιμαντέρ.

Οι συμμετέχοντες θα δουλέψουν με «πρώτη ύλη» ΑΡΧΕΙΑ (αντικείμενα, φωτογραφίες, έγγραφα, χάρτες κ.ά. υλικά) του Μουσείου. Τα επιλεγμένα τεκμήρια θα μελετηθούν από την ομάδα ώστε να έρθουν στο φως οι ανθρώπινες ιστορίες που σκιαγραφούνται μέσα (και πίσω) από αυτά τα ντοκουμέντα, που συχνά λέμε ότι είναι «απρόσωπα».
Στην συνέχεια οι συμμετέχοντες θα γνωρίσουν τους τρόπους για να «ζωντανέψουν» οι ιστορίες αυτές και θα επιχειρήσουν (ως άσκηση) να χτίσουν το ΣΕΝΑΡΙΟ ενός ή περισσότερων ιστορικών ή ανθρωπολογικών/εθνογραφικών ντοκιμαντέρ που θα βασίζονται επάνω τους.

Θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην ΠΡΟΦΟΡΙΚΗ ΜΑΡΤΥΡΙΑ.

Το Εργαστήριο ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ σε εκπαιδευτικούς, απόφοιτους ή σπουδαστές Κοινωνικών/Ανθρωπιστικών Επιστημών, αρχειονόμους ή εργαζόμενους σε Αρχεία, κινηματογραφιστές και ηθοποιούς, και όσους ασχολούνται με την έρευνα, την προφορική ιστορία και την αφήγηση.

Βασικός ΣΤΟΧΟΣ αυτού του Εργαστηρίου είναι η καλλιέργεια ενός «άλλου βλέμματος» πάνω στα τεκμήρια της Ιστορίας και της παράδοσης, και στα βιώματα των ανθρώπων που είναι φορείς τους. Παράλληλα, οι συμμετέχοντες θα γνωρίσουν μεθοδολογικά εργαλεία χρήσιμα για τις δικές τους ερευνητικές, εκπαιδευτικές ή καλλιτεχνικές δραστηριότητες.

Πηγή: https://www.kontranews.gr/POLITISMOS/351572-Archeiaka-tekmeria-kai-anthropines-istories-sto-ntokimanter ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

The post «Αρχειακά τεκμήρια και ανθρώπινες ιστορίες στο ντοκιμαντέρ» appeared first on Nafpaktia News.


Πηγή