Αύριο η παρουσίαση του προγράμματος υποτροφιών για διαχειριστές πολιτισμού START – Create Cultural Change στη […]

Παρουσίαση του προγράμματος υποτροφιών για διαχειριστές πολιτισμού START – Create Cultural Change που θα γίνει με αφορμή τη συνάντηση επιλεγμένων υποτρόφων στην Πάτρα,θα πραγματοποιηθεί αύριο Τρίτη 29 Ιανουαρίου στην τοποθεσία Goethe-Zentrum Patras Τσαμαδού 29/Ρ. Φεραίου στην Πάτρα.

Το πρόγραμμα της παρουσίασης έχει ως εξής

12.30-13.00 5λεπτη παρουσίαση του προγράμματος

Ερωτήσεις από συμμετέχοντες δημοσιογράφους

13.00-15.00 Σύντομες παρουσιάσεις 7 έργων

Ερωτήσεις από συμμετέχοντες δημοσιογράφους

Το πρόγραμμα υλοποιείται μέσω του Robert Bosch Stiftung σε συνεργασία με το Goethe–Institut Thessaloniki και την Ομοσπονδιακή Ένωση Κοινωνικοπολιτιστικών Κέντρων (Bundesvereinigung Soziokultureller Zentren e.V.) και υποστηρίζεται από το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση και το Ίδρυμα Μποδοσάκη.

Το πρόγραμμα START επιστρέφει με 15 δυναμικούς πολιτιστικούς διαχειριστές που ταράζουν τα νερά στην Ελλάδα! Από τη Λάρισα ως και την Ιεράπετρα, σχεδιάζουν καινοτόμες λύσεις επιδρώντας στις τοπικές τους κοινότητες με εργαλείο τον πολιτισμό.

Μετά από 3 επιτυχημένες χρονιές δράσεων με πάνω από 14.000 ενεργά συμμετέχοντες πολίτες σε όλη τη χώρα, το πρόγραμμα START – Create Cultural Change υποστηρίζει εκ νέου 15 δημιουργικούς επαγγελματίες από διάφορα μέρη της Ελλάδας. Φέρνουν κοντά κοινότητες ανθρώπων και έξυπνες λύσεις για να αντιμετωπίσουν τις καθημερινές και πιο δύσκολες προκλήσεις στην πόλη τους.

Το ιστορικό

Το START ξεκίνησε το 2015 και εν μέσω της οικονομικής κρίσης, κατάφερε να φέρει κοντά πολιτιστικούς διαχεριστές από 30 πόλεις της χώρας. Χρηματοδότησε 42 έργα μικρής κλίμακας σε 14 πόλεις και κινητοποίησε πάνω από 14.000 πολίτες μέσω της ενεργούς συμμετοχής τους σε ποικίλες δράσεις βελτιώνοντας τις συνθήκες και την ποιότητα ζωής πολλών συμπολιτών μας.

Η συνέχεια

Μετά από 3 επιτυχημένα ετήσια προγράμματα υποτροφιών, συνεχίζει και στηρίζει και φέτος επαγγελματίες που χρησιμοποιούν την τέχνη ως εργαλείο και όχημα για να δημιουργήσουν καινοτόμες λύσεις σε κοινωνικά προβλήματα.

Οι πολιτιστικοί διαχειριστές που υποστηρίζονται από το START φέρνουν μετρήσιμα αποτελέσματα κινητοποιώντας τις τοπικές τους κοινότητες είτε αυτές εκπροσωπούνται από μεμονωμένους πολίτες και άτυπες ομάδες, είτε από οργανωμένους φορείς της κοινωνίας των πολιτών. Οι επαγγελματίες αυτοί λειτουργούν ως συνδετικός κρίκος και συχνά ως μεταφραστής μεταξύ διαφορετικών ομάδων χρησιμοποιώντας τις τέχνες, όπως το θέατρο, τον χορό, τα εικαστικά ή τις εφαρμοσμένες τέχνες για να γεφυρώσουν διαφορές, να κινητοποιήσουν πολίτες και να δημιουργήσουν καινοτόμες υπηρεσίες και δομές στην πόλη τους. Για να το πετύχουν αυτό, στήνουν δίκτυα συνεργασίας με φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης αλλά και υπουργεία, εταιρείες του ιδιωτικού τομέα και τους ανθρώπους της γειτονιάς τους. Καινοτομούν παίρνοντας τα καλά από διαφορετικά επιστημονικά και γνωστικά πεδία και εφαρμόζοντάς τα στις ανθρώπινες σχέσεις που χτίζουν μέσω των τεχνών. Σπάνε τα παραδοσιακά όρια συνεργασίας και ιεραρχίας βρίσκοντας λύσεις σε κοινωνικά προβλήματα μεγάλης σημασίας για την κοινότητά τους.

Σχετικά με το πρόγραμμα «START – Create Cultural Change»

Το START – Create Cultural Change είναι ένα πρόγραμμα μετεκπαίδευσης και υποτροφιών για ανερχόμενους πολιτιστικούς διαχειριστές στην Ελλάδα, το οποίο υποστηρίζει νέους δημιουργούς να προωθήσουν τις πολιτιστικές τους πρωτοβουλίες, οι οποίες ενισχύουν την κοινωνική συνοχή στο τοπικό τους περιβάλλον. Στόχος του προγράμματος START είναι η δημιουργία νέων προοπτικών για νεοεισερχόμενους στο επάγγελμα με την προώθηση της ανταλλαγής και της ανάπτυξης στον τομέα της κοινωνικοπολιτισμικότητας και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής στην Ευρώπη.

Το πρόγραμμα υλοποιείται μέσω του Ιδρύματος Robert Bosch (Robert Bosch Stiftung) σε συνεργασία με το Goethe-Institut Thessaloniki και τη μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα Ομοσπονδιακή Ένωση Κοινωνικοπολιτιστικών Κέντρων (Bundesvereinigung Soziokultureller Zentren e.V.) και υποστηρίζεται από το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση και το Ίδρυμα Μποδοσάκη.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις επιμέρους φάσεις του προγράμματος και μια επισκόπηση των προγραμμάτων START είναι διαθέσιμα στον ιστότοπο www.startgreece.net.

Facebook: https://www.facebook.com/startgreece

Instagram: https://www.instagram.com/start_greece/

Επικοινωνία

Μαρία-Λουΐζα Λαοπόδη

Τηλ. 2310 889 587

Maria-Louiza.Laopodi@goethe.de

Το Robert Bosch Stiftung GmbH είναι ένα από τα μεγαλύτερα εταιρικά ιδρύματα στην Ευρώπη. To φιλανθρωπικό έργο του αντιμετωπίζει έγκαιρα τα κοινωνικά ζητήματα και προσφέρει παραδειγματικές λύσεις. Για το σκοπό αυτό, αναπτύσσει και εκτελεί τα δικά του έργα. Ενθαρρύνει επίσης πρωτοβουλίες τρίτων που ταιριάζουν στους στόχους του. Το ίδρυμα Robert Bosch Stiftung δραστηριοποιείται στους τομείς της υγείας, της επιστήμης, της κοινωνίας, της εκπαίδευσης και της αμοιβαίας κατανόησης μεταξύ των λαών.

Στα επόμενα έτη θα επικεντρώσει τις δραστηριότητές του σε τρεις βασικούς τομείς:

  • Μετανάστευση, κοινωνική ένταξη των μεταναστών και συμμετοχή
  • Κοινωνική συνοχή στη Γερμανία και την Ευρώπη
  • Βιώσιμοι βιότοποι

Από την ίδρυσή του το 1964, το ίδρυμα Robert Bosch Stiftung έχει δαπανήσει περισσότερα από 1,4 δισεκατομμύρια ευρώ για το φιλανθρωπικό του έργο.

**Το Goethe-Institut είναι το παγκόσμιας εμβέλειας και δράσης πολιτιστικό ίδρυμα της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας. Προωθεί τη γνώση της γερμανικής γλώσσας στο εξωτερικό και καλλιεργεί τη διεθνή πολιτιστική συνεργασία. Το Goethe-Institut Thessaloniki ιδρύθηκε το 1955 και ανήκει στο παγκόσμιο δίκτυο του Goethe-Institut e.V. Στόχος της δραστηριότητάς του είναι η προαγωγή του γερμανο-ελληνικού πολιτιστικού διαλόγου, η προώθηση της γερμανικής γλώσσας και η διάδοση πληροφοριών για τη Γερμανία.

Το Goethe-Institut Thessaloniki είναι ο φορέας με το μεγαλύτερο κύρος στο χώρο εκμάθησης γερμανικών και διεξαγωγής διεθνώς αναγνωρισμένων εξετάσεων στην πόλη. Εκτός από τα γενικά τμήματα για όλα τα επίπεδα γλωσσομάθειας για ενήλικες και εφήβους, προσφέρει ποικίλες επιλογές, μεταξύ των οποίων και μια ευρεία γκάμα εξειδικευμένων τμημάτων. Για τους καθηγητές γερμανικών το Goethe-Institut Thessaloniki προσφέρει εργαστήρια και σεμινάρια διδασκαλίας των γερμανικών ως ξένης γλώσσας, μεταξύ άλλων, σε συνεργασία με πανεπιστημιακά ιδρύματα της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας. Ένα εκτεταμένο πρόγραμμα εξετάσεων συμπληρώνει το έργο του Goethe-Institut στον τομέα της γλώσσας.

***Η μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα Bundesvereinigung Soziokultureller Zentren e.V. (Oμοσπονδιακή Ένωση Κοινωνικοπολιτιστικών Κέντρων) αντιπροσωπεύει σήμερα σχεδόν 600 κοινωνικοπολιτιστικά κέντρα και πρωτοβουλίες. Αυτά χωρίζονται σε 13 περιφερειακές ενώσεις ενώ στα κρατίδια Βερολίνο και Σάαρ είναι άμεσα μέλη. Η Ομοσπονδιακή Ένωση και οι περιφερειακές ενώσεις έχουν ως καθήκον να συντονίζουν και να προωθούν το έργο των κέντρων καθώς και να εκπροσωπούν τα συμφέροντά τους έναντι των δημόσιων και πολιτικών οργάνων.

Η δικτύωση σε ομοσπονδιακό επίπεδο και σε επίπεδο ομόσπονδων κρατιδίων παρέχει συμβουλές, εκπαίδευση, ανταλλαγή πληροφοριών και υποστήριξη σε υπάρχοντα κέντρα και πρωτοβουλίες καθώς και σε αναδυόμενα κέντρα. Σε τελική ανάλυση οι δραστηριότητες της Ομοσπονδιακής Ένωσης αποσκοπούν στην αναγνώριση του κοινωνικοπολιτιστικού έργου ως αναπόσπαστου μέρους της πολιτιστικής ζωής και στην ίση μεταχείριση των κέντρων με τα καθιερωμένα πολιτιστικά ιδρύματα τόσο από πλευράς πολιτικής προώθησης όσο και φορολογικού δικαίου.

Το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση ιδρύθηκε το 2005 με σκοπό τη συνέχιση της φιλανθρωπικής κληρονομιάς και της αφοσίωσης του επιχειρηματία Γιάννη Λάτση στην κοινωνική ανάπτυξη, με ιδιαίτερη έμφαση στην πατρίδα του, την Ελλάδα. Tο Ίδρυμα σχεδιάζει και διαχειρίζεται δικά του προγράμματα και χρηματοδοτεί πρωτοβουλίες μη κερδοσκοπικών οργανισμών που εμπίπτουν σε ένα ευρύ φάσμα τομέων, όπως εκπαίδευση, τέχνες και πολιτισμός, επιστήμη, δημόσια υγεία και κοινωνική πρόνοια και ανάπτυξη. Το Ίδρυμα συνεργάζεται στενά με φορείς της κοινωνίας των πολιτών σε όλους τους τομείς δραστηριοποίησής του, με σκοπό τη μεγιστοποίηση του κοινωνικού αντίκτυπου της δράσης του.

Το Ίδρυμα Μποδοσάκη ιδρύθηκε το 1972 από τον Πρόδρομο – Μποδοσάκη Αθανασιάδη, ο οποίος αποφάσισε να διαθέσει την περιουσία του για την προώθηση της εκπαίδευσης, της υγείας και της προστασίας του περιβάλλοντος. Επιπλέον, το Ίδρυμα υποστηρίζει ΜΚΟ που εργάζονται με κοινωνικά ευπαθείς ομάδες. Το Ίδρυμα Μποδοσάκη έχει βαθιά γνώση του κοινωφελούς μη κερδοσκοπικού τομέα στην Ελλάδα και από τη στιγμή της ίδρυσής του ως σήμερα έχει διαχειριστεί περισσότερα από €400 εκατομμύρια, που έχουν δαπανηθεί δίνοντας έμφαση στη μείωση της ανισότητας των ευκαιριών, στην εκπαίδευση των νέων, στη βελτίωση ιατρικών και ερευνητικών υποδομών και στην προώθηση της προστασίας του περιβάλλοντος.

The post Αύριο η παρουσίαση του προγράμματος υποτροφιών για διαχειριστές πολιτισμού START – Create Cultural Change στην Πάτρα appeared first on Nafpaktia News.


Πηγή